Зика вирус - превара, болест беба изазива...

За болест "деформације беба" није одговоран "зика" вирус, већ пестицид "пирипроксифен", који производи америчка компанија, тврде аргентински лекари.

Свијет 17.02.2016 | 22:42
Зика вирус - превара, болест беба изазива...

Интернет је препун извештаја о томе да је нагли раст броја "микроцефалије" - ретког неуролошког поремећаја који доводи до развоја абнормалних лобања и мозгова - повезан са пестицидом.

Реч је о "пирипроксифену", односно ларвациду који напада "Аедес аегупти" комарце, који преносе "зика" вирус.

"Пирипроксифен" производи фирма "Сумитомо Хемикал, која је повезана са пољопривредним дивом "Монсантом".

У подручјима где живи већина болесних особа већ 18 месеци у употреби је хемијски ларвацид који производи малформације код комараца.

"Управо тај отров /пирипроксифен/ држава ставља и у воду за пиће коју користи погођено становништво", пише у извештају аргентинска групе "Лекари у запрашиваним градовима".

Група наводи да није случајност да су се случајеви "микроцефалије" умножили управо у подручјима Бразила где је био кориштен "пирипроксифен", док у Колумбији "зика" вирус није узроковао сличне проблеме, иако је та земља друга по броју заражених, одмах након Бразила.

Ни у самом Бразилу није сваки случај микроцефалије повезан са присутношћу "зике".

Након што су стручњаци проверили 732 случаја, открили су да више од половине или нису били "микроцефалија" или нису били повезани са "зиком".

Као реакцију на тај извештај, бразилска савезна држава Рио Гранде до Сул суспендовала је кориштење "пирипроксифена".

Међутим, док неки лекарски извори тврде да су докази који подржавају везу између "пирипроксифена" и "микроцефалије" бројни, други то проглашавају теоријом завере.

Светска здравствена организација и даље тврди да је "пирипроксифен" сигуран у води за пиће, унутар препоручених количина.

Ипак, постоје индиције, наводе званични извори, да би "пиропроксифен" у бразилској води за пиће могао повећати ризик од "болести беба".

Та могућност је све јача, с обзиром на чињеницу како још не постоји доказана веза између самог "зика" вируса и "микроцефалије".

Бразилске оружане снаге проверавају кућу по кућу у склопу борбе против "зика" вируса, преносе јужноамерички медији.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Суштина

17.02.2016 14:06

Монсанто је збиља злочиначка фирма која је од неког добила задатак да уваљујући генетички разваљена сјемена, потамани огроман проценат популације на земаљској кугли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило. Микиц

17.02.2016 14:58

Трују цовјецанство генетски модификованом храном и пицем и Бога се не бојеци а народа не стидеци јос ЈАВНО тврде да је то за насе добро! ГОСПИДЕ ПОМИЛУЈ. ОВИ ИЗ МОНСАНТА СУ ИСТИ КАО КОМУНИСТИ! РОДЈЕНА БРАЦА ПО ОЦУ И МАЈЦИ!

Name

марко самардзиц

17.02.2016 14:13

Недајте се Бразилци да вас трују бјелосвјетски стакори као нас,трују нас како им падне на памет!Умиру нам млади људи па скоро да је епидемија И нико ниста!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛИСТ

18.02.2016 15:02

А мозда је Додик крив?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВАКАКО

18.02.2016 20:30

КО ДРУГИ?

Name

У ВОЈНОЈ НЕМОЦИ

19.02.2016 09:31

ДА СВЕТ НАПРЕВЕ НЕНОРМАЛНИ КОРИСТЕ СВЕ МОГУЦНОСТИ ДА НАС ПОБИЈУ ФАЛА ГОСПОДУ БОГУ ВРАТИЦЕ СЕ ТО И ЊИМА КАО СИДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кривац

19.02.2016 18:32

Нису они криви. Крива је наса (читај њихови људи)који све то лагано прихватају, а који су одређеним медикаментима које су од Амера добили, заштићени од ове злобе.

ОДГОВОРИТЕ