Napad u Ankari izgovor za invaziju na Siriju?

Bombaški napad u Ankari ne samo da je ošamutio Tursku, nego je njene lidere još dublje gurnuo u krizu, naglašavajući tursku ranjivost na situaciju u Siriji i obnovljeni konflikt sa Kurdima.

Svijet 19.02.2016 | 08:25
Napad u Ankari izgovor za invaziju na Siriju?

Ovaj napad učinio je da izjave turskih lidera budu samo još borbenije.

"Naša odlučnost da odgovorimo unutar i van granica zemlje jača sa ovakvim radnjama. Mora se znati da Turska neće zazirati od korišćenja prava na samoodbranu u bilo koje vrijeme, na svakom mjestu i u svakoj prilici", izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Kada kaže da će odgovoriti na napade, turski predsjednik, naravno, misli na Kurde, koji su odmah optuženi za napad u Ankari. Naime, upozorenja istoričara na mogućnost raspada Turske i stvaranja kurdske države postaju realnost, smatra stručnjak za Bliski istok Stanislav Tarasov. Prema njegovim riječima, turska vlada pravi sve više propusta u spoljnoj i unutrašnjoj politici, a dokaz za to su sve učestaliji teroristički napadi.

Do prije godinu i po dana, turska vlada vodila je dijalog sa Kurdima, međutim, iznevjerila je njihova očekivanja i neprijateljstva su obnovljena, kaže Tarasov.

"Zli duh je pušten iz boce i čak ni Amerikanci ne mogu da ga vrate u nju. Turska bombarduje Kurde, i odmah se nameće zaključak da se radi o njihovoj osveti; ali ne bi trebalo zaboraviti da Turci imaju i 'drugi front'. Iako Turska nije u direktnom ratu sa Islamskom državom, ova organizacija vrši terorističke napade na njenoj teritoriji. Postoji i još jedna verzija - ima više indicija koje ukazuju na to da se u Turskoj priprema državni udar, tako da bi iza napada u Ankari mogle da stoje snage za koje dosad nismo znali", zaključuje Tarasov.

Aleksej Martinov, direktor Međunarodnog instituta za moderne zemlje, mišljenja je da je teroristički napad u Ankari provokacija. Turski predsjednik Erdogan pokušava da započne kopnenu intervenciju svoje zemlje u Siriji i na taj način produži vijek ID-u, smatra on.

"Izgleda da je turski predsjednik prešao crtu i da je spreman da žrtvuje mirne građane kako bi našao izgovor za invaziju. Kada se dešava napad poput ovog u Ankari, uvijek se postavlja pitanje kome to ide u korist. Erdoganu i njegovoj stranci rata - ili Radničkoj partiji Kurdistana, koju zbog onog što se desilo juče očekuju još veće represije", pita se Martinov.

Da Kurdima ne idu u prilog teroristički napadi tvrdi i docent beogradskog Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbjednost Slobodan Anđelković. Nakon hapšenja bivšeg vođe PKK Abdulaha Odžalana, Kurdi se ne bave terorizmom, već su se opredijelili za drugačije vidove borbe. Sama činjenica da je Turska o napadu odmah obavijestila stalne članice SB UN ukazuje na određene namjere te zemlje.

"Ukoliko Turska pokrene kopnenu invaziju protiv Kurda u Siriji u trenutku kada ruska avijacija dejstvuje sa snagama predsednika Asada, gde Zapad pomaže sirijsku opoziciju, a svi oni se deklarativno bore protiv ID-a, tu će nastati haos", kaže Anđelković.

Brzina kojom su turski zvaničnici za napad u Ankari okrivili Kurde ukazuje na politizaciju očitog terorističkog akta, smatra novinar "Politike" Miroslav Lazanski. Dosad je, kaže on, vlada Turske za terorističke napade optuživala pripadnike Radničke partije Kurdistana (PKK), političku organizaciju Kurda koji žive u Turskoj, a sada su požurili da optuže sirijske Kurde.

"Optužba protiv sirijskih Kurda je u funkciji opravdavanja direktnog turskog mešanja u rat na prostorima Sirije. Problem je sa čelnim ljudima turske države koji su očito precenili svoj i značaj same Turske, koji sa svojom antiruskom histerijom komplikuju situaciju u tom području", kaže Lazanski.

On podsjeća da Turska sve vrijeme drži otvorenu granicu za snabdijevanje ID-a i Nusra fronta ljudstvom, novcem i oružjem, kao i za šverc nafte, na čemu, prema njegovim riječima, pojedini članovi turskog establišmenta jako dobro zarađuju. Turska ne samo da ignoriše rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o zabrani trgovine švercovanom naftom iz Sirije i Iraka, već ignoriše njegove pozive da prestane da bombarduje sirijsku teritoriju.

"Turska se na to ne obazire, postala je veoma problematičan član NATO-a. Sada je samo pitanje da li ona to radi uz prećutnu saglasnost SAD ili ne slušaju više čak ni Vašington", kaže Lazanski.

Turske oružane snage već gađaju iz artiljerije položaje sirijskih Kurda, a predsjednik Erdogan i njegovi saradnici odavno ponavljaju da je kopnena intervencija jedini način da se zaustavi rat. Ovo Erdoganovo mišljenje ne dijele, međutim, njegovi saveznici iz NATO-a, što je i izazvalo njegov bijes. Erdogan zasad ne uspijeva da ubijedi svoje saveznike, prevashodno SAD, da su Kurdi neprijatelji, a ako uspije u tom naumu, biće korak bliže kopnenoj intervenciji.

(NN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Neko

19.02.2016 07:32

"False flag" opercija, isto sto su ameri(zidovi) uradili 9/11!

ODGOVORITE
Name

dura

19.02.2016 13:21

Ovaj turski rezim ce izazvati velike probleme svjetu i nisu u pitanju samo kurdi. Strašno je to šta im turci rade decenijama. Izgubili su svaku kontrolu. Mislim ako već ameri neće i nemogu da bi trebali malo da zažmire da to rusi pročešljaju. Opet bilo bi dosta nedužnih žrtava, tako da je najbolje da oni sami maknu ove ludake koji misle da je ovo srednji vijek i da će to ići ko nekad.

Name

Јоја с Козаре

19.02.2016 07:37

Наслов све говори, и чист је као суза. Маркале су најбољи рецепт који данас окупатори увелико користе у цијелом свијету

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

19.02.2016 15:43

Турска полако али сигурно улази у рат којег она сигурно губи. Ратна оштета ће бити велика за турску непромишљеност. Предаја Цариграда Међународној Заједници или можда Грцима али највјероватније Русима. На тај начин Турска ће бити заувјек протјеран из Европе, а Курди ће добити своју државу! КО ДРУГОМЕ ЈАМУ КОПА САМ У ЈАМУ УПАДА!

Name

Hm

19.02.2016 07:40

Ludjak Erdogan će potpuno razvaliti Tursku.

ODGOVORITE
Name

re.Hm

19.02.2016 08:41

I ti ces njemu reci da je ludjak i da ce razvaliti Tursku.Kao prvo to si rekao zato sto mrzis Tursku i sto je veoma jaka i kao drugo zna on bolje od tebe sta ce da radi.

Name

Hm

19.02.2016 08:57

Uporedi ga s Miloševićem. Potpuno isti mentalni sklop. Arogantnost im je samo jedna od zajedničkih osobina. Ima ih još. Sve negativne.

Name

Hm Hm

19.02.2016 10:01

Naravno da je ludak. Radi ličnog interesa, spreman je da izazove novi rat. Šta se njega tiče situacija u Siriji... Nego razje*o mu putin bisnis sa džihadistima. Nema više nafte za džabe. Sin mu je već zbriso u Italiju.

Name

blbl

19.02.2016 07:46

Setimo se samo sta je Rusija uradila od Cecenije zbog slicnih napada i onda to nije bilo "izgovor " za rasturanje Cecenije. Ovakvi clanci su toliko naivni i providni da je za ne povjerovati da neko ko je i malo skolovan moze napisati

ODGOVORITE
Name

zero

19.02.2016 09:27

Bas tako.

Name

RE-bl-bl

19.02.2016 13:30

Ovde turci maltretiraju vec decenijama kurde u turskoj, a sada hoce da intervenisu i u SIRIJI što su već i činili. Kurda ima oko 55 miliona u svjetu i nemaju svoju drzavu. Čečeni u rusiji imaju sva prava koja imaju i rusi, a to što ih je tada i Turska huškala da zajebu kavkaz nije i neće proći. Grozni, to li je neki turski car? Trebalo bi i armenima vratiti otete gradove, Izmir-Smirnu, te Istambul-Carigrad barem proglasiti za distrikte i vratiti im hrišćanska obilježja.

Name

Laži me noćas

19.02.2016 08:13

Znaju turci šta rade,sve su to izmišljotine da mogu Kurde da unište i da im opet ne dozvole ujedinjenje i odcjepljenje ogromnog djela turske,iraka,sirije...sada Rusi neka pomažu kao što to zapad sa turcima pomaže ljudima u patnji...neka Rusi malo naoružaju Kurde a za uzvrat traže posle proglašenja ne zavisnosti bazu i sve sretni a turci napokon se raspadaju što je već trebalo odavno da se desi.

ODGOVORITE
Name

re.

19.02.2016 08:37

Samo se ti nadaj da ce se Turska raspasti,mislim da su pametniji od tebe i znaju sta rade.

Name

Tako je to

19.02.2016 08:41

Kad je Alija razvaljivao Jugoslaviju nepotrebno praveći nekakvu nezavisnu BiH, Turski političari su to zdušno podržali. Sad će Turska biti razvaljena na isti način kao i Jugoslavija prije 25 godina.

ODGOVORITE
Name

Hector

19.02.2016 10:18

U cemu je problem. Ti zivis u toj BiH.

Name

Tako je to

19.02.2016 16:30

Nema problema, neće ni Turcima biti problem da žive u Kurdistanu koji će uzeti bar trećinu sadašnje Turske.

Name

Milojko Banja Luka

20.02.2016 08:42

Nema više bih uništili ste je vi vehabije islamski sektaši,samo još Republika Srpska i malo na drugoj strani ne bih.

Name

Niki

19.02.2016 09:22

Znate li sta je najgore kod ljudi,koji pišu ovakve tekstove.Pogotovo tako zvani "politički analitičari" ustvari pristaše jedne strane. Koji poznaju situaciju u tom dijelu regije,kao moja baba.Kurdi su za Tursku su isto što Albanci sa Kosova za Srbiju.Mislim da sam jasan,ako ne, mogu i ljepse da objasnim....

ODGOVORITE
Name

DPS

19.02.2016 09:25

Za one koji se brinu za Tursku. odnos Lire i Rublje 1 - 25

ODGOVORITE
Name

ABC

19.02.2016 09:46

30 miliona Kurda bice tu bruke godinama sve dok i oni ne dobiju svoj deo a Turci se zanose glupostima *uvodjenjem sankcija Rusiji i ulazak u Siriju znao se sledeci scenario vratiti Evropi sankcije kroz izbeglice cista situacija i 100% tacna.

ODGOVORITE