Шаровић: Подстицаји морају бити већи

Садашњи подстицаји за пољопривреду у бх.ентитетима нису довољни да би се обезбиједила конкурентност пољопривреде, рекао је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Република Српска 20.02.2016 | 21:52
Шаровић: Подстицаји морају бити већи

Шаровић је нагласио да без 100 милиона марака подстицаја пољопривредници у Републике Српске не могу очекивати квалитетну заштиту, плус плави дизел и плус приступ ИПА фондовима, што би све скупа умногоме повећало конкурентност домаћих произвођача.

Поред тога, Шаровић је указао и на проблем да прелевмани из спољнотрговинске размјене БиХ с ЕУ, умјесто у пољопривреду, иду у јавну потрошњу. С тим у вези, Шаровић је рекао да БиХ има шансу да помогне домаћим пољопривредницима на начине који су дозвољени, па је као примјере навео већа издвајања за потицаје у ентитетима, те увођење плавог дизела.

"Подршка пољопривреди БиХ не може се заснивати само на кочници која се зове адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП). Ове три године, од 2013. ова земља је требало да искористи и да помогнемо пољопривредном сектору на начине који су дозвољени, од плавог дизела до већих издвајања за подстицаје у ентитетима да би их припремили за неку већу конкуренцију, али и потпуну либерализацију која ће једног дана доћи", рекао је Шаровић.

Нагласио је да ће оног тренутка када се БиХ потпуно приближи ЕУ, либерализација тржишта бити потпуна. "Ако је 2010. године у Републици Српској, а исто је то и у ФБиХ, буџет био 1,6 милијарди марака, а ниво подстицаја био пет посто, односно 80 милиона. Прошле и ове године буџет је двије милијарде, а подстицаји 60 милиона КМ.

Како на овим бројкама да се рачуна на конкурентност у пољопривреди", рекао је Шаровић. Он је напоменуо да минималан износ подстицаја треба да буде 100 милиона на буџет од двије милијарде КМ, јер је и Уставом и законом речено да су подстицаји пет посто. Додао је и да су то и правила Свјетске трговинске организације.

Констатовао је да без 100 милиона КМ пољопривредници у Републици Српској не могу очекивати квалитетну заштиту, плус плави дизел и приступ фондовима које губимо сваке године, а ради се о 18 милиона евра за цијелу БиХ, односно десетак милиона евра за РС.

"Све прелевмане које БиХ узима сада по основу царина и прелевмана за млијеко које долази из ЕУ, а ријеч је од 50 до 70 милиона КМ, по правилу требало би да иду на пољопривреду. То је логично. Овај новац БиХ узима и троши на потрошњу. Ако има мудрости и памети, све прелевмане у овој години треба дати у пољопривреду да бисмо је оспособили за вријеме које долази", сматра Шаровић.

Говорећи о доласку представника Канцеларије за храну и ветеринарство ЕУ из Даблина у марту у БиХ, Шаровић је рекао да БиХ има проблем са законима из области пољопривреде, ветеринарства и хране, али да је он оптимиста и да вјерује да ће БиХ добити другу шансу. Констатовао је да повећање акциза на гориво, ауто-гас, пиво и алкохолна пића неће донијети било какве бенефите и да ће се доћи на исто за годину или двије уколико се не проведу реформе.

"Увијек постоји друга страна. Грађани ће платити цијену акциза и као учеснике у овом процесу треба их питати и они ће имати шта да кажу", рекао је Шаровић. Казао је да ће приједлози доћи на Савјет министара и у парламентарну процедуру.

Иначе, повећање акциза изазвало је револт привредника, који упозоравају да увођење нових намета многи од њих неће преживјети, јер ће им потпуно обезвриједити производњу.

Стога су превозници у БиХ најавили и могућност блокаде путних праваца. Нове намете могли би осјетити и грађани, уколико Нацрт измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ, које је усвојио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ, добије и парламентарну подршку.

Извор: Независне

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Освит

20.02.2016 13:14

У сватове морамо а немамо циме.Пољопривреди морамо помоци јер ако и њу унистимо изгубицемо све.Смањите администрацију и на нивоу БиХ на нивоу Ентитета и преусмјерите средства пољопривреди,немојте купивати нова аута,немојте куповати дуге цијеви,престаните градити бајне ауто путеве,јер без хране се не мозе и откупите призведено месо од напацених сељака,јер кад се једном унисти стоцни фонд,глад сиромасног народа сигурно неце рјесити бајни увозници нити корумпирани политицари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

20.02.2016 21:10

Апсолутно се слазем, глад се не лијеци паролама,медјутим народ то хоце и ја мислим да није греска у политицарима, него у народу јер они говоре ста народ хоце да цује.Саровиц за којег мислим да је један од најбољих министара се исто мора правдати нпр.да министарство пољопривреде неце бити на дрзавном нивоу по цијену да све пропадне и јер се боји Баје и етикете издајника

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микић

21.02.2016 06:03

Ако се небуде паметно улагао у развој пољопривррде, БиХ може да заседи глад као многе друге државе сада у Афици. Када глад једном дође и плач дјеце најави пропаст биће нама касно за покајање јер глад се тешко може уништити!

ОДГОВОРИТЕ