Павловићевом директору одгођен претрес због затвора

У Основном суду у Бијељини данас није одржан главни претрес у спору који се води против бившег директора фирме „Аqуа цитy“ Слобомир Благе Благојевића који се терети за кривично дјело „обмана при добијању кредита или друге погодности“, у вези добијања и ненамјенског трошења кредита Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске у износу од пет милиона КМ, преноси пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 17.02.2016 | 16:11
Павловићевом директору одгођен претрес због затвора

С обзиром на то да се оптужени Благојевић налази у притворској јединици Окружног суда у Бијељини због сумње да је умијешан у друго кривично дјело, у финансијски криминал, превасходно за прање новца, те да ће заједно са власником „Павловић банке“ Слободаном Павловићем, Петром Лазићем и Љиљаном Гарић у притвору остати до 11.марта, судија Основног суда Љубиша Милићевић изјавио је да „суд није био у могућности да у кратком временском периоду обезбиједи сагласност Суда БиХ да се Благојевићу омогући присуство данашњем рочишту“.

Он је главни претрес заказао за 14. март , до када ће од Суда БиХ бити обезбијеђена неопходна сагласност, а главном претресу присуствоваће свједок Предраг Станковић, у име ИРБ-а и вјештак економске струке Момчило Ђелић.

Адвокат Миодраг Стојановић, пуномоћник оптуженог Благе Благојевића у предмету „ обмана при добијању кредита или друге погодности“, изјавио је да ИРБ, уствари, и не терети Благојевића, јер је спорни кредит намјенски утрошен.

„Предузеће „Аqуа цитy“ је затражило кредит од ИРБ-а од пет милиона КМ за изградњу Воденог града у Слобомиру. Тај кредит није био одбрен дуже вријеме, јер се отегло са процедуром. Добављачи су били упорни да им се исплате њихова потраживања и пријетили су прекидом радова. Из ИРБ-а су им сугерисали да узму кредит од Бобар банке, јер је и исплата кредита ИРБ-а ишла посредством Бобар банке“, каже Стојановић, истакавши да је предузеће „Аqуа цитy“ узело 1,04 милиона КМ од Бобар банке, те су тим новцем платили дио обавеза.

Након што је ИРБ Републике Српске одобрио кредит од пет милиона марака предузећу „Аqуа цитy“, Бобар банка је из тог износа одмах преузела 1.040.000 КМ, плус камату, на име већ одобреног кредита.

Стојановић каже да је остатак новца пребачен предузећу „Аqуа цитy“ и да је у потпуности искориштен за исплату других добављача.

„Новац је искориштен строго намјенски. У контроли су рекли да новац није намјенски искориштен, јер је 1,04 милиона враћено Бобар банци, иако је комплетан износ кредита строго намјенски искориштен. Контролом ИРБ-а утврђено је да је кредит намјенски искориштен и они немају примједби на то како је новац искориштен“, рекао је Стојановић.

Међутим, он каже да је вјештак имао другачији став, устврдивши да је „кредитом враћен други кредит“, што је и довело до комплетног неспоразума и овог судског спора.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Владан

17.02.2016 15:21

А засто је онда аqуа цитy тузен и предат на суд од стране изводјаца радова на аква парку ако су намјенски утросили сеедстава за радове??? Засто су дузни изводјацима које нико не спомиње да у тим фирмама ради преко 100 људи и потразују своје паре вец годинама по суду од "добротвора"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

17.02.2016 15:58

Свака част за коментар. У тим фирмама ради око 150 људи којима Слободан Павловић дугује новац за извршене радове. Чак су натјерани да дижу кредите у његовој банци ,за наставак радова на Аqуа Чита, уз његово лицно обећање да ће их он вратити на име дуга који има према њима. Наравно да ни марку кредита није вратио па су сад извођачи у дуплом проблему, поред ненаплацених ,а извршених радова сад имају и кредит.

Name

Сајо

17.02.2016 17:46

.......сто ме казете ко ЈЕ изводјач.....фирма Периц...није му Павловиц ни Платио....он да ЈЕ Бобар дао Перицу кредит ?..један...друг И да врати први...да фирма не би пропала.....Без обезбедјења,..хипотеке...сад је блокиран и пререгистрован......ето вам добротвора...

Name

Липи

17.02.2016 15:47

Зивјела РС ( ако бог да референдуммер за оцеољење) Доле БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре липи

17.02.2016 16:08

Јеси ли узео таблете" лепи" ако си заборавио пожури време ти је.

Name

Боки

17.02.2016 16:58

Референдум него ста а лијекове узимајте ви сто вам позли цим се референдум спомене

Name

бег

18.02.2016 07:18

Ал`се фино друтво скупило, све го робијас до робијаса. Има ли ико око Павловица, па и он сам, да није робијао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

попови

18.02.2016 07:32

Благо Благојевиц је највеци лопов сто постоји,купио је три стана у Београду.Покрао је Павловица.