Planeta sve toplija

Januar je deveti mesec zaredom sa rekordno visokim temperaturama od kada su počela merenja, navela je američka svemirska agencija NASA.

Zanimljivosti 18.02.2016 | 09:00
Planeta sve toplija

NASA je saopštila i da je ovaj januar poseban jer je zabeleženo najveće odstupanje od uobičajenih vrednosti u odnosu na bilo koji drugi mesec.

U januaru je postavljen još jedan rekord, led na Arktiku je dostigao najmanju površinu za taj mesec. NASA je saopštila da je u januaru ove godine globalna temperatura bila 1,13 stepeni Celzijusa iznad normale.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), koja drugačije meri temperaturu, saopštila je da je u januaru temperatura bila 1,04 stepena Celzijusa iznad normale, što je po njima druga najveća razlika zabeležena u istoriji. Prema toj Upravi najveća razlika je bila u decembru 2015.

Prosečna globalna temperatura u januaru bila je 13 stepeni Celzijusa, čime je lako potučen prethodni rekord toplote za januar postavljen 2007. godine, prema NOAA. Temperature se beleže od 1880. godine. Bilo je hladnije od normalnih intervala u delovima SAD, Evrope i Azije u januaru, ali je prevagnulo neverovatno zagrevanje u oblasti Arktika, navela je naučnica NOAA Džesika Blanden. Sibir, severozapadna Kanada i veliki delovi Aljaske bili su znatno topliji nego što je uobičajeno, rekla je ona.

Zbog toplote je bio rekordno nizak led na Arktiku za ovo doba godine, kada led raste, rekla je ona. U januaru je led na Arktiku pokrivao u proseku površinu od 13,4 miliona kvadratnih kilometara, što je 233.000 kvadratnih kilometara ispod prethodnog rekorda postavljenog 2011. godine, naveo je Nacionalni centar za sneg i led.

Niz od devet uzastopno rekordno toplih meseci odgovara nizu toplih meseci od juna 1997. do februara 1998. kada je poslednji put bio jak klimatski fenomen El Ninjo.

Blanden je rekla da još nije dostignuto 10 uzastopnih rekordnih toplih meseci iz 1944. godine, ali da je vrlo moguće da će se dostići u februaru.

Sadašnji El Ninjo, povremeni klimatski fenomen koji zagreva delove Pacifika i menja vreme širom sveta i podiže svetske temperature, iste je jačine kao i El Ninjo iz perioda od 1997. do 1998. godine, prema NOAA. Glavni naučnik NASA-e za klimu Gavin Šmit smatra da je rekordna toplota uglavnom rezultat klimatskih promena koje su izazvali ljudi, uz pomoć El Ninja.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar