Анализа: Црвена Звезда - тим за прољеће...

Хоће ли Марко Грујић „пуштати пљусак“ као плејмејкер? И поред доласка Ле Талека и прекоманде Грујића погледи навијача Црвене звезде искључиво ће бити фокусирани ка одбрани.

Фудбал 19.02.2016 | 23:45
Анализа: Црвена Звезда - тим за прољеће...

Постоји у тренерском речнику она депласирана изјава о томе како у тиму нема повлашћених и како су сви на почетку припрема у равноправом положају... Актуелни стручни штаб лидера Суперлиге није могао да се послужи том изанђалом девизом, пошто су протагонисти јесењег тима подигли стандарде, ставили једну шапу на шампионски пехар и креирали низ од 19 победа.

Сасвим довољно за спознају да ће Црвена звезда током 15 пролећних кола имати тек неколико контролних тачака ка коначном циљу – успешном представљају клуба у европским квалификацијама. Зимски прелазни рок у пројекцији одговорних из Љутице Богдана замишљен је као идеалан период за додатну селекцију и јачање већ оформљеног тима. Отуда у екипи која се у суботу буде супротставила Младости из Лучана неће бити никаквих изненађења. Биће то играчи који су до стања екстазе доводили навијаче Црвене звезде у претходних шест месеци појачани Бразилцем Едсоном и француским везистом Ле Талеком.

Највећа, а козметичка промена биће виђена у маневру. Поменути Ле Талек имаће улогу „осигурача”, нешто истуренији ће бити Мичел Доналд, док ће остала три места попунити Катаи, Срнић и Марко Грујић (биће поређани у ромбу заједно са Доналдом). Управо ће улога фудбалера Ливерпула на позајмици у Црвеној звезди требало тиму да донесе нову димензију, учини га разноврснијим и квалитетнијим. Дакле, Марко Грујић ће играти на позицији која му по знању и фудбалским капацитетима припада. Он ће бити нека врста унапређене „десетке“, представљаће испомоћ неприкосновеном Вијеири у нападу и имати слободу да покаже арсенал оружја помоћу којег је јесенас за све ривале био смртоносан. Дакле, Грујић ће бити јако близу супарничком голу и имати могућност да понови солопартитуре из дуела против Рада (снажан шут са 25 метара) или Новог Пазара, када је искористио висину и центаршут Ибањеза уласком из другог плана спровео у мрежу.

Промене у маневеру изазвале су и бројне грешке у том делу тима током последњег контролног меча са Уралом. Очигледно је да ће Ле Талеку бити потребно време да „осети“ саиграче, али и Доналду да се привикне на нову улогу...

И поред доласка Ле Талека и прекоманде Грујића погледи навијача Црвене звезде искључиво ће бити фокусирани ка одбрани. Стручни штаб црвено-белих имаће у централном делу два левонога штопера – капитена Луковића и Бразилца Едсона. Јесте да је бивши фудбалер Сао Паула дошао са завидним рејтингом у најтрофејнији српски клуб, као штопер који је био члан идеалног тима бразилског првенства, али... И он ће морати да прође озбиљан период иницијације, тим пре што дуго није играо, а доласком у Црвену звезду је први пут прелетео Атланик. Бар када се поведе реч о каријери. Током припрема је физички деловао супериорно, моћно у скоку, али правио је тактичке пропусте... Верују у Љутице Богдана да ће Едсон у „фулу“ бити спреман за шест месеци. Као што се надају и напретку капитена Луковића који је одрадио прве комплетне припреме после тешке повреде Ахилове пете.

На боковима је све јасно: Марко Петковић и Лучо Ибањез су неприкосновени.

Наравно, нећемо само ових 11 играча гледати у црвено-белом дресу током пролећа. Чини се да стручни штаб има много већу ширину него јесенас, што најбоље одсликава статус Срђана Плавшића. Звездин Атомски Мрав имаће статус 12. играча јер може да одговори захтевима на свим позицијама у офанзивном делу маневра. Сигурно је да ће Плавшић због природних способности, могућности да промени ритам, имати озбиљну минутажу. Слична консататација важи за пробуђеног Михаила Ристића, који и даље одбија прекоманду на позицију левог бека. Међутим, Ристић је одлично одрадио припреме, свестан да већ каска за класићима који су направили одличне трансфере.

Посебно поглавље заслужује и Давид Бабунски. Барсин ђак је показао на припремама да је научио све лекције у Ла Масији и да је, уз Александра Катаија, технички можда најпоткованији фудбалер Црвене звезде. Али и на њему се виде последице промене земље и система. Он је један од оних који ће бити лагано пуштан у ватру како би очеличен у српским фудбалским биткама спреман сачекао европско жариште. Јер се од Бабунског очекује да у квалификацијама замени Марка Грујића.

У озбиљној ротацији биће још Саво Павићевић, Предраг Сикимић, као и млади штопер Стојановић.

Генерални директор Звездан Терзић је рекао да је Звезда јача у односу на јесенас. А шта ви кажете?

Коментари / 0

Оставите коментар