Особине које красе интелигентне

Према најновијем истраживању, чији су резултати објављени у часопису Лангуаге Сциенцес Јоурнал, доказано је да наше навике о нашој интелигенцији говоре много више него што се то досад сматрало.

Занимљивости 18.02.2016 | 11:00
Особине које красе интелигентне

Наиме, откривена је повезаност између учесталости псовки и опсега вокабулара. Другим речима, према споменутом истраживању, они који чешће псују имају богатији вокабулар од оних који то не чине.

- Када су у питању псовке, уобичајена је претпоставка да су они који псују лењи, немају адекватан вокабулар, да су необразовани, те да се једноставно не могу контролисати - стоји у извештају у којем пише да је стварност потпуно другачија.

- Говорници који користе табу речи разумеју њихов општи изражајни садржај, као и суптилне разлике између њих... Способност да уоче те благе дистинкције сведоче о ширем лингвистичком знању - наводе истраживачи.

Такође, "Индепендент" је објавио чланак у којем описује истраживање у којем је учествовало хиљаду студената са универзитета у Мадриду. Тестирани су и испитани на темељу њихових навика спавања. Студија је показала да су они студенти који су остали будни до касно у ноћ у просеку постизали више резултата код индуктивног закључивања, што је добар показатељ интелигенције, успеха у школи и размишљања изван оквира.

Међу познатим ноћним птицама су амерички председник Барак Обама, Чарлс Дарвин, Пруст, Елвис Присли...

Поред тога, студија спроведена на Универзитету у Минесоти дошла је до резултата како су особе које живе у нереду креативније од оних које живе у уредној околини.

Како пише у студији, већа је вероватноћа да ће особе које живе у чистом окружењу живети здраво и бити тачне, али не и креативније од оних који раде испод хрпе смећа.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар