"Општинама отимају приходе и надлежности"

Влада Републике Српске у континуитету већ три и по године након протеклих локалних избора систематски пребацује терет економске кризе на локалне заједнице, са јасним циљем да се они који држе власт на локалном нивоу окриве као неспособни, истакнуто је након Конференције локалне самоуправе Српске демократске странке. Тврде да томе у прилог иде и усвојени Нацрт закона о локалној самоуправи, против којег су устали чак и поједини СНСД-ови посланици.

Република Српска 19.02.2016 | 22:50
"Општинама отимају приходе и надлежности"

Многе општине које планирају приходе од такси на посјечено дрво и дрвне сортименте у својим буџетима остају ускраћене за те приходе, кажу у СДС-у. Неколико локалних заједница због тога је већ покренуло судске спорове са „Српским шумама“.

„Просјечна општина која има око 50.000 становника, на основу различитих такси усмјери према буџету Републике Српске око 30 милиона КМ, искључујући ПДВ, а од тога се локалној заједници врати свега око 1,5 милиона КМ", навео је Милан Милићевић, начелник Теслића.

Нацртом закона о локалној самоуправи, чије су лоше стране уочили и поједини посланици СНСД-а, надлежности локалних скупштина преносе се на ниво Владе Републике Српске, јер члан 149. предвиђа да Влада распусти локалне парламенте када јој се прохтије, чиме се грубо нарушава изборна воља бирачког тијела, истакли су у СДС-у.

„Градишка је добила одбијеницу од Агенције за аграрна плаћања Републике Српске и у Влади очигледно нема ни 260.000 КМ да би се помогла изградња инфраструктуре у агро-индустријској зони у Новој Тополи, гдје смо посљедње три године успјели да привучемо 15 нових инвеститора који ћу уложити 45 милиона КМ у своје погоне и запослити 630 нових радника, па ако нема пара за то, за шта онда има?“, упитао је начелник Градишке Зоран Латиновић.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

19.02.2016 18:59

Сви ви заједно отимате,фуј багро!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо/

19.02.2016 19:12

Да ли се овај предлог односи на све општине или само гдје је СДС на власти'''''''

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко би нама угодио

19.02.2016 19:16

Ми се са једне стране залимо да нама као ентитету власти на нивоу БХ одузимај пренадлезности, а са друге стране опстине се зале да им ентитетска власт [влада РС] одузима њихове пренадлезности

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАНКО

19.02.2016 20:10

Поздрав најбољем начелнику, Томиславу Пухалцу, човјеку који је препородио Рогатицу и ухватио се у коштац са рјешавањем проблема које ни Тито није могао ријешити кад је био најмоћнији. Рогатичани, памет у главу у октобру, не дозволите да ваше гласове купују тамо неки криминалци за шаку КМ, гласајте за човјека који рјешава ваше проблеме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја!!!

20.02.2016 09:09

Такодје и господин доктор Милан Милицевиц,Теслиц дуго није видио бољег ни доктора ни нацелника!Пуна подрска!

Name

Стаwор

19.02.2016 20:36

Нацрт закона се односи на све јединице локалне самоуправи, односно опстане и градове, и ко је прочитао бар слово истога може лако закључити да закон нема никакве везе са приходима од шума, јер су исти у надлежности других закона. Нисам страначки опредјељен, али ме нервирају овакве депласиране информације, а исте само показују заинересованост и познавање материје о којој дотични коментарису. Показују елементарна незнање а хоће да дођу на власт. Как е везе имају локалне скупштине са распоредом прихода од Шума. Зар начелник није воља грађана ? Зашто се он може опозвати ? Едукујте се мало па пљује по нечему са аргументима, а не шупљом. И овако је превише.

ОДГОВОРИТЕ