Putin prijeti Erdoganu da će baciti nuklearku

Rizik da bi sirijski rat mogao da izazove Treći svetski rat se nastavlja, kako Turska i Saudijska Arabija i dalje razmatraju invaziju koja bi mogla da dovede do žrtava među ruskim trupama, i tako pretvori sirijsku krizu u nuklearni obračun, piše američki istraživački novinar Robert Peri.

Svijet 19.02.2016 | 21:49
Putin prijeti Erdoganu da će baciti nuklearku

Na poslednjoj konferenciji za štampu Baraka Obame niko od novinara ga nije pitao - a trebao je - da li je zabranio Turskoj i Saudijskoj Arabiji da napadnu Siriju, jer bi to pitanje moglo otkriti kako će se dalje razvijati situacija na Bliskom istoku. Ako Turska, sa stotinama hiljada vojnika blizu granice, i Saudijska Arabija sa sofisticiranom avijacijom ispune svoje pretnje, i u Siriji vojno intervenišu da bi spasle svoje klijente, koji uključuju Al Kaidin Nusra Front, Rusija će morati da odluči kako da zaštiti svoje vojno osoblje.

Izvor blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinom mi je rekao da su Rusi upozorili turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da je Moskva spremna da koristi taktičko nuklearnog oružje, ako bude potrebno, da bi zaštitila svoje trupe od tursko-saudijskog napada. Pošto je Turska članica NATO, svaki takav sukob bi mogao brzo eskalirati u nuklearni obračun punog obima.

Foto: Prifimedia

S obzirom na Erdoganovu megalomaniju i mentalnu nestabilnost, i agresivnost i neiskustvo saudijskog princa Muhameda bin Salmana (ministra odbrane i sina kralja Salmana), jedina osoba koja verovatno može da zaustavi tursko-saudijsku invaziju je predsednik Obama. Ali je meni rečeno da on nije bio voljan da otvoreno zabrani takvu intervenciju, iako je pokušao da smiri Erdogana razjasni mu da se američka vojska ne bi pridružila invaziji.

Do sada, Erdogan je ograničio direktne turske vojne napade na Siriju na prekogranično granatiranje Kurda koje podržavaju SAD u severnoj Siriji. Ali je Erdoganov kratak fitilj možda postao još kraći posle terorističkog napada u u sredu, za koje su osumnjičeni kurdski militanti. Iako ne pokazuju nikakve dokaze, turski zvaničnici sugerišu da su Iran ili Rusija dali podršku za ovaj napad.

Obama je sad u dilemi jer su mnogi tradicionalni saveznici SAD, kao što su Turska, Saudijska Arabija i Katar, bili glavni zagovornici i finansijeri sunitskih terorističkih grupa unutar Sirije, uključujući i Al Nusra Front Al Kaide, i u manjoj meri - Islamske države. Sada "saveznici" žele da Sjedinjene Države rizikuju nuklearni sukob sa Rusijom da bi, u stvari, zaštiti Al Kaidu. Ovu uvrnutu situaciju je priznao i potpredsednik Džozef Bajden tokom razgovora sa studentima na Harvardu 2014. godine, kada je rekao da su Turska, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati "bacili stotine miliona dolara i nekoliko desetina, hiljada tona oružja svakom ko je hteo da se bori protiv Asada. Kao rezultat, snabdeveni su Al Nusra i Al Kaida, i ekstremistički džihadisti koji su dušli sa strane, rekao je Bajden.

Foto: AP Foto: AP
Obama nije uspeo da zaustavi takvu strategiju podrške Asadovih protivnika, a sada, kako sirijska vojska uveliko napreduje, Erdoganov bes je porastao zbog izgleda da se njegov petogodišnji projekat pomaganja sirijskih džihadista urušava. Turska je zato pozvala Obamu da podrži ograničenu invaziju Sirije, navodno radi stvaranja "zaštićene zone"u severnoj Siriji, ali ovaj naizgled humanitarni plan može biti pokriće i marš do Damaska i nasilno uklanjanje predsednika Asada sa vlasti.

Dakle, dilema sa kojom se Obama sada uočava jeste da li Sjedinjene Države treba da se pridruže Turskoj i Saudijskoj Arabiji u očiglednoj invaziji Sirije koja bi spasla delove Al Kaide. Međutim, izgleda da Obama dovoljno dobro uočava realnost, kojoj se opiru pojedini izbezumljeni neokonzervativci i liberalni jastrebovi. Rečeno mi je da je Obama nastojao da obeshrabri Tursku i Saudijsku Arabiju da uzmu stvari u svoje ruke. Na kraju krajeva, invazija Turske i Saudijske Arabije i podrška Al Kaidi i drugim sunitskim pobunjenicima bi suočila njihove snage ne samo protiv sirijske vojske, već i sa s Iranom i Hezbolahom - i što je najopasnije Rusijom, koja u Siriji nema dovoljno trupa da bi se suprodstavila Turskoj, ali koja može iskoristiti taktičko nuklearno oružje ako je potrebno da bi spasla živote ruskih vojnika.

Foto: AP Foto: AP

Dakle, ovde postoji značajna razlika između Obame i bivšeg državnog sekretara Hilari Klinton, koja je javno pozvala američku vojsku da uspostavi "zaštićenu zonu" unutar Sirije zajedno sa "zonom zabranjenog leta." Iako sve to zvuči veoma lepo i mirno, to bi zapravo zahtevalo istu invaziju koju sada traži Turska, i zahtevalo da vazduhoplovstvo SAD eliminiše veći deo sirijskog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane. To bi bio zvaničan čin rata.

Obama je na konferenciji za štampu u utorak bio upitan o sirijskom sukobu, ali je to bilo u tipično zvaničnom okviru koji sugeriše da je previše slab u ondosu sa Putinom. Pet godina glavni mediji u SAD nisu uspeli da nateraju Obamu da pojača intervenciju SAD u Siriji i da na taj način dovede do još jedne "promene režima."

Ipak, on je ostao, uprkos suprotnim dokazima, veran omiljenoj zabludi Vašingtona da bi neki "umereni" opozicionari mogli da zamene Asada i donesu demokratiju u Siriju. Slične zablude su prethodile katastrofi u Iraku i Libiji. Ali danas ulozi uključuju i potencijalni nuklearni obračun sa Rusijom - a Turska i Arabija pozivaju Sjedinjene Države da preuzmu takav egzistencijalni rizik za celokupno čovečanstvo u ime očuvanja nade Al Kaide i islamskih terorista da će podići svoju crnu zastavu nad Damaskom. Teško je zamisliti da je ikada neko od spoljnopoloitičkih partnera Vašingtona uputio luđi zahtev.

Izvor: Consortiumnews.com / Kurir

Komentari / 51

Ostavite komentar
Name

zumba

19.02.2016 20:57

Prakticki Rusija moze raditi sta hoce,ako se neko usprotivi slijedi atomska bomba.Mozda bi to bilo moguce,Turska bi primila taj prvi udar.Poslije toga Rusija bi nestala kao drzava jer bi bila sa´´napadnuta od drugih nuklearnih sila.Vec dugo Zapad ima primjedbe da Rusija ima neopravdano veliku teritoriju.

ODGOVORITE
Name

ma

19.02.2016 21:28

Tacno imaju mnogo prostranstva i nuklearki pa bi i tebi mogli malo "dati".

Name

Brod

19.02.2016 21:29

Jako si pametan, sigurno su rusi blasi pa neznaju to što ti znaš,

Name

Miladin

19.02.2016 21:32

Zumba ti si turski zombi

Name

mali

19.02.2016 21:37

A raketni stit ili da tako nesto se desi u Moskvi .Nema otog nista samo bjeda gine a oni sto su se nakrali i opljackali svoj narod samo putem medija truju omladinu nacijonalizmom

Name

xx

19.02.2016 22:16

E, moj zumba razumijem ja tvoju zabrinutost, al da de kladimo da ce ih Rusi rasturiti. To i traže. Ja na Putinovom mjestu ne bih čekao puno. To je prekrajanje granica koje može da ima ozbiljne posljedice po cijeli svjet, ruse posebno. Ne znam da li ti je logički jasno da ovde rusi nikoga ne napadaju, nego brane i to da su ruske bojeve glave na dometu celoj Americi za razliku od američki. Takodje trebaš da znas da američki građani znaju istinu o Sirija i da Obama nikada ne bi imao podršku da upropasti čovečanstvo radi islamski radikla. Tu su jos Rusija i Iran i Kina. Ode ti Erdogan kod gazde u pakao. Vrijeme je da se hrišćanima vrati Carigrad, a to zlo vrati odakle je i doslo. Amin! Ovoj izgubljenoj duši takođe dajem odgovor. Rusija u Siriji brani svjetski poredak, sebe, Europu i cijelo hrišćanstvo. AMIN!

Name

Pasha

19.02.2016 22:47

Da je lako baciti bacio bi,puno gleda filmove,turci se njega ne boje,a Putalj je zaboravio koliko muslimana ima oko njega od Cecenije Kavkaza pa nadalje

Name

Martin

19.02.2016 22:55

Svako ima pravo da brani svoje interese, ali u granicama razumnog. NATO pakt i SAD su vec napravili plan nuklearnog udara na Rusiju. Zasto, zar su to mogli podrzati demokrate sa zapada, sto bi bio najveci zlocin protiv planete, oni bi da uniste citavo covjecanstvo, jer su zaslijepljeni svojom pohlepom. Oni su gori od Hitlera. U ovako komplikovanom svijetu, mudrost je naci pravo rjesenje. Te mudrosti nema Amerika, ali ovaj put bi upravo ona platila zestoku cijenu rata, potpunim unistenjem u ratu i "velike" Amerike. SAD se usrala kada je srusen Trgovinski centar, a sada samo jedna "satana" od 20.000 kilotona moze zbrisati citav Njuork. Rusija je ojacala i ona ne smije popustiti da povuce pravi potez i da izmijeni svijet, mora iskoristiti jedinu priliku da dokaze da svi mora da saradjuju u interesu sviju. Asad mora ostati, ne samo zbog Turske SAD S. Arabije, vec i zbog citavog ostalaog svijeta da dokaze, da moraju biti granice pohlepe zapada, i da i mali imaju pravo na zivot i postojanje. Sta Turska i drugi zemlje traze u Siriji. Uz Asada je pravda istina, pa Bog i Alah, a i Rusija. Ako dodje do najgoreg, citav svijet ce biti u plamenu, nece biti ni osmanlija niti istoka ni zapada, pa ni velike Amerike, a drugi pocetak ce krenuti ponovo iz kamenog doba.

Name

Re zumba

19.02.2016 23:15

Nisi se bunio kada su NATO fašisti bombardovali srpske položaje u BiH! Kada su vam amerikanti poklonili 51% teritorije to je bilo Ok . A nije ok kada Rusi brane Siriski narod od islamskih fundametalista ISIL i Al Kaide.

Name

Miki

19.02.2016 23:31

Dok je budala Rusi i Amerikaci ce da žive . To se prvenstveno odnosi na nas u bivšoj YU . Mi smo bolestan narod i nema gori budala od nas u svijetu. Svi smo jedan narod i svi pricamo jedan jezik Vuka Karadzica ! Ali se mrzimo iz dna duse! To sto su Turci poturčili jednu trećinu, jedna trecina uzela katolicku a jedna pravoslavnu vjeru to je nama razlog . I zbog ovakvih kao sto smo mi i Rusi i Ameri zive dobro a mi cemo uvjek biti jad i bijeda a jedan te isti narod. Ja bi nas nazvao stokom jer to i jesmo

Name

realno

20.02.2016 00:28

Koja zemlja Zapada odnosno NATO pakta bi rizikovala da na svojoj teriroriji ima nuklearne eksplozije zbog Turske. Turska je vec 20 godina kandidat za EU i niko jos ne razmislja da je primi u EU. Sto se tice teritorije Rusije sta je tu neopravdano, najveca zemlja na svijetu. Rusiju su kroz vijekove mnogi zeljeli osvojiti nikome to nije uspjelo. Sirija je za Zapad zavrsena prica, to sto se Turska i S. Arabija jos bore da pomognu ID je politika Zapada, Iran, Liban, Jemen, Egipat su na strani Rusije.

Name

Ček malo!

20.02.2016 06:26

Rusi prijete nuklearkama i to je nekome ovdje ok?

Name

lolo

20.02.2016 06:51

Koliko ovde ima ljubitelja nuklearnog rata !!!

Name

Md

20.02.2016 10:37

Ja bih lično volio da napadnu pa da vidimo šta Rusi mogu a šta Erdogan

Name

Zar

19.02.2016 21:00

Nije Sputnjik izvor

ODGOVORITE
Name

e

19.02.2016 21:08

ONDA SMO SVI NAJE*ALI ZAJEDNO SA - BAJOM !

ODGOVORITE
Name

Geography

19.02.2016 21:10

Velike sile neće nikada voditi ratove i obracune na svojoj teritoriji ni Rusija nu Turska ni SAD, Britanija, Francuska... Oni ce svoje snage kao i do sada odmjeravati na nekom trecem mjestu gdje ce stradati oni koji su najmanje krivi

ODGOVORITE
Name

kninkong

19.02.2016 21:15

Svo zlo potice od erdogana zasluzio je ne jednu nego svih 15 000 nuklearki.

ODGOVORITE
Name

kiki

20.02.2016 06:19

Samo im zatrpat Bosfor i nek se vozaju u krug po Crnom moru.

Name

ooo

20.02.2016 06:52

A u Rusiji med i mleko .

Name

Gama Ray

19.02.2016 21:16

Nadam se da ce prangijat sa onim malo slabijim da ne dodje radijacija do nas.

ODGOVORITE
Name

kanal ataturk

20.02.2016 09:36

Vojno organizovanje Kurda u Iraku,Siriji i podrška koju imaju od SAD,kao i interesi koji se poklapaju sa interesima Rusije,nesposobnost Iraka i Sirije da povrate teritorije koje kontrolišu Kurdi su pretpostavka države Kurdistan (Kurda ima trideset miliona).Tome ide u prilog i eskalacija sukoba u Turskoj.

Name

Interesantno

19.02.2016 21:24

A šta Rusija traži u Siriji može li neko dami da odgovor

ODGOVORITE
Name

Milojko

19.02.2016 21:34

Može kada naučiš Srpski jezik.

Name

Micun

19.02.2016 21:36

Šta ćeš tu interesantna budalo

Name

pa

19.02.2016 21:38

ZVAO IH PREDSJEDNIK SIRIJE I TRAZIO SVAKU POMOC ; A ZNADES LI STA RADI AMERIKA TAMO DUGI NIZ GODINA I KOLIKO JE DRZAVA RAZRUSILA I NARODA POUBIJALA SAMO DA BI PRODALA NAORUZANJE I DOBILA NAFTNE IZVORE ; DOLARI SU U PITANJU ,raspitaj se negdje van tvoga sela za informacije !

Name

Hrkljus

19.02.2016 21:51

Koji srpski ekavicu ili ijekavicu ?

Name

Neće da bude

19.02.2016 21:55

Kad se konji valjaju buve stradaju. Znaju oni do koje granice idu. Neće je prekoračiti. A fukara, bijeda uludo glave gubi, onako usput, kolateralno.

ODGOVORITE
Name

Brčko

19.02.2016 21:57

Turska i Njemačka su jedine dvije zemlje koje su ukljucene u nuklearni program NATO a nemaju atomsku bombu...! Imaju puni pristup na svojoj teritoriji.... zasto bi Turci i Nijemci dozvolili NATO u da postave atomske bombe u Turskoj i Njemackoj a da oni nemaju od toga nikakve koristi...! Dakle nemojte se zavaravat sa tim glupostima da ce neko bacit atomsku bombu..! Za one koje nisu upućeni na turskoj teritoriji postoje 7 nuklearnih baza..! znači Turska je de fakto nuklearna sila koja na svojoj teritoriji upravlja sa 7 nuklearnih nato atomakih baza...! imaju dakle puni pristup... sta mislite da je neko lud da baci atomsku..! a da ne dobije koju atomsku nazad...! grdno se varate...! U Turskoj su raspodijeljene atomske bombe i turska po NATO propisima ima pravo da upotrijebi to atomsko oruzje u samoodbrani..!

ODGOVORITE
Name

Nikoza

19.02.2016 22:14

Turci su najvise zlo ovog svijeta ako se hriscani ne ujedine ovoga puta nista ne valja ko ovo ne vidi onda nije zdrav u glavi

ODGOVORITE
Name

Kiki

20.02.2016 09:01

Sindrom 520 te rastura do kostiju.

Name

Logika...

19.02.2016 22:23

Jedno je prijetiti drugo uciniti to...

ODGOVORITE
Name

re zumba

19.02.2016 22:27

Zumba kupuj kartu i put pd noge u odbranu Turske.Obavezno sa sobom ponesi samo tastaturu i lupaj na prazno.Jer ako dodje do necega nezeljenog Putin ce prvo poskidati satelite.

ODGOVORITE
Name

oooooo

20.02.2016 07:00

Ala si ti netolerantan nego mogao bi i ti sa njim da ideš !!!

Name

re

19.02.2016 22:27

Sad ce Rusi roknuti jednu na Srbiju posto se prikljucila NATO-u

ODGOVORITE
Name

kogde

19.02.2016 22:28

Ma da..u pravu ste. Ne treba Rusija da raspolaze sa tolikom teritorijom. Treba da se podijeli i da hrvatima bosnjcima siptarima amerima kinezima marsovcima itd..eee koji moroni hode ovom planetom

ODGOVORITE
Name

Milokrad

19.02.2016 22:31

Joj sto ja nemam,jednu atomsku.

ODGOVORITE
Name

jaja

19.02.2016 22:32

Meni nije jasno zasto i oni koji su i za i protiv Rusije navijaju za ovakvo nesto nama malim narodima pa koliko god se velicali to ne donosi nista, mi dolazimo jeftiniji nego neki listic na kladionici a ko dobija nikad se ne zna, dajte ljudi zivota i mira ja nemam 2 zivota nema popravni.

ODGOVORITE
Name

Hm

19.02.2016 22:40

"Slične zablude su prethodile katastrofi u Iraku i Libiji." Nema tu zabluda, sve se to namjerno radi baš tako. Nije slučajno milion ljudi, s djecom u naručju, TOKOM ZIME, pobjeglo od tamo.

ODGOVORITE
Name

Zakon

20.02.2016 05:27

Zna I budala da I Turci imaju kako naoruzanje cak I atomsku bombu najbolje bi bilo dase smire svi nikome ne ide rat...

ODGOVORITE
Name

DIEGO

20.02.2016 07:00

SIRIJA SMETA ZA KOPNENI TRANZIT ENERGENATA PREMA EVROPI IZ ARABIJE I KATRA,TO JE RAZLOG ZAŠTO SU RUSI U SIRIJI. NA TAJ NACIN ZAOBILAZI SE RUSIJA I EKONOMSKI SLABI JER TRZIŠTE EVROPE VAPI ZA ENERGENTIMA. SVE SU PRILIKE DA ĆE DOĆI DO ESKALACIJE SUKOBA JER SU SVI OTISLI PREDALEKO. AMERIKANCI SU SE PRIVIDNO POVUKLI,GURNULI ARAPE I TURKE I LAGANO ČEKAJU SVOJU PRILIKU, TO JE ISTINA.

ODGOVORITE
Name

posten

20.02.2016 07:16

Jak mi je ovaj Putin odma na atomsko oruzje.Ako vec zele rat nek se potucu muski svim konvencijalnim oruzjem.Ruska vojska je upala u Ukrajinu zato sto je stitila Ruse a kad druga drzava stiti svoj narod treba cak i atomsku baciti.

ODGOVORITE
Name

Surutka

20.02.2016 13:51

Koji crni svoj narod? Pa na sjeveru Sirije, u tom pojasu koji turska vojska granatira ovih dana, kurdska su sela. Prostor je bio okupiran od strane Al Nusra fronta, pa su ih Rusi izbombardovali a kurdska pjesadija zauzela ili oslobodila, tacnije. Ne laprdaj, jedini interes Turske, zapravo Erdogana i elite oko njega, je pad Asada i zaystavljanje jacanja Kurda. Nista od toga se ne vodi kao legitimno.

Name

G

20.02.2016 07:23

Ljudi nuklearne bombe, ne obicne bombe?! Pa kad bi se to desilo, vjetar bi donio nuklearnu prashinu i do nas, pa malo nam ove nase zajebancije...

ODGOVORITE
Name

zumba

20.02.2016 07:34

Putin je postao narocito agresivan kad se saznalo da su ga Turci izbacili iz Turske prije 30 godina zbog spijunaze.Tu je isto doprinijelo saznanje da je covjek vlasnik jahte od miliona dolara....od cega...od plate nekoliko rubalja.Glumi nekoga zbog polozaja predsjednika mocne zemlje,da nije to sto jeste ne bi ga niko pogledao,ni ta nova vjerenica kojoj bi mogao biti otac.

ODGOVORITE
Name

Ko to?

20.02.2016 08:07

Redovno ulece borbenim avionima u vazdusni prostor Grcke.Granatama ispoljava svoje misljenje, iz svoje zemlje u drugu zemlju. Posebno (vojno)"brine" o manjinama u svojoj zemlji, zatim jaka policijska "briga" o novinarima i akademcima i to sve u ime demokratije.Hrabro,lepo,mudro,plemenito ... Dokle?

ODGOVORITE
Name

re ooooo

20.02.2016 11:31

Prvo ne pripadamo istom rodu.Drugo,moj radni dan traje od 12-15 sati,ali i dobro sam placen u CH.Znaci,samo vikendom posaljem po koji komentar.Hvala na razumijevanju.

ODGOVORITE
Name

Ceto

20.02.2016 12:09

Ovaj Putin je opasnost za čitavo čovječanstvo . Njega treba smijeniti pod hitno.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

20.02.2016 15:22

Da odgovorim ovim rusomrzcima i vojnim analitičarima. Zumba, tvoja inteligencija je ravna kokošijoj. Primila bi ga Turska i to dobro. Rusi bi pognjavili Turke kao piliće. Što se tiče kontra udara prvo da ti kažem da je Turska važna Amerima kao lanjski snijeg a što se tiče toga ko bi nestao a ko nebi treba da dobro udariš glavom u zid i skontaš da to niko neće uraditi od ovih sila zbog sebe mada Rusi imaju odavno montirano dugme za čitavu SAD. Što se tiče teritorije, tu si najveći glupan. Lijepo se prijavi u ID pa idite da je osvajate zajedno sa amerima. Ako se procjeni da imaš veliki stan treba ti oduzeti bar jednu sobu i hodnik. To bi odprilike nešto tako bilo. Mogu svi samo prditi zbog toga. Koji li si samo ti bolid. Pasha, Putin nije budala kao zatucani Turci i teroristi. Nuklearna verzija je zadnje riješenje. Tebi je toliko kratka pamet da je to zadivljujuće. To ti je isto kako kada fudbaleru dodaš loptu a on je zvizne iz sve snage pa gdje ode. Uglavnom ovo je i osobina tvog plitkog "razmišljanja" Raspitaj se malo za Čečeniju i ne valjaj gluposti.

ODGOVORITE
Name

O'ladi malo

21.02.2016 01:20

Turska je srusila ruski avion i nikom nista...zato jer Rusija ne smije uci u rat ni sa Turskom. Rusija je jad i bijeda volio je ja ili ne, zao mi je svih nas ovdje i Rusa tamo jer smo pod cizmom kretena koji vole da tuse sirotinju kad su na vlasti.

Name

Nije vazno...

21.02.2016 03:39

Djavo je pustio korov ,previse ,pa zato gosp. Putine ,pokazite snagu ,nemoj da Vam djavoli opet pred Moskvu dodju ,kao 41.godine...

ODGOVORITE