Зашто је боље пити Кока-колу из стаклене флаше

Биохемичари су напокон објаснили зашто је боље да се Кока кола пије из стаклене флаше и зашто је њен укус због тога бољи.

Занимљивости 18.02.2016 | 09:30
Зашто је боље пити Кока-колу из стаклене флаше

Рецепт за ово светски познато пиће је потпуно исти, без обзира да ли се ради о пластичној или стакленој амбалажи у коју је точе. Течност, наиме, реагује са полимерима у паковању и то открива да је бољи укус Кока коле кад је пијемо из стаклене боце. Полимери су молекули унутар паковање, који се самоизграђају из мањих јединица. Кад имамо конзерве, тачније алуминијумско паковање, полимери облажу паковање и апсорбују неке растворљиве укусе из пића.

- Иако компаније које пакују ово ића желе да спрече било какве реакције напитка, оне ипак могу да се јаве - истиче биохемичар Сара Рич.

У међувремену полимер ацеталдехид, који се употребљава у пластичним боцама, може да промени укус напитка. Наравно, без обзира које паковање преферирате, здравствени ризици су увек исти.

Наик, британски експерт за здравље, тврди да ако пијемо пуно газираног оштећујемо зубе, а маст и шећер из овог слатког сока се гомилају у телу.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар