Стотине захтјева, а тек неколико усвајања!

На евиденцији Центра за социјални рад Бањалука тренутно је 104 дјеце без адекватног родитељског старања, од којих је 17 подобно за усвојење, рекла је дипломирани правник у овом центру Јадранка Штркић.

Република Српска 17.02.2016 | 21:30
Стотине захтјева, а тек неколико усвајања!

"То су дјеца чији су родитељи умрли, дјеца чији су родитељи дали сагласност за усвојење и чијим родитељима је одузето родитељско право и радна способност. Ријеч је о дјеци са сметњама у развоју и дјеци старијег узраста која су збринута у сродничким породицама, а за коју потенцијални усвојитељи нису заинтересовани, иако је број актуелних захтјева потенцијалних усвојитеља у просјеку око 100", рекла је Штркићева Срни.

Према њеним ријечима, прошле године у Бањалуци је усвојено петоро дјеце, двоје потпуно и троје непотпуно.

Она је појаснила да се потпуним усвојењем између усвојиоца и његових сродника и усвојеника и његових потомака заснивају односи сродства, као да је ријеч о крвном сродству, односно то је трајни однос и потпуно усвојење се не може раскинути.

"Потпуно се може усвојити само дијете узраста до пет година које нема живе родитеље или су му родитељи непознати, родитељи који су дијете напустили, а више од једне године не зна им се мјесто боравка, те родитељи који су пред органом старатељства пристали да њихово дијете буде потпуно усвојено", додала је Штркићева.

Она је истакла да потпуно усвојење дјеце могу остварити само брачни супружници заједнички и ако су оба или један од њих старији од усвојеника најмање 18 година.

Потпуним усвојењем престају сва међусобна права и дужности између усвојеника и његових крвних сродника.

"Непотпуним усвојењем између усвојеника и усвојиоца и његових потомака заснивају се односи сродства, као и права и дужности која по закону постоје између родитеља и дјеце, ако законом није другачије одређено. Непотуно усвојење не утиче на права и дужности усвојеника према његовим родитељима и другим сродницима", нагласила је Штркићева.

Она је нагласила да је пуноважно само усвојење туђег дјетета, те да је заснивање непотпуног усвојења дозвољено између осталих сродника у побочној линији, када на примјер тетка може усвојити братића, стриц синовицу и сроднике по тазбини.

Према њеним ријечима, дијете не може усвојити лице коме је одузето родитељско право, коме је одузета или ограничена пословна способност, лице које не пружа довољно јемства да ће усвојеника подизати и васпитавати тако да буде користан члан друштвене заједнице, као и лице које је душевно болесно или слабоумно, односно које болује од друге болести која може довести у опасност здравље или живот усвојеника.

"Дијете не може усвојити ни лице код чијег се брачног супружника стиче једна од ових околности", истакла је Штркићева у изјави Срни.

Она је додала да непотпуно усвојење може бити раскинуто, односно може престати на основу рјешења органа старатељства кад се утврди да то захтијевају оправдани интереси усвојеника, као и на основу приједлога усвојиоца или усвојеника, али и на основу њиховог споразумног приједлога.

Према подацима Министарства здравља и социјалне заштите у Републици Српској, у 2014. години реализовано је три усвојења, и то једно потпуно и два непотпуна усвојења.

У току 2013. године засновано је 16 усвојења - девет потпуних и седам непотпуних, 2012. - 17 усвојења и то 14 потпуних и три непотпуна, док је 2011. засновано 27 усвојења - 19 потпуних и осам непотпуних. Од 2010. године 21 дијете је због усвојења напустило Дом за дјецу и омладину без родитељског старања у Бањалуци.

У систему социјалне заштите Републике Српске дјелује једна установа за збрињавање дјеце без родитељског старања, и то Дом за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" у Бањалуци у којој је тренутно смјештено 81 дијете.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

"усвојена мама"

18.02.2016 13:12

Свим паровима који из било којег разлога не могу да постану биолошки родитељи препоручујем (из личног искуства)да се одлуче на усвојење дјетета што раније и да не губе вријеме, здравље и новац на скупе вантјелесне оплодње и остало не би ли добили дјецу. То је велика одлука, али када је донесете и усвојите дијете, срећа је неописива и једино због чега се можете покајети је зашто то нисте урадили раније. Немојте се обесхрабрити, није истина да су процедуре у вези усвојења дјетета компликоване.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мира

31.08.2016 15:20

ја сам мира , удата сам 28 година , немам дјеце зивимо у италији и имамо и босанско дрзаљаство и талијанско , зељелиби да усвоимо дјете , ја имам 48 , година а муз 53 године , дали имамо сансе за усвојене . и ста нам све треба ако је могуце . хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИЈЕЛАЦ МИРАММ

31.08.2016 15:27

зелим да усвоим дјете , гдје се мозем обратити , и косу услови . хвала

ОДГОВОРИТЕ