Планета све топлија

Јануар је девети месец заредом са рекордно високим температурама од када су почела мерења, навела је америчка свемирска агенција НАСА.

Занимљивости 18.02.2016 | 09:00
Планета све топлија

НАСА је саопштила и да је овај јануар посебан јер је забележено највеће одступање од уобичајених вредности у односу на било који други месец.

У јануару је постављен још један рекорд, лед на Арктику је достигао најмању површину за тај месец. НАСА је саопштила да је у јануару ове године глобална температура била 1,13 степени Целзијуса изнад нормале.

Национална управа за океане и атмосферу (НОАА), која другачије мери температуру, саопштила је да је у јануару температура била 1,04 степена Целзијуса изнад нормале, што је по њима друга највећа разлика забележена у историји. Према тој Управи највећа разлика је била у децембру 2015.

Просечна глобална температура у јануару била је 13 степени Целзијуса, чиме је лако потучен претходни рекорд топлоте за јануар постављен 2007. године, према НОАА. Температуре се бележе од 1880. године. Било је хладније од нормалних интервала у деловима САД, Европе и Азије у јануару, али је превагнуло невероватно загревање у области Арктика, навела је научница НОАА Џесика Бланден. Сибир, северозападна Канада и велики делови Аљаске били су знатно топлији него што је уобичајено, рекла је она.

Због топлоте је био рекордно низак лед на Арктику за ово доба године, када лед расте, рекла је она. У јануару је лед на Арктику покривао у просеку површину од 13,4 милиона квадратних километара, што је 233.000 квадратних километара испод претходног рекорда постављеног 2011. године, навео је Национални центар за снег и лед.

Низ од девет узастопно рекордно топлих месеци одговара низу топлих месеци од јуна 1997. до фебруара 1998. када је последњи пут био јак климатски феномен Ел Нињо.

Бланден је рекла да још није достигнуто 10 узастопних рекордних топлих месеци из 1944. године, али да је врло могуће да ће се достићи у фебруару.

Садашњи Ел Нињо, повремени климатски феномен који загрева делове Пацифика и мења време широм света и подиже светске температуре, исте је јачине као и Ел Нињо из периода од 1997. до 1998. године, према НОАА. Главни научник НАСА-е за климу Гавин Шмит сматра да је рекордна топлота углавном резултат климатских промена које су изазвали људи, уз помоћ Ел Ниња.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар