Semberija pogodno tlo za proizvodnju jagoda

Udruženje građana “Uspješna Srpska” organizovalo je stručnu edukaciju na temu “Škola savremene proizvodnje jagode i maline” za proizvođače kao i sve zainteresovane za pokretanje proizvodnje jagodičastog voća na području Semberije.

Republika Srpska 19.02.2016 | 17:05
Semberija pogodno tlo za proizvodnju jagoda

Trend rasta i razvoja proizvodnje jagodičastog voća u BiH je u usponu. Na stručnom savjetovanju prisutni su mogli čuti brojne savjete o uzgoju i zaštiti malina i jagoda kao i o izboru pravih agrotehničkih mjera kako bi se ostvario što veći prinos. Prof.dr Jasminka Milivojević, zamjenik šefa katedre za voćarstvo govorila je o mogućnostima i pravilnom uzgoju ovih poljoprivrednih kultura.

“ Ono na šta smo danas stavili akcenat je to na koji način proizvođači mogu da plasiraju svoje proizvode, šta je bitan preduslov da bi se ostvario dobar kvalitet plodova, kao i rentabilnost gajenja, što je svima značajno tj.da znaju sa kojim troškovima se moraju suočiti i koji su to gubici u proizvodnji u toku njege i održavanja, da bi na kraju ostvarili onu dobit koja je za njih i najvažnija”

Prof. Milivojević je istakla da je područje Semberije pogodno za uzgoj jagodičastog voća i da predavanja poput ovoga treba da podstaknu buduće proizvođače da se okrenu proizvodnji ovih biljnih kultura.

“Mislim da ovdje postoje prirodni potencijali, dobri za uzgoj jagode, lokalitet je odbar i treba samo uraditi pravilan izbor sorti i primjeniti savremenu tehnologiju gajenja, kako na otvorenom polju , tako i u zaštićenom prostoru. Treba malo više favorizovati podizanje plastenika, jer se sa njima ostvaruje rana, vansezonska proizvodnja, kada proizvođači mogu da ostvare višu cijenu”- istakla je Prof.dr Jasminka Milivojević

Odziv proizvođača kao i onih koji namjeravaju da pokrenu proizvodnju bio je iznad očekivanja.

“Inicijativa je krenula od dijela najprije članova Udruženja građana “Uspješna Srpska”, stupili smo u kontakt sa Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu, profesorica Milivojević nam je izašla u susret, došla ovdje i održala ovu edukaciju. Ono što je nama veoma drago jeste da je odziv veoma veliki. Proizvođači u Semberiji se sve više odlučuju za proizvodnju jagodičastog voća, najprije zato što postoji tržište koje nije zasićeno koje je na području BiH, ali se pojavljuju i izvozne šanse za ovu vrstu voća”, rekao je Čedomir Radovanović, organizator ovog događaja.

Iz Udruženja građana “Uspješna Srpska” istakli su da je ovo samo prvo od nekoliko planiranih edukacija sa sličnom tematikom, koja će pomoći proizvođačima da poboljšaju proizvodnju, ali i ostalima da se osmjele da samosltalno krenu sa poslom.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hm

19.02.2016 16:18

Vi se zabavite jagodama a oni će klepati milione.

ODGOVORITE
Name

BOSS

20.02.2016 00:58

hehe..jagode sa slagom! Kampanja, Mico je vec otpao...ali pobjedice

Name

nemanja

20.02.2016 11:30

Kad vidim ovog doktora sa pet plata, megalomana najobičnijeg, nešto mi Mićo Mićić odjednom bude drag i mio kao brat rođeni.

ODGOVORITE