Подршка за пројекат одбране од поплава

На првом овогодишњем засједању Скупштина града Бијељина усвојила је данас одлуке неопходне за експропријацију земљишта и почетак уређења корита ријеке Јање дужином од осам километара, за шта је обезбијеђено 13 милиона марака.

Република Српска 17.02.2016 | 11:50
Подршка за пројекат одбране од поплава

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је у обраћању одборницима рекао да је за овај пројекат заштите од поплава добијена донација турске Амбасаде у БиХ од четири милиона марака, дионица ушћа Јање у Дрину финансираће се из средстава Свјетске банке као дио пројекта изградње дринског насипа, а за фазу заштите Новог Насеља Јања новац је обезбијеђен из европских /ИПА/ фондова.

Према његовим ријечима, за експропријацију земљишта која је у току милион марака добијено је из Фонда солидарности Републике Српске, а пола милиона марака обезбијеђено је из градског буџета.

Почетак радова на регулацији корита ријеке Јање очекује се на љето.

Замјеник градоначелника Бијељине Хусо Зечкановић, који живи у Јањи, рекао је новинарима да су поплаве протеклих 40 година нанијеле житељима овог насеља штету већу од сто милиона марака.

Према његовим ријечима, уређењем корита ријеке Јање заштитиће се 3.300 домаћинстава и веома развијена пољопривредна производња као основна дјелатност око 14.000 становника.

"То ће улити сигурност и потенцијалним улагачима у Семберију јер је ријека Јања плавила и сам центар Бијељине", нагласио је Зечкановић.

Одлуке у Скупштини града донесене су једногласно, а шеф Клуба одборника СНСД Иван Бурић рекао је новинарима да је опозиција подржала све одлуке које омогућавају реализацију пројеката заштите Семберије од поплава.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

17.02.2016 14:49

УМЈЕСТО ПРИЦА треба на опстинском нивоу отворити ЈАВНЕ РАДОВЕ за уредјење цовјеције средине, кроз регулацију ријеке и потока, подизањем брана и прављењем вјестацки језера, исусавањем моцвара да немају гдје комарци да се легу, прављењем путева по свијетском стандардима а не да се асвалтирају козје СТАЗЕ и то приказује НАРОДУ као успјеху и ПОРЕД ЗРТАВА које нам такви путева узимају као ДАНАК У КРВИ због насе немарности итд. Висе је него оцигледно да дрзавне власти на НИВОУ РС или Федерације немају СЛУХА и СМИСЛА за ресавање проблема застите и уљепсавања цовјекове средине у којој зивимо као у времену највеце капиталистицке експлоатације природних богастава земље и цовјека. ЈАВНИ РАДОВИ како историја до сада потврдјује су једини нацин изласка из теске економске кризе у којој се данас мање или висе налази сви НАРОДУ бивсе Југославије а посебно "паметни" СРБи!

ОДГОВОРИТЕ