Zapošljavali i rodbinu sudija i tužilaca

Tužilaštvo BiH istražuje navode Grupe za podršku prava i pravde institucija BiH, neformalnog udruženja državnih službenika, koja u dopisu za najteže oblike korupcije i nepotizma u državnim institucijama teško optužuje Melihu Jahjaefendić, direktoricu Službe za zajedničke poslove institucija BiH, i još nekolicinu funkcionera.

Bosna i Hercegovina 20.02.2016 | 21:51
Zapošljavali i rodbinu sudija i tužilaca

Informaciju je "Nezavisnim" u petak potvrdio Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH. "Predmet je u radu", kratko je kazao Grubešić.

Osim Jahjaefendićeve, Grupa u ovom pismu, koje je u posjedu "Nezavisnih" i koje je poslano na šest ključnih državnih adresa, za mrežu razgranate korupcije optužuje i Zvonimira Kutlešu, generalnog sekretara Savjeta ministara BiH, te Nevena Akšamiju, direktora Agencije za državnu službu (ADS), funkcionere sa takođe višegodišnjim stažom na ovim položajima.

Podsjećamo, "Nezavisne" su nedavno u dva navrata upozorile da se Jahjaefendićevoj, ali i njenom zamjeniku Draganu Brkoviću, namješta treći mandat, što bi bilo grubo kršenje Zakona o državnoj službi koji propisuje period od 10 godina (dva mandata) kao mogućnost najdužeg zadržavanja na ovim pozicijama.

Grupa u svom pismu ukazuje na "teške zloupotrebe položaja, korupciju, kriminal i nepotizam, sporne javne nabavke još od 2006. godine, te nesavjesno poslovanje i mobing od strane aktuelne direktorice i zamjenika".

Citirajući odredbe člana 28, stav 2 i 3, Zakona o državnoj službi, oni nadalje objašnjavaju na koji način su Kutleša i Akšamija izdejstvovali "najprije Akšamijino reimenovanje na poziciju direktora", upozoravajući da se isti metod "sada priprema za Jahjaefendićevu i Brkovića".

"Aktuelna direktorica i zamjenik, sa ambicijom da to ponovo budu, u protekla dva mandata činili su brojne protuusluge. Direktorica je, uz pomoć direktora ADS-a, uspješno ujedinila pravosudnu i izvršnu vlast na način da sada u njenoj službi rade rođaci, supruge, djeca i cijele porodice", ističu nadalje u šokantnom dopisu.

Ovo bi, nesumnjivo, moglo da preraste u jednu od najvećih korupcijskih afera u poslijeratnoj BiH, makar pojedinci odbijaju navode da su upleteni. "To su lažljivci i kriminalci, slobodno napišite, jer da nisu, potpisali bi se u pismu. Dakle, ja sam izuzet iz procedure imenovanja direktora ADS-a.

Nakon što je prošlo 30 dana, lice koje je ovlašteno od strane Savjeta ministara iz ADS-a je potpisalo moje imenovanje", ističe Akšamija. Na pitanje da li je istina da mu je Jahjaefendićeva zaposlila tetku kojoj je tada bilo 58 godina, odgovara da je ona zaposlena u vrijeme mandata Jakoba Fincija te da je "čak u lošim odnosima s njom".

O otvaranju predmeta Tužilaštva BiH navodi da nema komentara, "zato što o navedenim aktivnostima ništa ne zna". U petak na pozive novinara nisu odgovarali ni Meliha Jahjaefendić ni Zvonimir Kutleša.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

zumba

20.02.2016 09:53

I sve to tvrde "Nezavisne novine"!

ODGOVORITE
Name

pantara

20.02.2016 10:00

Milini su male mace za bakirove. Korupcija i potiče najvećim djelom iz ostavštvine osmanlijske vlasti. Tako da je to sve normalno.

ODGOVORITE
Name

EVO RESENJA

20.02.2016 10:02

Evo resenja mirno razdruzivanje u tri drzave , jer evo i Evropa je krenula u proces mirnog razdruzivanja Englezi su dobili autonomiju ,zatim sve politicare protjerati u Njemacku ili Bec gdje vecina ima stanove, potom oduzeti im svu imovinu u pomenutim novim drzavama i svakako vratiti socijalizam kao.drzavno uredenje.ili ipak ne !!!!×

ODGOVORITE
Name

adženda

20.02.2016 12:07

Nema rješenja.

Name

Re evo resenje

21.02.2016 09:38

Pametan si ti pravo,pazi se da te Rusi ne ukradu.

Name

klo

20.02.2016 10:14

Sva sreća što je naš Baja ovde sve sredio tako da ovoga nema kod nas !

ODGOVORITE
Name

stav

20.02.2016 11:18

Zato izmišljaju raznorazne testove i razgovore prilikom zapošljavanja. Smiješno!

ODGOVORITE
Name

Ccc

21.02.2016 07:39

Pa da tako to ide, Posao po posao dok je kredita, i na kraju kad nestane para njihova djeca, rodjaci, i famelija biti robovi gori od kineza u srcu evrope, fino bogami...

Name

zuuuuuuuuum

20.02.2016 11:35

Šta je Siniša Perković u toj službi ? I njegovi prsti svuda stižu ?

ODGOVORITE
Name

Re

20.02.2016 22:04

On je zaduzen za srpsku/SNSD/stranu i radi bas svojski..Ne uzima pare. valjda nesmije ali da zaposljava sa konca i konopca to stoji..imaš clansku/SNSD/ nemoras biti pametan,strucan,mlad,imaš posao,aferim momče...

Name

joj

20.02.2016 12:06

I ja svoje bi zaposlio, pusti narod, narodu samo treba porez povecavati.

ODGOVORITE