Бодоњи: БиХ мора да испуни задате услове

Град Бијељина има све потребне адуте за долазак француских инвеститора у срце Семберије, рекла је амбасадор те земље у БиХ Клер Бодоњи након састанка са градоначелником Бијељине. Она се осврнула на скорашње подношење апликације БиХ за чланство у ЕУ и истакла да не постоје чланице које би се противиле уласку БиХ у унију, али да брзина евроинтеграција зависи највише од Босне и Херцеговине.

Република Српска 19.02.2016 | 18:45
Бодоњи: БиХ мора да испуни задате услове

“Европска унија и даље чека Босну и Херцеговину, али треба да буде јасно да је на БиХ највећа одговорност како би се приступило преговорима. Прије свега потребно је испунити задате услове”, поручила је Бодоњијева.

“Познате ствари су на столу. То су услови који су задати БиХ како би она могла да почне да преговара. Савјет за спољне послове је одредио те услове. БиХ би требало да почне да разговара и доведе до тога да Споразум о стабилизацији и придруживању дође у одређену форму како би разговори могли да се наставе. Није то ништа ново. Ми смо увијек говорили да би апликација била кредибилна, одређени услови морају бити испуњени. Не може се говорити да желите да приступите ЕУ, а да се са друге стане оспоравају сви процеси који ка томе воде”, додала је она.

Са Мићићем који је и предсједник Савеза општина и градова вођени су разговари о перспективи локалних заједница. Амбасадор Француске каже да је развој локалне заједнице у срцу интереса ЕУ.

“Динамичан развој вашег града, начин на који градоначелник добро управља, те географски положај адути су за потенцијални долазак француских инвеститора и за успостављање сарадње у области пољопривреде, туризма и управљања животном средином”, рекла је Бодоњијева.

Градоначелник Мићић истакао је да су потпуно свјесни шта доноси Споразум о стабилизацији и придруживању.

“Прије свега то је огомно прилагођавање навика, степена развоја и законских регулатива у сврху уједначавања тржишта. Свјесни смо да се 70 одсто усаглашавања односи на локалне заједнице и с обзиром на то Савез општина и градова Републике Српске спреман је да преузме потпуну одговорност у том прилагођавању”, каже Мићић.

Мићић је нагласио да је Бијељина потпуно опредијељена за заштиту животне средине и додао да су доказ за то завршени пројекти пречишћавања отпадних вода и управљања чврстим отпадом. Указао је на потенцијал производње здраве хране и развој туризма са жељом да у Бијељину дођу инвеститори за искориштавање геотермалне енергије и за Бању Дворови као бисера туристиче понуде.

Амбасадор Француске посјетила је и основне школе у којима се учи француски језик, те исказала задовољство што се језику њеног народа у Бијељини много више поклања пажња, него у другим дијеловима Републике Српске и БиХ.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

нн

19.02.2016 18:03

Овај Мичић добар градоначелник изгледа. Умије добро политичити.

ОДГОВОРИТЕ