U BiH će još godinama poskupljivati cigarete

Loša vijest za pušače dolazi od nadležnih bh. institucija, koje u cilju prihvatanja strategija Evropske unije, u vezi sa duvanom i duvanskim proizvodima, u narednim godinama namjeravaju da i dalje postepeno podižu akcizu na te proizvode, a samim tim i cijenu cigareta.

Bosna i Hercegovina 18.02.2016 | 21:23
U BiH će još godinama poskupljivati cigarete

U momentu usvajanja Zakona o akcizama BiH, u toku 2009. godine bilo je predviđeno da BiH postepeno, u nekoliko godina, povećava visinu akcize na duvan i duvanske prerađevine kako bi dostigla nivo od 64 evra za 1.000 komada cigareta, odnosno minimalnu akcizu u iznosu od 2,60 KM po paklici cigareta, kako je i bilo utvrđeno akciznom politikom EU u momentu usvajanja Zakona o akcizama BiH.

Međutim, u međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećala na 90 evra za 1.000 komada cigareta, odnosno na 3,60 KM po paklici cigareta, tako da bi BiH u cilju da dostigne minimalnu akcizu u zemljama članicama EU trebalo i u narednim godinama da vrši povećanje akcize na duvan i duvanske prerađevine.

"Kreiranje politike indirektnog oporezivanja u BiH je u nadležnosti Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te je ovo tijelo nadležno da donese odluku za svaku narednu godinu u smislu da li će BiH ići u daljem pravcu usklađivanja. UIO BiH nadležna je samo za sprovođenje ove odluke", naveli su iz UIO BiH.

Nataša Krsman, portparol UO UIO BiH, kazala je kako o poskupljenju u nekom kratkom vremenskom roku ne možemo pričati, jer se radi o dugotrajnoj proceduri.

Inače, kada BiH dođe do standarda koji propisuje EU, kada je u pitanju akciza, najjeftinija paklica cigareta će, uračunavajući i akcizu od 3,60, biti oko pet maraka. Sa druge strane, oni koji se odluče za skuplje marke kao što su davidof, marlboro i druge, moraće da izdvoje i više od sedam maraka.

Ekonomisti su u proteklom periodu objašnjavali kako ovakvi potezi nadležnih nisu racionalni, jer pušače okreću crnom tržištu i utiču na razgranjavanje mreže švercera duvana. Primjere koji to potvrđuju imamo svakodnevno prilikom zapljena velikih količina duvana i hapšenja, tako da samo možemo zamisliti šta će se dogoditi kada već skupe cigarete još i dodatno poskupe.

Građani nisu dobro reagovali na ovu informaciju, ali na koncu i sami priznaju da je u pitanju nešto što je luksuz i nešto čime svakodnevno narušavaju svoje zdravlje.

"Kao nekome ko puši, to će predstavljati ogroman teret za ionako narušen kućni budžet. Shvatam poteze nadležnih, radi se o luksuzu, ali mora se uzeti u obzir razlika u plati između razvijenih evropskih zemalja i BiH", kazao je Banjalučanin Darko Surtov.

Izvor: NN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

I tako...

18.02.2016 20:32

...dok svi ne popuse a zadnji ugasi sijalicu.

ODGOVORITE
Name

Neko...

18.02.2016 21:40

Ma popusice gladni gladnjaci,da mogu stavili bi paklicu da kosta 1000 km da pokrivaju lopovluke... Prestace narod pusiti a gulikoze ce ostati i bez ovo kuluka sto su uzimali do sada... CUJ ONI OVO SMECE OD DRZAVE KOMPARIRAJU SA EU...HA HA HA Pa kao implementiraju neke vidoke standarde i protokole... BOZE ME SACUVAJ...

ODGOVORITE
Name

Pik

19.02.2016 00:00

Idemo sverc cigareta jeftiniji marlboro za 50 feninga kodnmene a ima i bez markice 2 marke .... naravno jeftiniji

ODGOVORITE
Name

Ранко75

19.02.2016 13:17

Тако је само црно тржиште па ће се ови из УИО БиХ "обрадовати"- када виде приходе од тих акциза мислиће да народ више не пуши. А након тога мораће ова власт увести неке "акцизе" на ваздух, кости мртвих родитеља...

Name

POSAVAC

20.02.2016 09:35

Najmanje je u pitanju briga za zdravlje nacije.Bitno je da se izvuce sto je moguce vise para od naroda jer je sve pokradeno.Da samo napomenem,na zapadu je minimalna satnica 8 evra a kod nas kako kome.Koliko cigareta za sat rada moze kupiti jedan Nijemac a koliko jedan Bosanac.O kvalitetu da ne komentarisemo.

ODGOVORITE