U FBiH postoji 60 ekstremnih zajednica

Bezbjednosno se, više nego ikada, nadzire oko 60 zajednica u Federaciji BiH, izjavio je za N1 Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije.

Bosna i Hercegovina 20.02.2016 | 19:53
U FBiH postoji 60 ekstremnih zajednica

Evropa je u opasnosti od terorizma, najvećoj u posljednjih deset godina. Izjavio je to Rob Vajnrajt, šef Europola njemačkim medijima.

Europol upozorava na mogućnost velikih napada Islamske države. Prema njihovim procjenama, između 3.000 i 5.000 Evropljana obučenih u terorističim kampovima vraćaju se u Evropu i predstavljaju bezbjednosni izazov. Šef Europola kazao je ovo osvrnuši se na teroristički napad u Ankari početkom sedmice, te ranije napade u Parizu. Zvornik, Rajlovac... smjenjivala su se prošle godine djela terorizma i u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH i dalje je bez detalja do koje faze su stigle istrage. Prikupljeni dokazni materijal nakon napada u Rajlovcu, po izjavama nadležnih, podrazumijevao je i literaturu u kojoj se veliča Islamska država. Stizale su informacije kako je pojačan nadzor nad osobama koje su bile na ratištima u Siriji i Iraku, te određenim mjestima, posebno u Federaciji BiH.

A kako je danas?

"Nema niti jednog naseljenog mjesta u kome postoje neki vojni kampovi za obuku. Ja to odgovorno tvrdim kao direktor policije. I mi imamo na prostoru Federacije, to nije nikakva tajna niti je to nešto novo, nekih 60-ak zajednica koje egzitiraju sa nekim određenim svojim aktivnostima koje nisu samo sa svojim vjerskim odrednicama mada je to osnov za funkcionisanje tih zajednica. Ja ih nazivam ekstremnim zajednicama", rekao je Dragan Lukač, direktor FUP-a.

U međuvremenu je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović pozvao na razgovore sa onima koji propovijedaju vjeru u 64 objekta koji nisu u sastavu Islamske zajednice.

Svi objekti su u mjestima koja su pod nadzorom. Šef policije u Federaciji garantuje da je stanje u Gornjoj Maoči, Ošvama, odnosno na području Srednjobosanskog i Unsko-sankog kantona pod bezbjednosnim nadzorom.

Lukač tvrdi da je "gotova baza podataka o tome ko tu živi, boravi i šta radi, ali i jedna druga - važnija - baza onih koji su se sa stranih ratišta vratili u BiH".

"Zašto je posebno ta kategorija bitna - zato što su to osobe koje same po sebi predstavljaju bezbjednosnu prijetnju u BiH i izvan BiH. Takve osobe traže jedan ozbiljan operativan nadzor bezbjednosnih službi. Znači, mi danas imamo osoba koje definitivno predstavljaju bezbjednosnu prijetnju, ali ih nadziremo. To su sve osobe koje su ovoj kategoriji. Ima li ih više od 100? Nema", kazao je Lukač.

On tvrdi da su mjere prevencije mogućeg terorističkog djelovanja ozbiljne, ali to ne znači da se tako nešto ne može dogoditi jer se nikad sa stopostotnom sigurnošću ne može preduhitriti namjera neke grupe ili pojedinaca.

Izvor: NN/N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

oo7

20.02.2016 19:46

Koliko ima normalnih zajednica,verovatno mnogo manje?

ODGOVORITE
Name

АДВОКАТ

20.02.2016 21:34

ОВА "НАША" ПОЛИЦИЈА ЗАВОДИ ТАКОЂЕ СРБСКИ НАРОД ЗА ГОЛЕШ ПЛАНИНУ ДА ГА ТУРЦИ ЛАКШЕ ПОБИЈУ!