Запошљавали и родбину судија и тужилаца

Тужилаштво БиХ истражује наводе Групе за подршку права и правде институција БиХ, неформалног удружења државних службеника, која у допису за најтеже облике корупције и непотизма у државним институцијама тешко оптужује Мелиху Јахјаефендић, директорицу Службе за заједничке послове институција БиХ, и још неколицину функционера.

Босна и Херцеговина 20.02.2016 | 21:51
Запошљавали и родбину судија и тужилаца

Информацију је "Независним" у петак потврдио Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ. "Предмет је у раду", кратко је казао Грубешић.

Осим Јахјаефендићеве, Група у овом писму, које је у посједу "Независних" и које је послано на шест кључних државних адреса, за мрежу разгранате корупције оптужује и Звонимира Кутлешу, генералног секретара Савјета министара БиХ, те Невена Акшамију, директора Агенције за државну службу (АДС), функционере са такође вишегодишњим стажом на овим положајима.

Подсјећамо, "Независне" су недавно у два наврата упозориле да се Јахјаефендићевој, али и њеном замјенику Драгану Брковићу, намјешта трећи мандат, што би било грубо кршење Закона о државној служби који прописује период од 10 година (два мандата) као могућност најдужег задржавања на овим позицијама.

Група у свом писму указује на "тешке злоупотребе положаја, корупцију, криминал и непотизам, спорне јавне набавке још од 2006. године, те несавјесно пословање и мобинг од стране актуелне директорице и замјеника".

Цитирајући одредбе члана 28, став 2 и 3, Закона о државној служби, они надаље објашњавају на који начин су Кутлеша и Акшамија издејствовали "најприје Акшамијино реименовање на позицију директора", упозоравајући да се исти метод "сада припрема за Јахјаефендићеву и Брковића".

"Актуелна директорица и замјеник, са амбицијом да то поново буду, у протекла два мандата чинили су бројне протууслуге. Директорица је, уз помоћ директора АДС-а, успјешно ујединила правосудну и извршну власт на начин да сада у њеној служби раде рођаци, супруге, дјеца и цијеле породице", истичу надаље у шокантном допису.

Ово би, несумњиво, могло да прерасте у једну од највећих корупцијских афера у послијератној БиХ, макар појединци одбијају наводе да су уплетени. "То су лажљивци и криминалци, слободно напишите, јер да нису, потписали би се у писму. Дакле, ја сам изузет из процедуре именовања директора АДС-а.

Након што је прошло 30 дана, лице које је овлаштено од стране Савјета министара из АДС-а је потписало моје именовање", истиче Акшамија. На питање да ли је истина да му је Јахјаефендићева запослила тетку којој је тада било 58 година, одговара да је она запослена у вријеме мандата Јакоба Финција те да је "чак у лошим односима с њом".

О отварању предмета Тужилаштва БиХ наводи да нема коментара, "зато што о наведеним активностима ништа не зна". У петак на позиве новинара нису одговарали ни Мелиха Јахјаефендић ни Звонимир Кутлеша.

Извор: Независне

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

зумба

20.02.2016 09:53

И све то тврде "Независне новине"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пантара

20.02.2016 10:00

Милини су мале маце за бакирове. Корупција и потиче највећим дјелом из оставштвине османлијске власти. Тако да је то све нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕВО РЕСЕЊА

20.02.2016 10:02

Ево ресења мирно раздрузивање у три дрзаве , јер ево и Европа је кренула у процес мирног раздрузивања Енглези су добили аутономију ,затим све политицаре протјерати у Њемацку или Бец гдје вецина има станове, потом одузети им сву имовину у поменутим новим дрзавама и свакако вратити социјализам као.дрзавно уредење.или ипак не !!!!×

ОДГОВОРИТЕ
Name

аџенда

20.02.2016 12:07

Нема рјешења.

Name

Ре ево ресење

21.02.2016 09:38

Паметан си ти право,пази се да те Руси не украду.

Name

кло

20.02.2016 10:14

Сва срећа што је наш Баја овде све средио тако да овога нема код нас !

ОДГОВОРИТЕ
Name

став

20.02.2016 11:18

Зато измишљају разноразне тестове и разговоре приликом запошљавања. Смијешно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

21.02.2016 07:39

Па да тако то иде, Посао по посао док је кредита, и на крају кад нестане пара њихова дјеца, родјаци, и фамелија бити робови гори од кинеза у срцу европе, фино богами...

Name

зууууууууум

20.02.2016 11:35

Шта је Синиша Перковић у тој служби ? И његови прсти свуда стижу ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2016 22:04

Он је задузен за српску/СНСД/страну и ради бас својски..Не узима паре. ваљда несмије али да запосљава са конца и конопца то стоји..имаш цланску/СНСД/ неморас бити паметан,струцан,млад,имаш посао,аферим момче...

Name

јој

20.02.2016 12:06

И ја своје би запослио, пусти народ, народу само треба порез повецавати.

ОДГОВОРИТЕ