У БиХ ће још годинама поскупљивати цигарете

Лоша вијест за пушаче долази од надлежних бх. институција, које у циљу прихватања стратегија Европске уније, у вези са дуваном и дуванским производима, у наредним годинама намјеравају да и даље постепено подижу акцизу на те производе, а самим тим и цијену цигарета.

Босна и Херцеговина 18.02.2016 | 21:23
У БиХ ће још годинама поскупљивати цигарете

У моменту усвајања Закона о акцизама БиХ, у току 2009. године било је предвиђено да БиХ постепено, у неколико година, повећава висину акцизе на дуван и дуванске прерађевине како би достигла ниво од 64 евра за 1.000 комада цигарета, односно минималну акцизу у износу од 2,60 КМ по паклици цигарета, како је и било утврђено акцизном политиком ЕУ у моменту усвајања Закона о акцизама БиХ.

Међутим, у међувремену ЕУ је минималну акцизу повећала на 90 евра за 1.000 комада цигарета, односно на 3,60 КМ по паклици цигарета, тако да би БиХ у циљу да достигне минималну акцизу у земљама чланицама ЕУ требало и у наредним годинама да врши повећање акцизе на дуван и дуванске прерађевине.

"Креирање политике индиректног опорезивања у БиХ је у надлежности Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, те је ово тијело надлежно да донесе одлуку за сваку наредну годину у смислу да ли ће БиХ ићи у даљем правцу усклађивања. УИО БиХ надлежна је само за спровођење ове одлуке", навели су из УИО БиХ.

Наташа Крсман, портпарол УО УИО БиХ, казала је како о поскупљењу у неком кратком временском року не можемо причати, јер се ради о дуготрајној процедури.

Иначе, када БиХ дође до стандарда који прописује ЕУ, када је у питању акциза, најјефтинија паклица цигарета ће, урачунавајући и акцизу од 3,60, бити око пет марака. Са друге стране, они који се одлуче за скупље марке као што су давидоф, марлборо и друге, мораће да издвоје и више од седам марака.

Економисти су у протеклом периоду објашњавали како овакви потези надлежних нису рационални, јер пушаче окрећу црном тржишту и утичу на разграњавање мреже шверцера дувана. Примјере који то потврђују имамо свакодневно приликом запљена великих количина дувана и хапшења, тако да само можемо замислити шта ће се догодити када већ скупе цигарете још и додатно поскупе.

Грађани нису добро реаговали на ову информацију, али на концу и сами признају да је у питању нешто што је луксуз и нешто чиме свакодневно нарушавају своје здравље.

"Као некоме ко пуши, то ће представљати огроман терет за ионако нарушен кућни буџет. Схватам потезе надлежних, ради се о луксузу, али мора се узети у обзир разлика у плати између развијених европских земаља и БиХ", казао је Бањалучанин Дарко Суртов.

Извор: НН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

И тако...

18.02.2016 20:32

...док сви не попусе а задњи угаси сијалицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко...

18.02.2016 21:40

Ма попусице гладни гладњаци,да могу ставили би паклицу да коста 1000 км да покривају лоповлуке... Престаце народ пусити а гуликозе це остати и без ово кулука сто су узимали до сада... ЦУЈ ОНИ ОВО СМЕЦЕ ОД ДРЗАВЕ КОМПАРИРАЈУ СА ЕУ...ХА ХА ХА Па као имплементирају неке видоке стандарде и протоколе... БОЗЕ МЕ САЦУВАЈ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пик

19.02.2016 00:00

Идемо сверц цигарета јефтинији марлборо за 50 фенинга коднмене а има и без маркице 2 марке .... наравно јефтинији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

19.02.2016 13:17

Тако је само црно тржиште па ће се ови из УИО БиХ "обрадовати"- када виде приходе од тих акциза мислиће да народ више не пуши. А након тога мораће ова власт увести неке "акцизе" на ваздух, кости мртвих родитеља...

Name

ПОСАВАЦ

20.02.2016 09:35

Најмање је у питању брига за здравље нације.Битно је да се извуце сто је могуце висе пара од народа јер је све покрадено.Да само напоменем,на западу је минимална сатница 8 евра а код нас како коме.Колико цигарета за сат рада мозе купити један Нијемац а колико један Босанац.О квалитету да не коментарисемо.

ОДГОВОРИТЕ