Семберија погодно тло за производњу јагода

Удружење грађана “Успјешна Српска” организовало је стручну едукацију на тему “Школа савремене производње јагоде и малине” за произвођаче као и све заинтересоване за покретање производње јагодичастог воћа на подручју Семберије.

Република Српска 19.02.2016 | 17:05
Семберија погодно тло за производњу јагода

Тренд раста и развоја производње јагодичастог воћа у БиХ је у успону. На стручном савјетовању присутни су могли чути бројне савјете о узгоју и заштити малина и јагода као и о избору правих агротехничких мјера како би се остварио што већи принос. Проф.др Јасминка Миливојевић, замјеник шефа катедре за воћарство говорила је о могућностима и правилном узгоју ових пољопривредних култура.

“ Оно на шта смо данас ставили акценат је то на који начин произвођачи могу да пласирају своје производе, шта је битан предуслов да би се остварио добар квалитет плодова, као и рентабилност гајења, што је свима значајно тј.да знају са којим трошковима се морају суочити и који су то губици у производњи у току његе и одржавања, да би на крају остварили ону добит која је за њих и најважнија”

Проф. Миливојевић је истакла да је подручје Семберије погодно за узгој јагодичастог воћа и да предавања попут овога треба да подстакну будуће произвођаче да се окрену производњи ових биљних култура.

“Мислим да овдје постоје природни потенцијали, добри за узгој јагоде, локалитет је одбар и треба само урадити правилан избор сорти и примјенити савремену технологију гајења, како на отвореном пољу , тако и у заштићеном простору. Треба мало више фаворизовати подизање пластеника, јер се са њима остварује рана, вансезонска производња, када произвођачи могу да остваре вишу цијену”- истакла је Проф.др Јасминка Миливојевић

Одзив произвођача као и оних који намјеравају да покрену производњу био је изнад очекивања.

“Иницијатива је кренула од дијела најприје чланова Удружења грађана “Успјешна Српска”, ступили смо у контакт са Пољопривредним факултетом у Београду, професорица Миливојевић нам је изашла у сусрет, дошла овдје и одржала ову едукацију. Оно што је нама веома драго јесте да је одзив веома велики. Произвођачи у Семберији се све више одлучују за производњу јагодичастог воћа, најприје зато што постоји тржиште које није засићено које је на подручју БиХ, али се појављују и извозне шансе за ову врсту воћа”, рекао је Чедомир Радовановић, организатор овог догађаја.

Из Удружења грађана “Успјешна Српска” истакли су да је ово само прво од неколико планираних едукација са сличном тематиком, која ће помоћи произвођачима да побољшају производњу, али и осталима да се осмјеле да самослтално крену са послом.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

19.02.2016 16:18

Ви се забавите јагодама а они ће клепати милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСС

20.02.2016 00:58

хехе..јагоде са слагом! Кампања, Мицо је вец отпао...али побједице

Name

немања

20.02.2016 11:30

Кад видим овог доктора са пет плата, мегаломана најобичнијег, нешто ми Мићо Мићић одједном буде драг и мио као брат рођени.

ОДГОВОРИТЕ