"Opštinama otimaju prihode i nadležnosti"

Vlada Republike Srpske u kontinuitetu već tri i po godine nakon proteklih lokalnih izbora sistematski prebacuje teret ekonomske krize na lokalne zajednice, sa jasnim ciljem da se oni koji drže vlast na lokalnom nivou okrive kao nesposobni, istaknuto je nakon Konferencije lokalne samouprave Srpske demokratske stranke. Tvrde da tome u prilog ide i usvojeni Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, protiv kojeg su ustali čak i pojedini SNSD-ovi poslanici.

Republika Srpska 19.02.2016 | 22:50
"Opštinama otimaju prihode i nadležnosti"

Mnoge opštine koje planiraju prihode od taksi na posječeno drvo i drvne sortimente u svojim budžetima ostaju uskraćene za te prihode, kažu u SDS-u. Nekoliko lokalnih zajednica zbog toga je već pokrenulo sudske sporove sa „Srpskim šumama“.

„Prosječna opština koja ima oko 50.000 stanovnika, na osnovu različitih taksi usmjeri prema budžetu Republike Srpske oko 30 miliona KM, isključujući PDV, a od toga se lokalnoj zajednici vrati svega oko 1,5 miliona KM", naveo je Milan Milićević, načelnik Teslića.

Nacrtom zakona o lokalnoj samoupravi, čije su loše strane uočili i pojedini poslanici SNSD-a, nadležnosti lokalnih skupština prenose se na nivo Vlade Republike Srpske, jer član 149. predviđa da Vlada raspusti lokalne parlamente kada joj se prohtije, čime se grubo narušava izborna volja biračkog tijela, istakli su u SDS-u.

„Gradiška je dobila odbijenicu od Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske i u Vladi očigledno nema ni 260.000 KM da bi se pomogla izgradnja infrastrukture u agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli, gdje smo posljednje tri godine uspjeli da privučemo 15 novih investitora koji ću uložiti 45 miliona KM u svoje pogone i zaposliti 630 novih radnika, pa ako nema para za to, za šta onda ima?“, upitao je načelnik Gradiške Zoran Latinović.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

19.02.2016 18:59

Svi vi zajedno otimate,fuj bagro!!!

ODGOVORITE
Name

oo/

19.02.2016 19:12

Da li se ovaj predlog odnosi na sve opštine ili samo gdje je SDS na vlasti'''''''

ODGOVORITE
Name

ko bi nama ugodio

19.02.2016 19:16

Mi se sa jedne strane zalimo da nama kao entitetu vlasti na nivou BH oduzimaj prenadleznosti, a sa druge strane opstine se zale da im entitetska vlast [vlada RS] oduzima njihove prenadleznosti

ODGOVORITE
Name

JANKO

19.02.2016 20:10

Pozdrav najboljem načelniku, Tomislavu Puhalcu, čovjeku koji je preporodio Rogaticu i uhvatio se u koštac sa rješavanjem problema koje ni Tito nije mogao riješiti kad je bio najmoćniji. Rogatičani, pamet u glavu u oktobru, ne dozvolite da vaše glasove kupuju tamo neki kriminalci za šaku KM, glasajte za čovjeka koji rješava vaše probleme!

ODGOVORITE
Name

Ja!!!

20.02.2016 09:09

Takodje i gospodin doktor Milan Milicevic,Teslic dugo nije vidio boljeg ni doktora ni nacelnika!Puna podrska!

Name

Stawor

19.02.2016 20:36

Nacrt zakona se odnosi na sve jedinice lokalne samoupravi, odnosno opstane i gradove, i ko je pročitao bar slovo istoga može lako zaključiti da zakon nema nikakve veze sa prihodima od šuma, jer su isti u nadležnosti drugih zakona. Nisam stranački opredjeljen, ali me nerviraju ovakve deplasirane informacije, a iste samo pokazuju zaineresovanost i poznavanje materije o kojoj dotični komentarisu. Pokazuju elementarna neznanje a hoće da dođu na vlast. Kak e veze imaju lokalne skupštine sa rasporedom prihoda od Šuma. Zar načelnik nije volja građana ? Zašto se on može opozvati ? Edukujte se malo pa pljuje po nečemu sa argumentima, a ne šupljom. I ovako je previše.

ODGOVORITE