Podrška za projekat odbrane od poplava

Na prvom ovogodišnjem zasjedanju Skupština grada Bijeljina usvojila je danas odluke neophodne za eksproprijaciju zemljišta i početak uređenja korita rijeke Janje dužinom od osam kilometara, za šta je obezbijeđeno 13 miliona maraka.

Republika Srpska 17.02.2016 | 11:50
Podrška za projekat odbrane od poplava

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je u obraćanju odbornicima rekao da je za ovaj projekat zaštite od poplava dobijena donacija turske Ambasade u BiH od četiri miliona maraka, dionica ušća Janje u Drinu finansiraće se iz sredstava Svjetske banke kao dio projekta izgradnje drinskog nasipa, a za fazu zaštite Novog Naselja Janja novac je obezbijeđen iz evropskih /IPA/ fondova.

Prema njegovim riječima, za eksproprijaciju zemljišta koja je u toku milion maraka dobijeno je iz Fonda solidarnosti Republike Srpske, a pola miliona maraka obezbijeđeno je iz gradskog budžeta.

Početak radova na regulaciji korita rijeke Janje očekuje se na ljeto.

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović, koji živi u Janji, rekao je novinarima da su poplave proteklih 40 godina nanijele žiteljima ovog naselja štetu veću od sto miliona maraka.

Prema njegovim riječima, uređenjem korita rijeke Janje zaštitiće se 3.300 domaćinstava i veoma razvijena poljoprivredna proizvodnja kao osnovna djelatnost oko 14.000 stanovnika.

"To će uliti sigurnost i potencijalnim ulagačima u Semberiju jer je rijeka Janja plavila i sam centar Bijeljine", naglasio je Zečkanović.

Odluke u Skupštini grada donesene su jednoglasno, a šef Kluba odbornika SNSD Ivan Burić rekao je novinarima da je opozicija podržala sve odluke koje omogućavaju realizaciju projekata zaštite Semberije od poplava.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

17.02.2016 14:49

UMJESTO PRICA treba na opstinskom nivou otvoriti JAVNE RADOVE za uredjenje covjecije sredine, kroz regulaciju rijeke i potoka, podizanjem brana i pravljenjem vjestacki jezera, isusavanjem mocvara da nemaju gdje komarci da se legu, pravljenjem puteva po svijetskom standardima a ne da se asvaltiraju kozje STAZE i to prikazuje NARODU kao uspjehu i PORED ZRTAVA koje nam takvi puteva uzimaju kao DANAK U KRVI zbog nase nemarnosti itd. Vise je nego ocigledno da drzavne vlasti na NIVOU RS ili Federacije nemaju SLUHA i SMISLA za resavanje problema zastite i uljepsavanja covjekove sredine u kojoj zivimo kao u vremenu najvece kapitalisticke eksploatacije prirodnih bogastava zemlje i covjeka. JAVNI RADOVI kako istorija do sada potvrdjuje su jedini nacin izlaska iz teske ekonomske krize u kojoj se danas manje ili vise nalazi svi NARODU bivse Jugoslavije a posebno "pametni" SRBi!

ODGOVORITE