Бањалучани протјерани из Јасеновца

Драгослав Илић и Јовица Рудић из Удружења студената историје "Др Милан Васић" из Бањалуке кажњени су са по 1.800 КМ и протјерани су из Хрватске јер су помагали свештенику да премјести ограду у дворишту манастира Јасеновац.

Регион 19.02.2016 | 12:15
Бањалучани протјерани из Јасеновца

Илић каже да ће, уз савјет правника Епархије пакрачко-славонске, предузети правне кораке против оваквих потеза хрватских власти.

"Дошли смо да помогнемо свештенику да премјести ограду, а након сат и по дошла је полиција и тражила нам радне дозволе. Мислим да им смета обнова манастира Јасеновац, али ово неће спријечити људе да и даље долазе и помажу", рекао је Илић.

Владика славонски Јован рекао је да је тешко прихватити овакав однос хрватских власти према вјерницима Српске православне цркве, те да ће о инциденту тражити одговоре надлежних органа Хрватске.

"О овоме већ прича европска јавност, а англикански бискуп Лондона ми је рекао да је ово срамота и скандал. Ти људи нису криминалци, него вјерници који су дошли да помогну и који су долазили са мном гдје год сам служио", додао је епископ Јован.

(Пресс)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

цобер

19.02.2016 12:18

У чему је проблем? Хрватска у ЕУ и тамо нема рада на црно без радне дозволе А дуго јадна ли је та Епархија кад нема тамо вјерника да помогну већ долазе из БИХ. И главно не претварајте овај случај у национални ово је правно дејство без обзира на нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре кобри

19.02.2016 12:48

Ко трази радне дозволе када из Хрватске додји вјерници у БиХ да помазу своме свестенству католицке цркве у Босанаца и Херцеговаца? Знам да си совинистицки настројен али не мијесај право са мрзњом

Name

НИк

19.02.2016 14:39

Проблем је сто су нарусена вјерска права. Сто су они волонтирали и нису били плацени за посао. Закон је апсурдан јер по томе ако ти поправљас свој ауто у РХ то је рад на црно. Проблем је сто су људи помагали свој манастир. Епархија Славонска је страдална епархија и нема ни једне једине цркве а да није скроз или дјелимицно остецена. Распитај се колико Срба зиви у Јасеновцу па цес добити одговор на питање засто долазе. Осим тога ако се сјетис и злоцинацких операција бљесак и олуја знацес и засто нема вјерника. Осим тога они су у Хрватској боравили свега сат и по. Како је то могло одједном бити рад на црно? Оби нису људи који су досли да несто зараде.

Name

ре цобер

19.02.2016 14:42

Проблем је сто би ти и такви као ти, најрадије побили и то мало Срба сто је остало а све Православне светиње срусили и замели им сваки траг постојања. Јос мало па це се и ЕУ а и Нато распасти па цемо видјети онда како цемо рацуне сравнавати... Стрпљен спасен!

Name

Михаило Микић

19.02.2016 14:49

Ни је у питању радна дозвола него је у питању жеља хрвата да спрече уређење логорског комплекса смрти позивајући се на законе које сами не поштују. ЗБОГ ТОГА ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ТРЕБА ДА ТРАЖИ ОД Е. У. ДА СЕ КОМПЛЕКС ЈАСЕНОВАЧКОГ ЛОГОРА СМРТИ ЗБОГ ЊЕГОВЕ ВАЖНОСТИ ОДУЗМЕ РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ И ПРЕДА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ НА ДАЊЕ ЧУВАЊЕ И ОДРЖАВАЊЕ. ТАКВИ ПРИМЈЕРА ИМА ВЕЋ У СВИЈЕТУ И ТО БИ БИЛО ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ ДА ПРЕКО МИЛИОН НА ЗВЈЕРСКИ НАЧИН ПОБИЈЕНИХ СРБА, ЈЕБРЕЈА, ЦИГАНА И ДРУГИ НАРОДА СА БЛГОСЛОВОМ НАЈВИШИХ ВЕЛИКОДОСТОЈНИКА РИМОКАТОЛИЧКЕ "ЦРКВЕ" НАЂУ СВОЈ ВЈЕЧНИ СПОКОЈ И МИР!

Name

ре цобер

20.02.2016 08:35

У праву си цобер,стварно где су нестали православни верници из Хрватске? Како то да православних верника у Хрватској нема а има Богомоља? Ко ли би могао да одговори на то питање?

Name

хахаха

19.02.2016 13:15

Шта би на то рекао Пуљић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре цобер

19.02.2016 16:40

Ти си велики цобан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

19.02.2016 23:15

Е ово стварно није у реду од Хрватске па не иде им у прилог опет Јасеновац сад це бити милијун убијених.

ОДГОВОРИТЕ