Анализа - Суперлига Србије: Квалитет је опао или не?!

Партизан без Андрије Живковића, а Војводина без Мирка Иванића улазе у наставак првенствене сезоне. Црвену звезду напустио, па се вратио Марко Грујић. Дошли Бабунски, Ле Талек и Едсон.

Фудбал 19.02.2016 | 23:30
Анализа - Суперлига Србије: Квалитет је опао или не?!

Данас је настављена Суперлига Србије, која и даље нема генералног спонзора.

Пролећни део првенства отварили су Чукарички и Металац, а у суботу и недељу ћемо гледати остале мечеве, између осталих Црвена звезда - Младост Лучани и дуел ОФК Београда и Партизана.

На први, летимичан поглед на суперлигашко јато, прво што упада у очи јесте да нећемо гледати двојицу фудбалера који су пленили играма - Андрију Живковића и Мирка Иванића. Живковић више није део првог тима Партизана због свега што се дешавало у вези са његовим уговором. Добио је прекоманду у филијалу - Телеоптик. Војводина је, најпре успела да одоли Партизану, не и БАТЕ Борисову - Мирко Иванић је отишао у Белорусију.

Црвена звезда је апсолутни фаворит за освајање титуле шампиона државе. Црвено-бели имају 25 бодова више од Борца и Чукаричког и 26 више од Партизана. Према новом систему такмичења, у плеј-офу ће бити "преполовљени", али без обзира на то предност Звезде је велика.

И не само то. Звезда је сачувала тим, а притом се и појачала, доласцима Давида Бабунског, Дамјана Ле Талека и Бразилца Едсона. Можда и највеће појачање Звезде је останак Марка Грујића, који је потписао петогодишњи уговор са Ливерпулом, али је остао у Љутице Богдана до краја сезоне. Отишли су нападач Лука Јовић (Бенфика), Мбођ (Жалгирис), можда и Вукашин Јовановић (Зенит), али одсуство ове тројице не би требало да се осети.

Чукарички је, попут Звезде, углавном сачувао тим, а придодао је неколицину играча који би могли да направе разлику. Ту, пре свега, мислимо на Филипа Кнежевића, доскорашњег играча Партизана који није добио шансу у Хумској, па га је клуб са Бановог брда приграбио. Такође, Чукарички је на позајмицу из Роме довео Немању Радоњића, који је на припремама у једном мечу дао пет голова. Зацртани циљ управе клуба је - излазак у Европу.

Чачански Борац, хит јесењег дела сезоне, претрпео је измене у саставу. Дошао је нови тренер Љубиша Стаменковић-Пискавац, а из тима су отишли су Кнежевић (Чукарички), Јевтовић (Бодо Глимт), Милетић, Јованчић, Мићић (Војводина), Мутавџић (Радник)... У Чачак је дошла група нових играча, а пролеће ће показати да ли је "Пискавац" успео да направи добру хемију између досадашњих носилаца игре - Зорић, Јаблан, Вујаклија... и новајлија - нападач Вук Сотировић, Бугарин Илијан Јорданов, штопер Милош Крстић, везиста Иван Тодоровић, бек Мирољуб Костић, везиста Милорад Балабановић, играч средине терена Борис Булајић, бивши капитен Чачана Марио Маслаћ и нападач Лазар Јовановић.

Партизан - готово да је све ново! Нови тренер, нова поставка игре, нови играчи... После суморне суперлигашке јесени, главни циљ црно-белих је освајање Купа Србије и излазак у Европу. Јасно је да је предност Звезде огромна. Иван Томић је наследио Љубинка Друловића на клупи Партизана, са мисијом да почне да прави тим за наредну сезону. Зато је на припреме водио групу младих играча-тинејџера, а од којих су неки, попут нападача Душана Влаховића и везисте Вељка Бирманчевића, стекли право да буду пуноправни кандидати за први тим. А на припремама се наметнуо и штопер Никола Миленковић.

"Ако и без Живковића не будемо могли да будемо други, ево ја ћу први да одем", рекао је једном приликом у разговору за МОНДО спортски директор црно-белих Ивица Илиев.

Партизан је остао без (готово) целог везног реда - отишли су Стефан Бабовић, Никола Нинковић, Петар Грбић, Никола Трујић, Предраг Лука. Отишао је и штопер Фабрисио Дорнелас, нападач Иван Шапоњић ("од чије продаје ћемо живети овог пролећа", рече недавно директор клуба Милош Вазура).

Највеће појачање Партизана, судећи према игама на припремама на Кипру јесте Немања Михајловић. Момак који је летос дошао из Рада чекао је до зиме да би обукао црно-бели дрес и оправдао је очекивања, пре свега асистенцијама за нападаче. Прилику да игра добио је још један "златни орлић" са Новог Зеланда, дефанзивац Миладин Стевановић, као и Партизанов "Ники Бат" - Мирослав Богосавац. Што се тиче нових играча, повратник Марко Јовановић и штопер Седрик Гогуа звани "Доминатор", врло вероватно, чиниће нови штоперски тандем (бар док се не опорави Грегор Балажиц), док задњи везни Евертон Луиз тек треба да покаже зашто је доведен. Голман Бојан Шаранов има озбиљну конкуренцију у Филпу Кљајићу.

Војводина је имала сличну зиму попут Партизана. Отишла су двојица најбољих - Иванић и Александар Станисавлљевић, али је тренер Ненад Лалатовић током припрема задовољно трљао руке, рекавши да има "два, подједнако јака тима". Војводина је вратила Милана Степанова и Дејана Мелега, а ангажовала је и двојицу бивших играча Партизана - Малбашића и Трујића.

ПАРОВИ 23. КОЛА:

субота, 20. фебруар:

Борац - Јагодина (14х)
Црвена звезда - Металац (14х, Арена спорт 1)
Рад - Нови Пазар (14х)
Војводина - Спартак (15х)

недеља, 21. фебруар:

ОФК Београд - Партизан (14х, Арена спорт 1)
Раднички Ниш - Јавор (14х)
Вождовац - Радник (14х)

ТАБЕЛА: Црвена звезда 62, Чукарички 37, Борац 37, Партизан 36, Војводина 35, Раднички 32, Младост 31, Јавор 30, Вождовац 29, Радник 27, Нови Пазар 24, Металац 24, ОФК Београд 19, Јагодина 19, Рад 16, Спартак 15.

***Кад би се сада делили бодови, табела би изгледала овако:

За титулу и места у Европи би се борили Црвена звезда (31 бод), Чукарички (19), Борац (19), Партизан (18), Војводина (18), Раднички Ниш (16), Младост (16) и Јавор (15), а за опстанак Вождовац (15), Радник (14), Металац (12), Нови Пазар (12), ОФК Београд (10), Јагодина (10), Рад (8) и Спартак (8).

ПЛЕЈ-ОФ и ПЛЕЈ-АУТ
Играће се још осам кола у оквиру овог наставка шампионата, а потом још седам у плеј-офу и плеј-ауту, када ће бити познато ко је шампион а ко испада из лиге.

Коментари / 0

Оставите коментар