Pritisci na svjedoke zločina nad Srbima

Tužilaštvo BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske posjeduju informacije o neviđenim pritiscima koje bošnjačke nevladine organizacije i pojedinici iz bošnjačkog političkog rukovodstva vrše na svjedoke i nadležne tužioce u predmetima "Naser Orić", "Atif Dudaković" i "Sakib Mahmuljin", piše "Pres Republika Srpska".

Republika Srpska 18.02.2016 | 11:00
Pritisci na svjedoke zločina nad Srbima

Prema izvorima ovog lista, MUP Srpske i Tužilaštvo BiH do sada su prikupili brojne dokaze koji ukazuju na to da se priprema sudskog procesa protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića odvija u gotovo nemogućim uslovima, te da su te dvije institucije odlučne da sve prijavljene slučajeve pritisaka dokumentuju i tretiraju kao krivično djelo ometanje rada pravosuđa.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da imaju informacije da se na svjedoke optužbe u slučaju "Orić" vrše svakodnevni pritisci, zbog čega je dovedeno u pitanje pravično suđenje osumnjičenom za najteže ratne zločine počinjene nad Srbima.

"Nakon što im je propala priča o tome kako je Orić za krivična djela koja mu se stavljaju na teret već oslobođen u Hagu, i nakon fijaska pokušaja diskreditovanja nadležnog tužioca Miroslava Janjića kao osobe koja je navodno primala mito, Orićeve pristalice krenule su s otvorenim pritiscima na svjedoke, što predstavlja ozbiljno krivično djelo", rekao je Kojić.

Kojić je dodao da je poseban vid pritisaka na provosuđe u predmetu "Orić" agresivna kampanja pojedinih sarajevskih medija, koji pokušavaju da zamjenom teza svjedoke optužbe proglase "žrtvama pritisaka i ucjena" od tužilaštva i MUP-a Srpske.

Izvori lista tvrde da u slučajevima "Atif Dudaković" i "Sakib Mahmuljin" ljudi bliski ovoj dvojici bošnjačkih generala, osumnjičenim za najteže ratne zločine, već mjesecima pokušavaju da na svaki način ometaju istragu u ovim предметима.

Izvor: Pres RS

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

za nepismenog novinara

18.02.2016 10:29

Pritisci na svjedoke zločina "na" Srbima...Može samo biti Pritisci na svjedoke zločina nad Srbima. Dajte uozbiljite se...jer ovo su greške koje prave osnovci. Lijep pozdrav

ODGOVORITE
Name

dragan

18.02.2016 11:34

Jesi li ti uopšte završio osnovnu školu. Znaš li da čitaš. Novinar nije napravio ni jednu grešku na koju ti ukazuješ. Pročitaj još jednom tekst.

Name

strani

18.02.2016 11:29

Za tebe pismenog. JDNICE.

ODGOVORITE
Name

oo7

18.02.2016 12:03

Zločin je zločin.pa tako i pravda treba da bude pravda za sve koji su okrivljeni.E,zato Savez za Promene ,treba da izvrši pritisak na svoje koalicione partnere u federaciji.Time bi dokazaosvojim biračima,a i ostlim Srbima,da svi treba da odgovaraju.A ne samo SRBI.

ODGOVORITE
Name

kameleon

18.02.2016 13:03

Niti jedan ozbiljan zločin nad Srbima u BiH i Hrvatskoj neće biti procesuiran u skladu sa pravom i zakonima, jer bi to promijenilo karakter rata, koji je određen i zapečaćen od strane međunarodnih tutora.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

18.02.2016 20:17

У ПРАВУ СТЕ, али ту истину нажалост не види и не схваћа већина СРба у БиХ!

Name

Tako to neki rade

18.02.2016 20:23

Toliko o pravdi i suzivotu sa "pravednicima", nadam se samo da ce neki iz svega ovoga nesto da nauce.

ODGOVORITE