Притисци на свједоке злочина над Србима

Тужилаштво БиХ и Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске посједују информације о невиђеним притисцима које бошњачке невладине организације и појединици из бошњачког политичког руководства врше на свједоке и надлежне тужиоце у предметима "Насер Орић", "Атиф Дудаковић" и "Сакиб Махмуљин", пише "Прес Република Српска".

Република Српска 18.02.2016 | 11:00
Притисци на свједоке злочина над Србима

Према изворима овог листа, МУП Српске и Тужилаштво БиХ до сада су прикупили бројне доказе који указују на то да се припрема судског процеса против ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића одвија у готово немогућим условима, те да су те двије институције одлучне да све пријављене случајеве притисака документују и третирају као кривично дјело ометање рада правосуђа.

Директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да имају информације да се на свједоке оптужбе у случају "Орић" врше свакодневни притисци, због чега је доведено у питање правично суђење осумњиченом за најтеже ратне злочине почињене над Србима.

"Након што им је пропала прича о томе како је Орић за кривична дјела која му се стављају на терет већ ослобођен у Хагу, и након фијаска покушаја дискредитовања надлежног тужиоца Мирослава Јањића као особе која је наводно примала мито, Орићеве присталице кренуле су с отвореним притисцима на свједоке, што представља озбиљно кривично дјело", рекао је Којић.

Којић је додао да је посебан вид притисака на провосуђе у предмету "Орић" агресивна кампања појединих сарајевских медија, који покушавају да замјеном теза свједоке оптужбе прогласе "жртвама притисака и уцјена" од тужилаштва и МУП-а Српске.

Извори листа тврде да у случајевима "Атиф Дудаковић" и "Сакиб Махмуљин" људи блиски овој двојици бошњачких генерала, осумњиченим за најтеже ратне злочине, већ мјесецима покушавају да на сваки начин ометају истрагу у овим предметима.

Извор: Прес РС

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

за неписменог новинара

18.02.2016 10:29

Притисци на свједоке злочина "на" Србима...Може само бити Притисци на свједоке злочина над Србима. Дајте уозбиљите се...јер ово су грешке које праве основци. Лијеп поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

18.02.2016 11:34

Јеси ли ти уопште завршио основну школу. Знаш ли да читаш. Новинар није направио ни једну грешку на коју ти указујеш. Прочитај још једном текст.

Name

страни

18.02.2016 11:29

За тебе писменог. ЈДНИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

18.02.2016 12:03

Злочин је злочин.па тако и правда треба да буде правда за све који су окривљени.Е,зато Савез за Промене ,треба да изврши притисак на своје коалиционе партнере у федерацији.Тиме би доказаосвојим бирачима,а и остлим Србима,да сви треба да одговарају.А не само СРБИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

18.02.2016 13:03

Нити један озбиљан злочин над Србима у БиХ и Хрватској неће бити процесуиран у складу са правом и законима, јер би то промијенило карактер рата, који је одређен и запечаћен од стране међународних тутора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

18.02.2016 20:17

У ПРАВУ СТЕ, али ту истину нажалост не види и не схваћа већина СРба у БиХ!

Name

Тако то неки раде

18.02.2016 20:23

Толико о правди и сузивоту са "праведницима", надам се само да це неки из свега овога несто да науце.

ОДГОВОРИТЕ