Analiza - Superliga Srbije: Kvalitet je opao ili ne?!

Partizan bez Andrije Živkovića, a Vojvodina bez Mirka Ivanića ulaze u nastavak prvenstvene sezone. Crvenu zvezdu napustio, pa se vratio Marko Grujić. Došli Babunski, Le Talek i Edson.

Fudbal 19.02.2016 | 23:30
Analiza - Superliga Srbije: Kvalitet je opao ili ne?!

Danas je nastavljena Superliga Srbije, koja i dalje nema generalnog sponzora.

Prolećni deo prvenstva otvarili su Čukarički i Metalac, a u subotu i nedelju ćemo gledati ostale mečeve, između ostalih Crvena zvezda - Mladost Lučani i duel OFK Beograda i Partizana.

Na prvi, letimičan pogled na superligaško jato, prvo što upada u oči jeste da nećemo gledati dvojicu fudbalera koji su plenili igrama - Andriju Živkovića i Mirka Ivanića. Živković više nije deo prvog tima Partizana zbog svega što se dešavalo u vezi sa njegovim ugovorom. Dobio je prekomandu u filijalu - Teleoptik. Vojvodina je, najpre uspela da odoli Partizanu, ne i BATE Borisovu - Mirko Ivanić je otišao u Belorusiju.

Crvena zvezda je apsolutni favorit za osvajanje titule šampiona države. Crveno-beli imaju 25 bodova više od Borca i Čukaričkog i 26 više od Partizana. Prema novom sistemu takmičenja, u plej-ofu će biti "prepolovljeni", ali bez obzira na to prednost Zvezde je velika.

I ne samo to. Zvezda je sačuvala tim, a pritom se i pojačala, dolascima Davida Babunskog, Damjana Le Taleka i Brazilca Edsona. Možda i najveće pojačanje Zvezde je ostanak Marka Grujića, koji je potpisao petogodišnji ugovor sa Liverpulom, ali je ostao u Ljutice Bogdana do kraja sezone. Otišli su napadač Luka Jović (Benfika), Mbođ (Žalgiris), možda i Vukašin Jovanović (Zenit), ali odsustvo ove trojice ne bi trebalo da se oseti.

Čukarički je, poput Zvezde, uglavnom sačuvao tim, a pridodao je nekolicinu igrača koji bi mogli da naprave razliku. Tu, pre svega, mislimo na Filipa Kneževića, doskorašnjeg igrača Partizana koji nije dobio šansu u Humskoj, pa ga je klub sa Banovog brda prigrabio. Takođe, Čukarički je na pozajmicu iz Rome doveo Nemanju Radonjića, koji je na pripremama u jednom meču dao pet golova. Zacrtani cilj uprave kluba je - izlazak u Evropu.

Čačanski Borac, hit jesenjeg dela sezone, pretrpeo je izmene u sastavu. Došao je novi trener Ljubiša Stamenković-Piskavac, a iz tima su otišli su Knežević (Čukarički), Jevtović (Bodo Glimt), Miletić, Jovančić, Mićić (Vojvodina), Mutavdžić (Radnik)... U Čačak je došla grupa novih igrača, a proleće će pokazati da li je "Piskavac" uspeo da napravi dobru hemiju između dosadašnjih nosilaca igre - Zorić, Jablan, Vujaklija... i novajlija - napadač Vuk Sotirović, Bugarin Ilijan Jordanov, štoper Miloš Krstić, vezista Ivan Todorović, bek Miroljub Kostić, vezista Milorad Balabanović, igrač sredine terena Boris Bulajić, bivši kapiten Čačana Mario Maslać i napadač Lazar Jovanović.

Partizan - gotovo da je sve novo! Novi trener, nova postavka igre, novi igrači... Posle sumorne superligaške jeseni, glavni cilj crno-belih je osvajanje Kupa Srbije i izlazak u Evropu. Jasno je da je prednost Zvezde ogromna. Ivan Tomić je nasledio Ljubinka Drulovića na klupi Partizana, sa misijom da počne da pravi tim za narednu sezonu. Zato je na pripreme vodio grupu mladih igrača-tinejdžera, a od kojih su neki, poput napadača Dušana Vlahovića i veziste Veljka Birmančevića, stekli pravo da budu punopravni kandidati za prvi tim. A na pripremama se nametnuo i štoper Nikola Milenković.

"Ako i bez Živkovića ne budemo mogli da budemo drugi, evo ja ću prvi da odem", rekao je jednom prilikom u razgovoru za MONDO sportski direktor crno-belih Ivica Iliev.

Partizan je ostao bez (gotovo) celog veznog reda - otišli su Stefan Babović, Nikola Ninković, Petar Grbić, Nikola Trujić, Predrag Luka. Otišao je i štoper Fabrisio Dornelas, napadač Ivan Šaponjić ("od čije prodaje ćemo živeti ovog proleća", reče nedavno direktor kluba Miloš Vazura).

Najveće pojačanje Partizana, sudeći prema igama na pripremama na Kipru jeste Nemanja Mihajlović. Momak koji je letos došao iz Rada čekao je do zime da bi obukao crno-beli dres i opravdao je očekivanja, pre svega asistencijama za napadače. Priliku da igra dobio je još jedan "zlatni orlić" sa Novog Zelanda, defanzivac Miladin Stevanović, kao i Partizanov "Niki Bat" - Miroslav Bogosavac. Što se tiče novih igrača, povratnik Marko Jovanović i štoper Sedrik Gogua zvani "Dominator", vrlo verovatno, činiće novi štoperski tandem (bar dok se ne oporavi Gregor Balažic), dok zadnji vezni Everton Luiz tek treba da pokaže zašto je doveden. Golman Bojan Šaranov ima ozbiljnu konkurenciju u Filpu Kljajiću.

Vojvodina je imala sličnu zimu poput Partizana. Otišla su dvojica najboljih - Ivanić i Aleksandar Stanisavlljević, ali je trener Nenad Lalatović tokom priprema zadovoljno trljao ruke, rekavši da ima "dva, podjednako jaka tima". Vojvodina je vratila Milana Stepanova i Dejana Melega, a angažovala je i dvojicu bivših igrača Partizana - Malbašića i Trujića.

PAROVI 23. KOLA:

subota, 20. februar:

Borac - Jagodina (14h)
Crvena zvezda - Metalac (14h, Arena sport 1)
Rad - Novi Pazar (14h)
Vojvodina - Spartak (15h)

nedelja, 21. februar:

OFK Beograd - Partizan (14h, Arena sport 1)
Radnički Niš - Javor (14h)
Voždovac - Radnik (14h)

TABELA: Crvena zvezda 62, Čukarički 37, Borac 37, Partizan 36, Vojvodina 35, Radnički 32, Mladost 31, Javor 30, Voždovac 29, Radnik 27, Novi Pazar 24, Metalac 24, OFK Beograd 19, Jagodina 19, Rad 16, Spartak 15.

***Kad bi se sada delili bodovi, tabela bi izgledala ovako:

Za titulu i mesta u Evropi bi se borili Crvena zvezda (31 bod), Čukarički (19), Borac (19), Partizan (18), Vojvodina (18), Radnički Niš (16), Mladost (16) i Javor (15), a za opstanak Voždovac (15), Radnik (14), Metalac (12), Novi Pazar (12), OFK Beograd (10), Jagodina (10), Rad (8) i Spartak (8).

PLEJ-OF i PLEJ-AUT
Igraće se još osam kola u okviru ovog nastavka šampionata, a potom još sedam u plej-ofu i plej-autu, kada će biti poznato ko je šampion a ko ispada iz lige.

Komentari / 0

Ostavite komentar