Комшиницу породио у ауту на путу до болнице

Било је страха, панике, узбуђења, не могу да нађем праву ријеч да опишем ситуацију. Држим на рукама тек рођену бебу и Бога молим да заплаче и да је све добро.

Република Српска 17.02.2016 | 22:10
Комшиницу породио у ауту на путу до болнице

Овим ријечима је своју несвакидашњу причу за "Глас Српске" почео власенички одборник Мирослав Николић, којег становници ове општине много више препознају по његовим великим и хуманим дјелима него по политици.

Догађај који ће сигурно памтити цијелог живота је долазак на свијет једне дјевојчице.

"У недјељу ујутро око три сата из сна ме пробудио телефон. Помислио сам да нико не зове у то доба без разлога. И заиста, разлог је био и више него велики. Познанику из села Стевићи, мјесна заједница Цикоте, порађала се супруга", испричао је Николић.

Истакао је да није размишљао ни секунд, спремио се и кренуо пут села и не слутећи да ће он бити тај који ће породити двадесетпетогодишњу Драгицу Мишић.

Уз пут је срео пријатеља и позвао га да крене с њим пут села. Николић прича да су у тренутку њиховог доласка у Стевиће породиља и њен супруг Драган чекали на кућном прагу.

"Кренули смо одмах у болницу. Трема је била велика, не знам ко је више био уплашен, нас двојица или отац Драган. Макадамски пут, жена се ваљда и потресла мало и почео је пород, пет недјеља прије термина. Истини за вољу, појма нисам имао шта да радим, али сам знао да морамо помоћи", узбуђеним гласом испричао је Николић.

Истакао је да су све вријеме телефоном звали Хитну помоћ, али на позиве нико није одговарао. У засеоку Рашића Гај, удаљеном 15 километара од Власенице, захваљујући овом храбром човјеку, на свијет је дошла здрава дјевојчица, која ће по свом старијем брату Бојану добити име Бојана.

"Све што сам имао у ауту била је једна дуксерица, дочекао сам бебу и замотао је у њу. Пресјекли смо некако пупчану врпцу и беба је почела да плаче. Вјерујте ово је нешто што ћу памтити до краја живота",  казао је Николић и додао да је због страха у међувремену позвао и полицију, која их је чекала испред болнице. Дежурни љекари су примили Драгицу и њену бебу, прегледали, а потом упутили у болницу у Зворник.

"Јавили су ми да су њих двије добро и за дан, два ћу, уз Божију помоћ, са Драганом по њих у болницу", рекао је Николић.

Драгану Равњаку и његовој супрузи Драгици ово је друго дијете. Поносни отац није крио узбуђење.

"Није било свеједно, уплашили смо се сви. Али, хвала Богу да на овом свијету има добрих људи као што је Мирослав, па је дошао по нас и помогао нам. Да није било њега, ко зна како би све прошло", рекао је Равњак.

Додао је да је цијелу ноћ позивао Дом здравља, комшије, али нико осим Мирослава Николића није му се јавио.

Малена Бојана на свијет је дошла 14. фебруара, у необичним околностима, али као највећа радост својим родитељима, на дан који је у свијету посвећен љубави.

Хуманиста и Дјед Мраз

Рушећи стереотипе да политика и хуманост тешко иду заједно, Мирослав Николић сваке године обуче одијело Дједа Мраза и од свог одборничког додатка пакетићима обрадује 60 дјеце.

Редовно обилази мјештане и помаже им колико може. Неколико пута је водио сву дјецу из села у биоскоп и обезбиједио им превоз до школе. Помагао је и кад су ишли на екскурзије и о свом трошку возио их код љекара у Бањалуку. Овај човјек великог срца често у помоћ прискочи и старијима, а недавно се одрекао свог одборничког додатка да би демобилисаним борцима биле исплаћене једнократне помоћи.

Николићев подвиг је још већи када се узме у обзир да његова породица живи од 520 КМ, колико износи плата овог хуманисте и онога што обезбиједе бавећи се пољопривредом.

Лифт

Да је рођење дјетета заиста најљепша ствар у животу, без обзира на то што се понекад деси на необичном мјесту, свједочи и примјер храбре мајке Александре Миловановић из Бијељине, која је почетком године на свијет донијела маленог Павла у лифту.

Љекари широм Српске истичу да није ријеткост да се жене породе код куће или на путу до болнице.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар