Bodonji: BiH mora da ispuni zadate uslove

Grad Bijeljina ima sve potrebne adute za dolazak francuskih investitora u srce Semberije, rekla je ambasador te zemlje u BiH Kler Bodonji nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine. Ona se osvrnula na skorašnje podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU i istakla da ne postoje članice koje bi se protivile ulasku BiH u uniju, ali da brzina evrointegracija zavisi najviše od Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska 19.02.2016 | 18:45
Bodonji: BiH mora da ispuni zadate uslove

“Evropska unija i dalje čeka Bosnu i Hercegovinu, ali treba da bude jasno da je na BiH najveća odgovornost kako bi se pristupilo pregovorima. Prije svega potrebno je ispuniti zadate uslove”, poručila je Bodonjijeva.

“Poznate stvari su na stolu. To su uslovi koji su zadati BiH kako bi ona mogla da počne da pregovara. Savjet za spoljne poslove je odredio te uslove. BiH bi trebalo da počne da razgovara i dovede do toga da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dođe u određenu formu kako bi razgovori mogli da se nastave. Nije to ništa novo. Mi smo uvijek govorili da bi aplikacija bila kredibilna, određeni uslovi moraju biti ispunjeni. Ne može se govoriti da želite da pristupite EU, a da se sa druge stane osporavaju svi procesi koji ka tome vode”, dodala je ona.

Sa Mićićem koji je i predsjednik Saveza opština i gradova vođeni su razgovari o perspektivi lokalnih zajednica. Ambasador Francuske kaže da je razvoj lokalne zajednice u srcu interesa EU.

“Dinamičan razvoj vašeg grada, način na koji gradonačelnik dobro upravlja, te geografski položaj aduti su za potencijalni dolazak francuskih investitora i za uspostavljanje saradnje u oblasti poljoprivrede, turizma i upravljanja životnom sredinom”, rekla je Bodonjijeva.

Gradonačelnik Mićić istakao je da su potpuno svjesni šta donosi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

“Prije svega to je ogomno prilagođavanje navika, stepena razvoja i zakonskih regulativa u svrhu ujednačavanja tržišta. Svjesni smo da se 70 odsto usaglašavanja odnosi na lokalne zajednice i s obzirom na to Savez opština i gradova Republike Srpske spreman je da preuzme potpunu odgovornost u tom prilagođavanju”, kaže Mićić.

Mićić je naglasio da je Bijeljina potpuno opredijeljena za zaštitu životne sredine i dodao da su dokaz za to završeni projekti prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom. Ukazao je na potencijal proizvodnje zdrave hrane i razvoj turizma sa željom da u Bijeljinu dođu investitori za iskorištavanje geotermalne energije i za Banju Dvorovi kao bisera turističe ponude.

Ambasador Francuske posjetila je i osnovne škole u kojima se uči francuski jezik, te iskazala zadovoljstvo što se jeziku njenog naroda u Bijeljini mnogo više poklanja pažnja, nego u drugim dijelovima Republike Srpske i BiH.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nn

19.02.2016 18:03

Ovaj Mičić dobar gradonačelnik izgleda. Umije dobro političiti.

ODGOVORITE