Путин пријети Ердогану да ће бацити нуклеарку

Ризик да би сиријски рат могао да изазове Трећи светски рат се наставља, како Турска и Саудијска Арабија и даље разматрају инвазију која би могла да доведе до жртава међу руским трупама, и тако претвори сиријску кризу у нуклеарни обрачун, пише амерички истраживачки новинар Роберт Пери.

Свијет 19.02.2016 | 21:49
Путин пријети Ердогану да ће бацити нуклеарку

На последњој конференцији за штампу Барака Обаме нико од новинара га није питао - а требао је - да ли је забранио Турској и Саудијској Арабији да нападну Сирију, јер би то питање могло открити како ће се даље развијати ситуација на Блиском истоку. Ако Турска, са стотинама хиљада војника близу границе, и Саудијска Арабија са софистицираном авијацијом испуне своје претње, и у Сирији војно интервенишу да би спасле своје клијенте, који укључују Ал Каидин Нусра Фронт, Русија ће морати да одлучи како да заштити своје војно особље.

Извор близак руском председнику Владимиру Путином ми је рекао да су Руси упозорили турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да је Москва спремна да користи тактичко нуклеарног оружје, ако буде потребно, да би заштитила своје трупе од турско-саудијског напада. Пошто је Турска чланица НАТО, сваки такав сукоб би могао брзо ескалирати у нуклеарни обрачун пуног обима.

Фото: Прифимедиа

С обзиром на Ердоганову мегаломанију и менталну нестабилност, и агресивност и неискуство саудијског принца Мухамеда бин Салмана (министра одбране и сина краља Салмана), једина особа која вероватно може да заустави турско-саудијску инвазију је председник Обама. Али је мени речено да он није био вољан да отворено забрани такву интервенцију, иако је покушао да смири Ердогана разјасни му да се америчка војска не би придружила инвазији.

До сада, Ердоган је ограничио директне турске војне нападе на Сирију на прекогранично гранатирање Курда које подржавају САД у северној Сирији. Али је Ердоганов кратак фитиљ можда постао још краћи после терористичког напада у у среду, за које су осумњичени курдски милитанти. Иако не показују никакве доказе, турски званичници сугеришу да су Иран или Русија дали подршку за овај напад.

Обама је сад у дилеми јер су многи традиционални савезници САД, као што су Турска, Саудијска Арабија и Катар, били главни заговорници и финансијери сунитских терористичких група унутар Сирије, укључујући и Ал Нусра Фронт Ал Каиде, и у мањој мери - Исламске државе. Сада "савезници" желе да Сједињене Државе ризикују нуклеарни сукоб са Русијом да би, у ствари, заштити Ал Каиду. Ову уврнуту ситуацију је признао и потпредседник Џозеф Бајден током разговора са студентима на Харварду 2014. године, када је рекао да су Турска, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати "бацили стотине милиона долара и неколико десетина, хиљада тона оружја сваком ко је хтео да се бори против Асада. Као резултат, снабдевени су Ал Нусра и Ал Каида, и екстремистички џихадисти који су душли са стране, рекао је Бајден.

Фото: АП Фото: АП
Обама није успео да заустави такву стратегију подршке Асадових противника, а сада, како сиријска војска увелико напредује, Ердоганов бес је порастао због изгледа да се његов петогодишњи пројекат помагања сиријских џихадиста урушава. Турска је зато позвала Обаму да подржи ограничену инвазију Сирије, наводно ради стварања "заштићене зоне"у северној Сирији, али овај наизглед хуманитарни план може бити покриће и марш до Дамаска и насилно уклањање председника Асада са власти.

Дакле, дилема са којом се Обама сада уочава јесте да ли Сједињене Државе треба да се придруже Турској и Саудијској Арабији у очигледној инвазији Сирије која би спасла делове Ал Каиде. Међутим, изгледа да Обама довољно добро уочава реалност, којој се опиру поједини избезумљени неоконзервативци и либерални јастребови. Речено ми је да је Обама настојао да обесхрабри Турску и Саудијску Арабију да узму ствари у своје руке. На крају крајева, инвазија Турске и Саудијске Арабије и подршка Ал Каиди и другим сунитским побуњеницима би суочила њихове снаге не само против сиријске војске, већ и са с Ираном и Хезболахом - и што је најопасније Русијом, која у Сирији нема довољно трупа да би се супродставила Турској, али која може искористити тактичко нуклеарно оружје ако је потребно да би спасла животе руских војника.

Фото: АП Фото: АП

Дакле, овде постоји значајна разлика између Обаме и бившег државног секретара Хилари Клинтон, која је јавно позвала америчку војску да успостави "заштићену зону" унутар Сирије заједно са "зоном забрањеног лета." Иако све то звучи веома лепо и мирно, то би заправо захтевало исту инвазију коју сада тражи Турска, и захтевало да ваздухопловство САД елиминише већи део сиријског ваздухопловства и противваздушне одбране. То би био званичан чин рата.

Обама је на конференцији за штампу у уторак био упитан о сиријском сукобу, али је то било у типично званичном оквиру који сугерише да је превише слаб у ондосу са Путином. Пет година главни медији у САД нису успели да натерају Обаму да појача интервенцију САД у Сирији и да на тај начин доведе до још једне "промене режима."

Ипак, он је остао, упркос супротним доказима, веран омиљеној заблуди Вашингтона да би неки "умерени" опозиционари могли да замене Асада и донесу демократију у Сирију. Сличне заблуде су претходиле катастрофи у Ираку и Либији. Али данас улози укључују и потенцијални нуклеарни обрачун са Русијом - а Турска и Арабија позивају Сједињене Државе да преузму такав егзистенцијални ризик за целокупно човечанство у име очувања наде Ал Каиде и исламских терориста да ће подићи своју црну заставу над Дамаском. Тешко је замислити да је икада неко од спољнополоитичких партнера Вашингтона упутио луђи захтев.

Извор: Цонсортиумнеwс.цом / Курир

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

зумба

19.02.2016 20:57

Практицки Русија мозе радити ста хоце,ако се неко успротиви слиједи атомска бомба.Мозда би то било могуце,Турска би примила тај први удар.Послије тога Русија би нестала као дрзава јер би била са´´нападнута од других нуклеарних сила.Вец дуго Запад има примједбе да Русија има неоправдано велику територију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

19.02.2016 21:28

Тацно имају много пространства и нуклеарки па би и теби могли мало "дати".

Name

Брод

19.02.2016 21:29

Јако си паметан, сигурно су руси бласи па незнају то што ти знаш,

Name

Миладин

19.02.2016 21:32

Зумба ти си турски зомби

Name

мали

19.02.2016 21:37

А ракетни стит или да тако несто се деси у Москви .Нема отог ниста само бједа гине а они сто су се накрали и опљацкали свој народ само путем медија трују омладину нацијонализмом

Name

xx

19.02.2016 22:16

Е, мој зумба разумијем ја твоју забринутост, ал да де кладимо да це их Руси растурити. То и траже. Ја на Путиновом мјесту не бих чекао пуно. То је прекрајање граница које може да има озбиљне посљедице по цијели свјет, русе посебно. Не знам да ли ти је логички јасно да овде руси никога не нападају, него бране и то да су руске бојеве главе на домету целој Америци за разлику од амерички. Такодје требаш да знас да амерички грађани знају истину о Сирија и да Обама никада не би имао подршку да упропасти човечанство ради исламски радикла. Ту су јос Русија и Иран и Кина. Оде ти Ердоган код газде у пакао. Вријеме је да се хришћанима врати Цариград, а то зло врати одакле је и досло. Амин! Овој изгубљеној души такође дајем одговор. Русија у Сирији брани свјетски поредак, себе, Еуропу и цијело хришћанство. АМИН!

Name

Пасха

19.02.2016 22:47

Да је лако бацити бацио би,пуно гледа филмове,турци се њега не боје,а Путаљ је заборавио колико муслимана има око њега од Цеценије Кавказа па надаље

Name

Мартин

19.02.2016 22:55

Свако има право да брани своје интересе, али у границама разумног. НАТО пакт и САД су вец направили план нуклеарног удара на Русију. Засто, зар су то могли подрзати демократе са запада, сто би био највеци злоцин против планете, они би да унисте цитаво цовјецанство, јер су заслијепљени својом похлепом. Они су гори од Хитлера. У овако компликованом свијету, мудрост је наци право рјесење. Те мудрости нема Америка, али овај пут би управо она платила зестоку цијену рата, потпуним унистењем у рату и "велике" Америке. САД се усрала када је срусен Трговински центар, а сада само једна "сатана" од 20.000 килотона мозе збрисати цитав Њуорк. Русија је ојацала и она не смије попустити да повуце прави потез и да измијени свијет, мора искористити једину прилику да доказе да сви мора да сарадјују у интересу свију. Асад мора остати, не само због Турске САД С. Арабије, вец и због цитавог осталаог свијета да доказе, да морају бити границе похлепе запада, и да и мали имају право на зивот и постојање. Ста Турска и други земље тразе у Сирији. Уз Асада је правда истина, па Бог и Алах, а и Русија. Ако додје до најгорег, цитав свијет це бити у пламену, неце бити ни османлија нити истока ни запада, па ни велике Америке, а други поцетак це кренути поново из каменог доба.

Name

Ре зумба

19.02.2016 23:15

Ниси се бунио када су НАТО фашисти бомбардовали српске положаје у БиХ! Када су вам американти поклонили 51% територије то је било Ок . А није ок када Руси бране Сириски народ од исламских фундаметалиста ИСИЛ и Ал Каиде.

Name

Мики

19.02.2016 23:31

Док је будала Руси и Америкаци це да живе . То се првенствено односи на нас у бившој YУ . Ми смо болестан народ и нема гори будала од нас у свијету. Сви смо један народ и сви прицамо један језик Вука Карадзица ! Али се мрзимо из дна дусе! То сто су Турци потурчили једну трећину, једна трецина узела католицку а једна православну вјеру то је нама разлог . И због оваквих као сто смо ми и Руси и Амери зиве добро а ми цемо увјек бити јад и биједа а један те исти народ. Ја би нас назвао стоком јер то и јесмо

Name

реално

20.02.2016 00:28

Која земља Запада односно НАТО пакта би ризиковала да на својој терирорији има нуклеарне експлозије због Турске. Турска је вец 20 година кандидат за ЕУ и нико јос не размисља да је прими у ЕУ. Сто се тице територије Русије ста је ту неоправдано, највеца земља на свијету. Русију су кроз вијекове многи зељели освојити никоме то није успјело. Сирија је за Запад заврсена прица, то сто се Турска и С. Арабија јос боре да помогну ИД је политика Запада, Иран, Либан, Јемен, Египат су на страни Русије.

Name

Чек мало!

20.02.2016 06:26

Руси пријете нуклеаркама и то је некоме овдје ок?

Name

лоло

20.02.2016 06:51

Колико овде има љубитеља нуклеарног рата !!!

Name

Мд

20.02.2016 10:37

Ја бих лично волио да нападну па да видимо шта Руси могу а шта Ердоган

Name

Зар

19.02.2016 21:00

Није Спутњик извор

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

19.02.2016 21:08

ОНДА СМО СВИ НАЈЕ*АЛИ ЗАЈЕДНО СА - БАЈОМ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

19.02.2016 21:10

Велике силе неће никада водити ратове и обрацуне на својој територији ни Русија ну Турска ни САД, Британија, Француска... Они це своје снаге као и до сада одмјеравати на неком трецем мјесту гдје це страдати они који су најмање криви

ОДГОВОРИТЕ
Name

книнконг

19.02.2016 21:15

Сво зло потице од ердогана заслузио је не једну него свих 15 000 нуклеарки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

20.02.2016 06:19

Само им затрпат Босфор и нек се возају у круг по Црном мору.

Name

ооо

20.02.2016 06:52

А у Русији мед и млеко .

Name

Гама Раy

19.02.2016 21:16

Надам се да це прангијат са оним мало слабијим да не додје радијација до нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

канал ататурк

20.02.2016 09:36

Војно организовање Курда у Ираку,Сирији и подршка коју имају од САД,као и интереси који се поклапају са интересима Русије,неспособност Ирака и Сирије да поврате територије које контролишу Курди су претпоставка државе Курдистан (Курда има тридесет милиона).Томе иде у прилог и ескалација сукоба у Турској.

Name

Интересантно

19.02.2016 21:24

А шта Русија тражи у Сирији може ли неко дами да одговор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

19.02.2016 21:34

Може када научиш Српски језик.

Name

Мицун

19.02.2016 21:36

Шта ћеш ту интересантна будало

Name

па

19.02.2016 21:38

ЗВАО ИХ ПРЕДСЈЕДНИК СИРИЈЕ И ТРАЗИО СВАКУ ПОМОЦ ; А ЗНАДЕС ЛИ СТА РАДИ АМЕРИКА ТАМО ДУГИ НИЗ ГОДИНА И КОЛИКО ЈЕ ДРЗАВА РАЗРУСИЛА И НАРОДА ПОУБИЈАЛА САМО ДА БИ ПРОДАЛА НАОРУЗАЊЕ И ДОБИЛА НАФТНЕ ИЗВОРЕ ; ДОЛАРИ СУ У ПИТАЊУ ,распитај се негдје ван твога села за информације !

Name

Хркљус

19.02.2016 21:51

Који српски екавицу или ијекавицу ?

Name

Неће да буде

19.02.2016 21:55

Кад се коњи ваљају буве страдају. Знају они до које границе иду. Неће је прекорачити. А фукара, биједа улудо главе губи, онако успут, колатерално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

19.02.2016 21:57

Турска и Њемачка су једине двије земље које су укљуцене у нуклеарни програм НАТО а немају атомску бомбу...! Имају пуни приступ на својој територији.... засто би Турци и Нијемци дозволили НАТО у да поставе атомске бомбе у Турској и Њемацкој а да они немају од тога никакве користи...! Дакле немојте се заварават са тим глупостима да це неко бацит атомску бомбу..! За оне које нису упућени на турској територији постоје 7 нуклеарних база..! значи Турска је де факто нуклеарна сила која на својој територији управља са 7 нуклеарних нато атомаких база...! имају дакле пуни приступ... ста мислите да је неко луд да баци атомску..! а да не добије коју атомску назад...! грдно се варате...! У Турској су расподијељене атомске бомбе и турска по НАТО прописима има право да употријеби то атомско орузје у самоодбрани..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никоза

19.02.2016 22:14

Турци су највисе зло овог свијета ако се хрисцани не уједине овога пута ниста не ваља ко ово не види онда није здрав у глави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

20.02.2016 09:01

Синдром 520 те растура до костију.

Name

Логика...

19.02.2016 22:23

Једно је пријетити друго уцинити то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре зумба

19.02.2016 22:27

Зумба купуј карту и пут пд ноге у одбрану Турске.Обавезно са собом понеси само тастатуру и лупај на празно.Јер ако додје до нецега незељеног Путин це прво поскидати сателите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оооооо

20.02.2016 07:00

Ала си ти нетолерантан него могао би и ти са њим да идеш !!!

Name

ре

19.02.2016 22:27

Сад це Руси рокнути једну на Србију посто се прикљуцила НАТО-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

когде

19.02.2016 22:28

Ма да..у праву сте. Не треба Русија да располазе са толиком територијом. Треба да се подијели и да хрватима босњцима сиптарима америма кинезима марсовцима итд..еее који морони ходе овом планетом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милокрад

19.02.2016 22:31

Јој сто ја немам,једну атомску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаја

19.02.2016 22:32

Мени није јасно засто и они који су и за и против Русије навијају за овакво несто нама малим народима па колико год се велицали то не доноси ниста, ми долазимо јефтинији него неки листиц на кладионици а ко добија никад се не зна, дајте људи зивота и мира ја немам 2 зивота нема поправни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

19.02.2016 22:40

"Сличне заблуде су претходиле катастрофи у Ираку и Либији." Нема ту заблуда, све се то намјерно ради баш тако. Није случајно милион људи, с дјецом у наручју, ТОКОМ ЗИМЕ, побјегло од тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

20.02.2016 05:27

Зна И будала да И Турци имају како наорузање цак И атомску бомбу најбоље би било дасе смире сви никоме не иде рат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЕГО

20.02.2016 07:00

СИРИЈА СМЕТА ЗА КОПНЕНИ ТРАНЗИТ ЕНЕРГЕНАТА ПРЕМА ЕВРОПИ ИЗ АРАБИЈЕ И КАТРА,ТО ЈЕ РАЗЛОГ ЗАШТО СУ РУСИ У СИРИЈИ. НА ТАЈ НАЦИН ЗАОБИЛАЗИ СЕ РУСИЈА И ЕКОНОМСКИ СЛАБИ ЈЕР ТРЗИШТЕ ЕВРОПЕ ВАПИ ЗА ЕНЕРГЕНТИМА. СВЕ СУ ПРИЛИКЕ ДА ЋЕ ДОЋИ ДО ЕСКАЛАЦИЈЕ СУКОБА ЈЕР СУ СВИ ОТИСЛИ ПРЕДАЛЕКО. АМЕРИКАНЦИ СУ СЕ ПРИВИДНО ПОВУКЛИ,ГУРНУЛИ АРАПЕ И ТУРКЕ И ЛАГАНО ЧЕКАЈУ СВОЈУ ПРИЛИКУ, ТО ЈЕ ИСТИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

20.02.2016 07:16

Јак ми је овај Путин одма на атомско орузје.Ако вец зеле рат нек се потуцу муски свим конвенцијалним орузјем.Руска војска је упала у Украјину зато сто је ститила Русе а кад друга дрзава стити свој народ треба цак и атомску бацити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сурутка

20.02.2016 13:51

Који црни свој народ? Па на сјеверу Сирије, у том појасу који турска војска гранатира ових дана, курдска су села. Простор је био окупиран од стране Ал Нусра фронта, па су их Руси избомбардовали а курдска пјесадија заузела или ослободила, тацније. Не лапрдај, једини интерес Турске, заправо Ердогана и елите око њега, је пад Асада и заyстављање јацања Курда. Ниста од тога се не води као легитимно.

Name

Г

20.02.2016 07:23

Људи нуклеарне бомбе, не обицне бомбе?! Па кад би се то десило, вјетар би донио нуклеарну прасхину и до нас, па мало нам ове насе зајебанције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

20.02.2016 07:34

Путин је постао нароцито агресиван кад се сазнало да су га Турци избацили из Турске прије 30 година због спијуназе.Ту је исто допринијело сазнање да је цовјек власник јахте од милиона долара....од цега...од плате неколико рубаља.Глуми некога због полозаја предсједника моцне земље,да није то сто јесте не би га нико погледао,ни та нова вјереница којој би могао бити отац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко то?

20.02.2016 08:07

Редовно улеце борбеним авионима у ваздусни простор Грцке.Гранатама испољава своје мисљење, из своје земље у другу земљу. Посебно (војно)"брине" о мањинама у својој земљи, затим јака полицијска "брига" о новинарима и академцима и то све у име демократије.Храбро,лепо,мудро,племенито ... Докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ооооо

20.02.2016 11:31

Прво не припадамо истом роду.Друго,мој радни дан траје од 12-15 сати,али и добро сам плацен у ЦХ.Знаци,само викендом посаљем по који коментар.Хвала на разумијевању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цето

20.02.2016 12:09

Овај Путин је опасност за читаво човјечанство . Њега треба смијенити под хитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

20.02.2016 15:22

Да одговорим овим русомрзцима и војним аналитичарима. Зумба, твоја интелигенција је равна кокошијој. Примила би га Турска и то добро. Руси би погњавили Турке као пилиће. Што се тиче контра удара прво да ти кажем да је Турска важна Америма као лањски снијег а што се тиче тога ко би нестао а ко неби треба да добро удариш главом у зид и сконташ да то нико неће урадити од ових сила због себе мада Руси имају одавно монтирано дугме за читаву САД. Што се тиче територије, ту си највећи глупан. Лијепо се пријави у ИД па идите да је освајате заједно са америма. Ако се процјени да имаш велики стан треба ти одузети бар једну собу и ходник. То би одприлике нешто тако било. Могу сви само прдити због тога. Који ли си само ти болид. Пасха, Путин није будала као затуцани Турци и терористи. Нуклеарна верзија је задње ријешење. Теби је толико кратка памет да је то задивљујуће. То ти је исто како када фудбалеру додаш лопту а он је звизне из све снаге па гдје оде. Углавном ово је и особина твог плитког "размишљања" Распитај се мало за Чеченију и не ваљај глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О'лади мало

21.02.2016 01:20

Турска је срусила руски авион и ником ниста...зато јер Русија не смије уци у рат ни са Турском. Русија је јад и биједа волио је ја или не, зао ми је свих нас овдје и Руса тамо јер смо под цизмом кретена који воле да тусе сиротињу кад су на власти.

Name

Није вазно...

21.02.2016 03:39

Дјаво је пустио коров ,превисе ,па зато госп. Путине ,показите снагу ,немој да Вам дјаволи опет пред Москву додју ,као 41.године...

ОДГОВОРИТЕ