Поништавају пасоше ако по њих не дођете!

Да ли сте знали да, након што предате захтјев за издавање пасоша, имате рок од 120 дана да га преузмете? Процедуру, очигледно, многи нису познавали, па им је због кашњења поништена путна исправа коју су затражили.

Република Српска 17.02.2016 | 20:50
Поништавају пасоше ако по њих не дођете!

Цијена пасоша за дјецу до три године је 30 КМ, од три до 18 година је 40 КМ, док за пунољетне грађане износи 50 КМ, што, свакако, нису занемариве цифре и сигурно су они који су пасош заборавили подићи на вријеме били негативно изненађени.

Наиме, како су нам појаснили из полиције, када је ријеч о пасошима, законски рок за израду путне исправе је 30 дана, а рок за преузимање је, уз тих мјесец, додатних 90 дана, што значи да имате око четири мјесеца да подигнете пасош, у супротном он постаје неважећи.

Са друге стране, рок за издавање личне карте и возачке дозволе, сходно важећим прописима, износи 15 дана од дана подношења захтјева, а нема прописаног рока за преузимање тих докумената.

"У ЦЈБ Добој је било случајева непреузимања пасоша у законском року, због чега је исти поништен", нагласила је Љерка Станимировић, портпарол Центра јавне безбједности (ЦЈБ) Добој.

Како нам је потврђено, ЦЈБ Требиње је до сад имао два случаја поништења путне исправе. По њеним ријечима, другачија је ситуација када је ријеч о личним картама и возачким дозволама.

"Након што грађани поднесу захтјев за неки од личних докумената, у највећем броју случајева он буде спреман за подизање у року од 15 дана од дана подношења захтјева. Рок за преузимање личног документа не постоји, што значи да се лична карта и возачка дозвола чувају док подносилац захтјева не дође да их преузме. Дакле, не поништавају се", казала је Јована Самопјан.

И Центар јавне безбједности Приједор позива све грађане који су предали захтјев за издавање пасоша да их преузимају у законом предвиђеном року. Данка Тешић, портпарол ЦЈБ Источно Сарајево, навела је да су у току прошле године, из наведеног разлога, донесена рјешења и поништено је осам путних исправа.

Извор: НН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Која глупост

17.02.2016 20:08

За који клинац онда имају датуми који говоре до кад је тај исти пасос вазеци... само удри у сиротињи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

18.02.2016 00:39

СРБима УМЈЕСТО ПАСОСА РС НИСУ ПОТРЕБНИ ТУДЈИ пасоси. Имамо право на СРБијанско дрзављанство и пасосе и зато цу прије узети СРБијански пасос са СРБСКИМ ЗНАМЕЊЕМ него босански!

Name

Мали

17.02.2016 20:45

Сто онда преда захтев ако га неце да преузме! И нетреба да га цувају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немој

18.02.2016 00:34

А кад се цека од ране зоре да се преда захтјев па кад додјес на ред онда те оне салтерусе малтретирају иди тами иди онамо ..фали ово фали оно.. или падне систем не мозе данас или није обрадјено ... у нормалним земљама се добију термини и тад мора бити готово скоро па у минут.. или те обавјесте писмом ... код нас кад назовес да питас понасају се према теби као да си тразио 10000 км у зајам.. класицно газење по народу и крадја пара ниста друго... ста хартија мозе да смета и коме? Јел пасос носе куци па га цувају ? Банана дрзава банана правила

Name

вељо

17.02.2016 21:17

Треба да цувају пасос 1 годину јер има градјана који зиве вани и имају двојно дрзављанство а долазе само љети на одмор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трифко

18.02.2016 07:26

Грађани који живе вани имају конзуларна представниства и тамо ваде пасоше. У БиХ ваде пасоше они који заиста у њој и живе. И на крају, који ће ти БиХ пасош ако већ имаш двојно држављанство? Сада би они требали теби чувати и бринути се о пасошу годину дана и заузимати простор. Пасош људима треба да би путовали, а не да би га држали у витрини или на полицама МУПа.

Name

За трифка

24.11.2023 15:42

Ако несто не знас немој да прицас боље цутати неко рекла казала. КАсд си вани и зовес конзулат ил се не јављају или их немнозес добити кад идес несто рпео њих они саљу у сарајво па обрада 3-4 мјеса па онда у локалну опсртину па се цека 2-3 мјесеца па онда у град па се цека 4-5 мјесеци. ИТД знаци немојмо да прицамо сто нисмно урадили а цули само

Name

Сваста

17.02.2016 21:26

Како за дјецу 30км ја имам цетворо дјеце и сваки сам платио колико и за одрасле изадје преко 50км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адолф

18.02.2016 06:40

Михаило, брате...

ОДГОВОРИТЕ