Šarović: Podsticaji moraju biti veći

Sadašnji podsticaji za poljoprivredu u bh.entitetima nisu dovoljni da bi se obezbijedila konkurentnost poljoprivrede, rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Republika Srpska 20.02.2016 | 21:52
Šarović: Podsticaji moraju biti veći

Šarović je naglasio da bez 100 miliona maraka podsticaja poljoprivrednici u Republike Srpske ne mogu očekivati kvalitetnu zaštitu, plus plavi dizel i plus pristup IPA fondovima, što bi sve skupa umnogome povećalo konkurentnost domaćih proizvođača.

Pored toga, Šarović je ukazao i na problem da prelevmani iz spoljnotrgovinske razmjene BiH s EU, umjesto u poljoprivredu, idu u javnu potrošnju. S tim u vezi, Šarović je rekao da BiH ima šansu da pomogne domaćim poljoprivrednicima na načine koji su dozvoljeni, pa je kao primjere naveo veća izdvajanja za poticaje u entitetima, te uvođenje plavog dizela.

"Podrška poljoprivredi BiH ne može se zasnivati samo na kočnici koja se zove adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Ove tri godine, od 2013. ova zemlja je trebalo da iskoristi i da pomognemo poljoprivrednom sektoru na načine koji su dozvoljeni, od plavog dizela do većih izdvajanja za podsticaje u entitetima da bi ih pripremili za neku veću konkurenciju, ali i potpunu liberalizaciju koja će jednog dana doći", rekao je Šarović.

Naglasio je da će onog trenutka kada se BiH potpuno približi EU, liberalizacija tržišta biti potpuna. "Ako je 2010. godine u Republici Srpskoj, a isto je to i u FBiH, budžet bio 1,6 milijardi maraka, a nivo podsticaja bio pet posto, odnosno 80 miliona. Prošle i ove godine budžet je dvije milijarde, a podsticaji 60 miliona KM.

Kako na ovim brojkama da se računa na konkurentnost u poljoprivredi", rekao je Šarović. On je napomenuo da minimalan iznos podsticaja treba da bude 100 miliona na budžet od dvije milijarde KM, jer je i Ustavom i zakonom rečeno da su podsticaji pet posto. Dodao je i da su to i pravila Svjetske trgovinske organizacije.

Konstatovao je da bez 100 miliona KM poljoprivrednici u Republici Srpskoj ne mogu očekivati kvalitetnu zaštitu, plus plavi dizel i pristup fondovima koje gubimo svake godine, a radi se o 18 miliona evra za cijelu BiH, odnosno desetak miliona evra za RS.

"Sve prelevmane koje BiH uzima sada po osnovu carina i prelevmana za mlijeko koje dolazi iz EU, a riječ je od 50 do 70 miliona KM, po pravilu trebalo bi da idu na poljoprivredu. To je logično. Ovaj novac BiH uzima i troši na potrošnju. Ako ima mudrosti i pameti, sve prelevmane u ovoj godini treba dati u poljoprivredu da bismo je osposobili za vrijeme koje dolazi", smatra Šarović.

Govoreći o dolasku predstavnika Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU iz Dablina u martu u BiH, Šarović je rekao da BiH ima problem sa zakonima iz oblasti poljoprivrede, veterinarstva i hrane, ali da je on optimista i da vjeruje da će BiH dobiti drugu šansu. Konstatovao je da povećanje akciza na gorivo, auto-gas, pivo i alkoholna pića neće donijeti bilo kakve benefite i da će se doći na isto za godinu ili dvije ukoliko se ne provedu reforme.

"Uvijek postoji druga strana. Građani će platiti cijenu akciza i kao učesnike u ovom procesu treba ih pitati i oni će imati šta da kažu", rekao je Šarović. Kazao je da će prijedlozi doći na Savjet ministara i u parlamentarnu proceduru.

Inače, povećanje akciza izazvalo je revolt privrednika, koji upozoravaju da uvođenje novih nameta mnogi od njih neće preživjeti, jer će im potpuno obezvrijediti proizvodnju.

Stoga su prevoznici u BiH najavili i mogućnost blokade putnih pravaca. Nove namete mogli bi osjetiti i građani, ukoliko Nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, koje je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, dobije i parlamentarnu podršku.

Izvor: Nezavisne

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Osvit

20.02.2016 13:14

U svatove moramo a nemamo cime.Poljoprivredi moramo pomoci jer ako i nju unistimo izgubicemo sve.Smanjite administraciju i na nivou BiH na nivou Entiteta i preusmjerite sredstva poljoprivredi,nemojte kupivati nova auta,nemojte kupovati duge cijevi,prestanite graditi bajne auto puteve,jer bez hrane se ne moze i otkupite prizvedeno meso od napacenih seljaka,jer kad se jednom unisti stocni fond,glad siromasnog naroda sigurno nece rjesiti bajni uvoznici niti korumpirani politicari.

ODGOVORITE
Name

Rus

20.02.2016 21:10

Apsolutno se slazem, glad se ne lijeci parolama,medjutim narod to hoce i ja mislim da nije greska u politicarima, nego u narodu jer oni govore sta narod hoce da cuje.Sarovic za kojeg mislim da je jedan od najboljih ministara se isto mora pravdati npr.da ministarstvo poljoprivrede nece biti na drzavnom nivou po cijenu da sve propadne i jer se boji Baje i etikete izdajnika

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛО Микић

21.02.2016 06:03

Ако се небуде паметно улагао у развој пољопривррде, БиХ може да заседи глад као многе друге државе сада у Афици. Када глад једном дође и плач дјеце најави пропаст биће нама касно за покајање јер глад се тешко може уништити!

ODGOVORITE