Зависност од „Фејсбука“ активира исте центре мозга као кокаин?

Резултати истраживања које су спровели амерички стручњаци показују да зависност од интернета активира исте делове мозга као дрога, али је одвикавање много лакше.

Здравље 18.02.2016 | 15:00
Зависност од „Фејсбука“ активира исте центре мозга као кокаин?

Непрегледна временска линија на Фејскбук профилу на исти начин утиче на мозак као и кокаин. Зависност од ове друштвене мреже може се уочити током скенирања мозга оних који не могу да одоле вестима са мреже, тврде калифорнијски стручњаци.


Испитаници су попуњавали упитник у којем су оцењивали колико су зависни од друштвене мреже Марка Закерберга на основу студије под називом Дисабилитy анд Траума, објављене у часопису Псyцхологицал Репортс.

Потом су им показане групе фотографија међу којима су неке имале везе са Фејсбуком. Када би се појавила таква слика требало је да притисну тастер. Они који би имали бржу реакцију имали су више бодова и у тесту зависности.

Стручњаци су утврдили да Фејсбук активира амигдалу, део мозга одговоран за утврђивање важности догађаја и емоција, као и стриатум, област која учествује у процесуирању и очекивању награде.

Оно што је забрињавајуће је што су неки испитаници реаговали на Фејсбук брже него на саобраћајне знаке.

„То је застрашујуће када мало размислите, јер то значи да корисници могу да реагују на поруку на Фејсбуку пре него на услове у саобраћају уколико користе телефон или сличан уређај током вожње“, објаснио је Офир Турел, професор Калифорнијског државног универзитета.

Међутим, утврђено је да одговор на импулсе код зависника од Фејсбука није био нерегуларан током истраживања, што није случај код зависника од наркотика.

„То је добар знак, јер то значи да на понашање може да се поправи одговарајућом терапијом. Претпостављамо да узрок зависног понашања лежи у слабој мотивацији да се контролише понашање, што је делимично резултат претераног коришћења технологије. А то је релативно бенигно у поређењу са злоупотребом супстанци које изазивају зависност“, истакао је професор Турел.

Зависници од Фејсбука и Твитера имају симптоме сличне оним код наглог престанка коришћења дроге. Такође, друштвене мреже изазивају већу зависност од дувана и алкохола, тврде стручњаци.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар