Analiza: Crvena Zvezda - tim za proljeće...

Hoće li Marko Grujić „puštati pljusak“ kao plejmejker? I pored dolaska Le Taleka i prekomande Grujića pogledi navijača Crvene zvezde isključivo će biti fokusirani ka odbrani.

Fudbal 19.02.2016 | 23:45
Analiza: Crvena Zvezda - tim za proljeće...

Postoji u trenerskom rečniku ona deplasirana izjava o tome kako u timu nema povlašćenih i kako su svi na početku priprema u ravnopravom položaju... Aktuelni stručni štab lidera Superlige nije mogao da se posluži tom izanđalom devizom, pošto su protagonisti jesenjeg tima podigli standarde, stavili jednu šapu na šampionski pehar i kreirali niz od 19 pobeda.

Sasvim dovoljno za spoznaju da će Crvena zvezda tokom 15 prolećnih kola imati tek nekoliko kontrolnih tačaka ka konačnom cilju – uspešnom predstavljaju kluba u evropskim kvalifikacijama. Zimski prelazni rok u projekciji odgovornih iz Ljutice Bogdana zamišljen je kao idealan period za dodatnu selekciju i jačanje već oformljenog tima. Otuda u ekipi koja se u subotu bude suprotstavila Mladosti iz Lučana neće biti nikakvih iznenađenja. Biće to igrači koji su do stanja ekstaze dovodili navijače Crvene zvezde u prethodnih šest meseci pojačani Brazilcem Edsonom i francuskim vezistom Le Talekom.

Najveća, a kozmetička promena biće viđena u manevru. Pomenuti Le Talek imaće ulogu „osigurača”, nešto istureniji će biti Mičel Donald, dok će ostala tri mesta popuniti Katai, Srnić i Marko Grujić (biće poređani u rombu zajedno sa Donaldom). Upravo će uloga fudbalera Liverpula na pozajmici u Crvenoj zvezdi trebalo timu da donese novu dimenziju, učini ga raznovrsnijim i kvalitetnijim. Dakle, Marko Grujić će igrati na poziciji koja mu po znanju i fudbalskim kapacitetima pripada. On će biti neka vrsta unapređene „desetke“, predstavljaće ispomoć neprikosnovenom Vijeiri u napadu i imati slobodu da pokaže arsenal oružja pomoću kojeg je jesenas za sve rivale bio smrtonosan. Dakle, Grujić će biti jako blizu suparničkom golu i imati mogućnost da ponovi solopartiture iz duela protiv Rada (snažan šut sa 25 metara) ili Novog Pazara, kada je iskoristio visinu i centaršut Ibanjeza ulaskom iz drugog plana sproveo u mrežu.

Promene u maneveru izazvale su i brojne greške u tom delu tima tokom poslednjeg kontrolnog meča sa Uralom. Očigledno je da će Le Taleku biti potrebno vreme da „oseti“ saigrače, ali i Donaldu da se privikne na novu ulogu...

I pored dolaska Le Taleka i prekomande Grujića pogledi navijača Crvene zvezde isključivo će biti fokusirani ka odbrani. Stručni štab crveno-belih imaće u centralnom delu dva levonoga štopera – kapitena Lukovića i Brazilca Edsona. Jeste da je bivši fudbaler Sao Paula došao sa zavidnim rejtingom u najtrofejniji srpski klub, kao štoper koji je bio član idealnog tima brazilskog prvenstva, ali... I on će morati da prođe ozbiljan period inicijacije, tim pre što dugo nije igrao, a dolaskom u Crvenu zvezdu je prvi put preleteo Atlanik. Bar kada se povede reč o karijeri. Tokom priprema je fizički delovao superiorno, moćno u skoku, ali pravio je taktičke propuste... Veruju u Ljutice Bogdana da će Edson u „fulu“ biti spreman za šest meseci. Kao što se nadaju i napretku kapitena Lukovića koji je odradio prve kompletne pripreme posle teške povrede Ahilove pete.

Na bokovima je sve jasno: Marko Petković i Lučo Ibanjez su neprikosnoveni.

Naravno, nećemo samo ovih 11 igrača gledati u crveno-belom dresu tokom proleća. Čini se da stručni štab ima mnogo veću širinu nego jesenas, što najbolje odslikava status Srđana Plavšića. Zvezdin Atomski Mrav imaće status 12. igrača jer može da odgovori zahtevima na svim pozicijama u ofanzivnom delu manevra. Sigurno je da će Plavšić zbog prirodnih sposobnosti, mogućnosti da promeni ritam, imati ozbiljnu minutažu. Slična konsatatacija važi za probuđenog Mihaila Ristića, koji i dalje odbija prekomandu na poziciju levog beka. Međutim, Ristić je odlično odradio pripreme, svestan da već kaska za klasićima koji su napravili odlične transfere.

Posebno poglavlje zaslužuje i David Babunski. Barsin đak je pokazao na pripremama da je naučio sve lekcije u La Masiji i da je, uz Aleksandra Kataija, tehnički možda najpotkovaniji fudbaler Crvene zvezde. Ali i na njemu se vide posledice promene zemlje i sistema. On je jedan od onih koji će biti lagano puštan u vatru kako bi očeličen u srpskim fudbalskim bitkama spreman sačekao evropsko žarište. Jer se od Babunskog očekuje da u kvalifikacijama zameni Marka Grujića.

U ozbiljnoj rotaciji biće još Savo Pavićević, Predrag Sikimić, kao i mladi štoper Stojanović.

Generalni direktor Zvezdan Terzić je rekao da je Zvezda jača u odnosu na jesenas. A šta vi kažete?

Komentari / 0

Ostavite komentar