Ексклузивно: Лорбек и Лисац ојадили клубове и судије у АБА лиги!

Извесни Турчин Булуч Јалчин добијао је 15 одсто од свих прихода регионалног такмичења на основу уговора и анекса са Радованом Лорбеком и Романом Лисцем.

Кошарка 27.02.2016 | 11:40
Ексклузивно: Лорбек и Лисац ојадили клубове и судије у АБА лиги!

Скандалозан споразум, како сазнаје „Блиц“, потписан у августу 2003, омогућио је махинације уз помоћ турске фирме. Радован Лорбек, директор тадашње АБА лиге, направио је више него сумњив уговор са турском фирмом „Мед Деничилик“, коју је заступао Булуч Јалчин.

Поменута фирма је туристичка агенција са седиштем у Истанбулу, о којој се ништа не зна. Сајт агенције не постоји, иако се налази у понуди, док се Јалчин наводи као особа за контакт. Турчин је кошаркашки радник, један од двојице делегата на фајнал фору Евролиге 2011, као и инструктор Сканија кампа и истоименог купа, 2012, 2013. и 2014. у Шведској, који се организовао за судије. О његовим лику и делу говори и празан профил на Линкедину, друштвеној мрежи за пословну комуникацију.

Договор је потписан 25. августа 2003. у Љубљани, са важењем за једну сезону тадашње Гоод Yеар лиге, како се звало регионално такмичење. Трајање би важило и за наредне сезоне, све док се једна од две стране не одлучи да прекине уговор.

Он је подразумевао да је у Лорбековом опису посла организација утакмица и арбитара, судијске клинике, путовања, авионске карте и трошкови оброка за клубове на простору Словеније, Хрватске, Србије и Црне Горе и БиХ. Такође, рад на пољу маркетинга и презентације Гоод Yеар лиге на локалним и страним телевизијама и у осталим медијима, трошкови сателитских преноса и активности и промоције такмичења.

Договор је ступио на снагу 1. септембра 2003, по којем је Јалчин морао да плаћа стално запослену особу са радним временом. Сносио је трошкове канцеларијског материјала, путовања и хотелског смештаја, рачуна за телефоне, банковне провизије и активности у вези са пословањем.

Према том договору, Јалчину је припадало 15 одсто добити од свих прихода. Уједно, договорено је да уговору може да се дода анекс, који су 28. децембра 2006. потписали Роман Лисац, тадашњи генерални менаџер АБА лиге, и Јалчин.

Тада је фирма СИДРО д.о.о. променила назив у АБА - СИДРО д.о.о. и договорена је организација Ол-стар викенда, припремних турнира и утакмица, организација фајнал фора и фајнал ејта, као и промоција у виду уличног баскета, такође са турском организацијом „Мед Деничилик“. Ништа од тога, осим Ф4, није остварено, за шта су била предвиђена и финансијска средства. Фајнал фор је одржаван све до прошле сезоне, када је организован плеј-оф, а од ове је у питању нова АБА лига јтд.

Коментари / 0

Оставите коментар