Напад у Анкари изговор за инвазију на Сирију?

Бомбашки напад у Анкари не само да је ошамутио Турску, него је њене лидере још дубље гурнуо у кризу, наглашавајући турску рањивост на ситуацију у Сирији и обновљени конфликт са Курдима.

Свијет 19.02.2016 | 08:25
Напад у Анкари изговор за инвазију на Сирију?

Овај напад учинио је да изјаве турских лидера буду само још борбеније.

"Наша одлучност да одговоримо унутар и ван граница земље јача са оваквим радњама. Мора се знати да Турска неће зазирати од коришћења права на самоодбрану у било које вријеме, на сваком мјесту и у свакој прилици", изјавио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

Када каже да ће одговорити на нападе, турски предсједник, наравно, мисли на Курде, који су одмах оптужени за напад у Анкари. Наиме, упозорења историчара на могућност распада Турске и стварања курдске државе постају реалност, сматра стручњак за Блиски исток Станислав Тарасов. Према његовим ријечима, турска влада прави све више пропуста у спољној и унутрашњој политици, а доказ за то су све учесталији терористички напади.

До прије годину и по дана, турска влада водила је дијалог са Курдима, међутим, изневјерила је њихова очекивања и непријатељства су обновљена, каже Тарасов.

"Зли дух је пуштен из боце и чак ни Американци не могу да га врате у њу. Турска бомбардује Курде, и одмах се намеће закључак да се ради о њиховој освети; али не би требало заборавити да Турци имају и 'други фронт'. Иако Турска није у директном рату са Исламском државом, ова организација врши терористичке нападе на њеној територији. Постоји и још једна верзија - има више индиција које указују на то да се у Турској припрема државни удар, тако да би иза напада у Анкари могле да стоје снаге за које досад нисмо знали", закључује Тарасов.

Алексеј Мартинов, директор Међународног института за модерне земље, мишљења је да је терористички напад у Анкари провокација. Турски предсједник Ердоган покушава да започне копнену интервенцију своје земље у Сирији и на тај начин продужи вијек ИД-у, сматра он.

"Изгледа да је турски предсједник прешао црту и да је спреман да жртвује мирне грађане како би нашао изговор за инвазију. Када се дешава напад попут овог у Анкари, увијек се поставља питање коме то иде у корист. Ердогану и његовој странци рата - или Радничкој партији Курдистана, коју због оног што се десило јуче очекују још веће репресије", пита се Мартинов.

Да Курдима не иду у прилог терористички напади тврди и доцент београдског Факултета за међународну политику и безбједност Слободан Анђелковић. Након хапшења бившег вође ПКК Абдулаха Оџалана, Курди се не баве тероризмом, већ су се опредијелили за другачије видове борбе. Сама чињеница да је Турска о нападу одмах обавијестила сталне чланице СБ УН указује на одређене намјере те земље.

"Уколико Турска покрене копнену инвазију против Курда у Сирији у тренутку када руска авијација дејствује са снагама председника Асада, где Запад помаже сиријску опозицију, а сви они се декларативно боре против ИД-а, ту ће настати хаос", каже Анђелковић.

Брзина којом су турски званичници за напад у Анкари окривили Курде указује на политизацију очитог терористичког акта, сматра новинар "Политике" Мирослав Лазански. Досад је, каже он, влада Турске за терористичке нападе оптуживала припаднике Радничке партије Курдистана (ПКК), политичку организацију Курда који живе у Турској, а сада су пожурили да оптуже сиријске Курде.

"Оптужба против сиријских Курда је у функцији оправдавања директног турског мешања у рат на просторима Сирије. Проблем је са челним људима турске државе који су очито преценили свој и значај саме Турске, који са својом антируском хистеријом компликују ситуацију у том подручју", каже Лазански.

Он подсјећа да Турска све вријеме држи отворену границу за снабдијевање ИД-а и Нусра фронта људством, новцем и оружјем, као и за шверц нафте, на чему, према његовим ријечима, поједини чланови турског естаблишмента јако добро зарађују. Турска не само да игнорише резолуцију Савјета безбједности УН о забрани трговине шверцованом нафтом из Сирије и Ирака, већ игнорише његове позиве да престане да бомбардује сиријску територију.

"Турска се на то не обазире, постала је веома проблематичан члан НАТО-а. Сада је само питање да ли она то ради уз прећутну сагласност САД или не слушају више чак ни Вашингтон", каже Лазански.

Турске оружане снаге већ гађају из артиљерије положаје сиријских Курда, а предсједник Ердоган и његови сарадници одавно понављају да је копнена интервенција једини начин да се заустави рат. Ово Ердоганово мишљење не дијеле, међутим, његови савезници из НАТО-а, што је и изазвало његов бијес. Ердоган засад не успијева да убиједи своје савезнике, превасходно САД, да су Курди непријатељи, а ако успије у том науму, биће корак ближе копненој интервенцији.

(НН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Неко

19.02.2016 07:32

"Фалсе флаг" оперција, исто сто су амери(зидови) урадили 9/11!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дура

19.02.2016 13:21

Овај турски резим це изазвати велике проблеме свјету и нису у питању само курди. Страшно је то шта им турци раде деценијама. Изгубили су сваку контролу. Мислим ако већ амери неће и немогу да би требали мало да зажмире да то руси прочешљају. Опет било би доста недужних жртава, тако да је најбоље да они сами макну ове лудаке који мисле да је ово средњи вијек и да ће то ићи ко некад.

Name

Јоја с Козаре

19.02.2016 07:37

Наслов све говори, и чист је као суза. Маркале су најбољи рецепт који данас окупатори увелико користе у цијелом свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

19.02.2016 15:43

Турска полако али сигурно улази у рат којег она сигурно губи. Ратна оштета ће бити велика за турску непромишљеност. Предаја Цариграда Међународној Заједници или можда Грцима али највјероватније Русима. На тај начин Турска ће бити заувјек протјеран из Европе, а Курди ће добити своју државу! КО ДРУГОМЕ ЈАМУ КОПА САМ У ЈАМУ УПАДА!

Name

Хм

19.02.2016 07:40

Лудјак Ердоган ће потпуно развалити Турску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.Хм

19.02.2016 08:41

И ти цес њему реци да је лудјак и да це развалити Турску.Као прво то си рекао зато сто мрзис Турску и сто је веома јака и као друго зна он боље од тебе ста це да ради.

Name

Хм

19.02.2016 08:57

Упореди га с Милошевићем. Потпуно исти ментални склоп. Арогантност им је само једна од заједничких особина. Има их још. Све негативне.

Name

Хм Хм

19.02.2016 10:01

Наравно да је лудак. Ради личног интереса, спреман је да изазове нови рат. Шта се њега тиче ситуација у Сирији... Него разје*о му путин биснис са џихадистима. Нема више нафте за џабе. Син му је већ збрисо у Италију.

Name

блбл

19.02.2016 07:46

Сетимо се само ста је Русија урадила од Цеценије због слицних напада и онда то није било "изговор " за растурање Цеценије. Овакви цланци су толико наивни и провидни да је за не повјеровати да неко ко је и мало сколован мозе написати

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

19.02.2016 09:27

Бас тако.

Name

РЕ-бл-бл

19.02.2016 13:30

Овде турци малтретирају вец деценијама курде у турској, а сада хоце да интервенису и у СИРИЈИ што су већ и чинили. Курда има око 55 милиона у свјету и немају своју дрзаву. Чечени у русији имају сва права која имају и руси, а то што их је тада и Турска хушкала да зајебу кавказ није и неће проћи. Грозни, то ли је неки турски цар? Требало би и арменима вратити отете градове, Измир-Смирну, те Истамбул-Цариград барем прогласити за дистрикте и вратити им хришћанска обиљежја.

Name

Лажи ме ноћас

19.02.2016 08:13

Знају турци шта раде,све су то измишљотине да могу Курде да униште и да им опет не дозволе уједињење и одцјепљење огромног дјела турске,ирака,сирије...сада Руси нека помажу као што то запад са турцима помаже људима у патњи...нека Руси мало наоружају Курде а за узврат траже после проглашења не зависности базу и све сретни а турци напокон се распадају што је већ требало одавно да се деси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

19.02.2016 08:37

Само се ти надај да це се Турска распасти,мислим да су паметнији од тебе и знају ста раде.

Name

Тако је то

19.02.2016 08:41

Кад је Алија разваљивао Југославију непотребно правећи некакву независну БиХ, Турски политичари су то здушно подржали. Сад ће Турска бити разваљена на исти начин као и Југославија прије 25 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хецтор

19.02.2016 10:18

У цему је проблем. Ти зивис у тој БиХ.

Name

Тако је то

19.02.2016 16:30

Нема проблема, неће ни Турцима бити проблем да живе у Курдистану који ће узети бар трећину садашње Турске.

Name

Милојко Бања Лука

20.02.2016 08:42

Нема више бих уништили сте је ви вехабије исламски секташи,само још Република Српска и мало на другој страни не бих.

Name

Ники

19.02.2016 09:22

Знате ли ста је најгоре код људи,који пишу овакве текстове.Поготово тако звани "политички аналитичари" уствари присташе једне стране. Који познају ситуацију у том дијелу регије,као моја баба.Курди су за Турску су исто што Албанци са Косова за Србију.Мислим да сам јасан,ако не, могу и љепсе да објасним....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

19.02.2016 09:25

За оне који се брину за Турску. однос Лире и Рубље 1 - 25

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБЦ

19.02.2016 09:46

30 милиона Курда бице ту бруке годинама све док и они не добију свој део а Турци се заносе глупостима *уводјењем санкција Русији и улазак у Сирију знао се следеци сценарио вратити Европи санкције кроз избеглице циста ситуација и 100% тацна.

ОДГОВОРИТЕ