У ФБиХ постоји 60 екстремних заједница

Безбједносно се, више него икада, надзире око 60 заједница у Федерацији БиХ, изјавио је за Н1 Драган Лукач, директор Федералне управе полиције.

Босна и Херцеговина 20.02.2016 | 19:53
У ФБиХ постоји 60 екстремних заједница

Европа је у опасности од тероризма, највећој у посљедњих десет година. Изјавио је то Роб Вајнрајт, шеф Еуропола њемачким медијима.

Еуропол упозорава на могућност великих напада Исламске државе. Према њиховим процјенама, између 3.000 и 5.000 Европљана обучених у терористичим камповима враћају се у Европу и представљају безбједносни изазов. Шеф Еуропола казао је ово осврнуши се на терористички напад у Анкари почетком седмице, те раније нападе у Паризу. Зворник, Рајловац... смјењивала су се прошле године дјела тероризма и у Босни и Херцеговини.

Тужилаштво БиХ и даље је без детаља до које фазе су стигле истраге. Прикупљени доказни материјал након напада у Рајловцу, по изјавама надлежних, подразумијевао је и литературу у којој се велича Исламска држава. Стизале су информације како је појачан надзор над особама које су биле на ратиштима у Сирији и Ираку, те одређеним мјестима, посебно у Федерацији БиХ.

А како је данас?

"Нема нити једног насељеног мјеста у коме постоје неки војни кампови за обуку. Ја то одговорно тврдим као директор полиције. И ми имамо на простору Федерације, то није никаква тајна нити је то нешто ново, неких 60-ак заједница које егзитирају са неким одређеним својим активностима које нису само са својим вјерским одредницама мада је то основ за функционисање тих заједница. Ја их називам екстремним заједницама", рекао је Драган Лукач, директор ФУП-а.

У међувремену је реису-л-улема Хусеин еф. Кавазовић позвао на разговоре са онима који проповиједају вјеру у 64 објекта који нису у саставу Исламске заједнице.

Сви објекти су у мјестима која су под надзором. Шеф полиције у Федерацији гарантује да је стање у Горњој Маочи, Ошвама, односно на подручју Средњобосанског и Унско-санког кантона под безбједносним надзором.

Лукач тврди да је "готова база података о томе ко ту живи, борави и шта ради, али и једна друга - важнија - база оних који су се са страних ратишта вратили у БиХ".

"Зашто је посебно та категорија битна - зато што су то особе које саме по себи представљају безбједносну пријетњу у БиХ и изван БиХ. Такве особе траже један озбиљан оперативан надзор безбједносних служби. Значи, ми данас имамо особа које дефинитивно представљају безбједносну пријетњу, али их надзиремо. То су све особе које су овој категорији. Има ли их више од 100? Нема", казао је Лукач.

Он тврди да су мјере превенције могућег терористичког дјеловања озбиљне, али то не значи да се тако нешто не може догодити јер се никад са стопостотном сигурношћу не може предухитрити намјера неке групе или појединаца.

Извор: НН/Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

оо7

20.02.2016 19:46

Колико има нормалних заједница,вероватно много мање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АДВОКАТ

20.02.2016 21:34

ОВА "НАША" ПОЛИЦИЈА ЗАВОДИ ТАКОЂЕ СРБСКИ НАРОД ЗА ГОЛЕШ ПЛАНИНУ ДА ГА ТУРЦИ ЛАКШЕ ПОБИЈУ!