Бијељина: "Србадија" - понос Тракиловићеве

Српско певачко друштво “Србадија” увелико је познато широм света. Посебну ноту раду овог друштва даје њихов обновитељ професор др Десанка Деса Тракиловић. Ова умна и вредна жена свим срцем је посвећена младима, струци и роду.

Република Српска 17.02.2016 | 11:20
Бијељина: "Србадија" - понос Тракиловићеве

“Мајка Србадије” како је зову 24. фебруара, на свечаности у Бијељини, примиће признање “Капетан Миша Анастасијевић”.

“Србадија”, коју Деса води од 1992. године, има око 150 чланова, а листи њихових активности као да нема краја.

"Професорка Деса је вратила Семберији и нашем роду “Србадију”, чији је рад давно престао и ово друштво, као и његова челница, су бисер над бисерима, не само Бијељине и Семберије нашег рода и наше вере православне", каже Мићо Мићић, градоначелник Бијељина.

Репертоар хора је изузетно богат, а чине га духовна и световна дела домаћих и светских композитора.

У протеклих 23 године, поред певања на светим литургијама, Хор је наступио на многобројним домаћим и међународним фестивалима и такмичењима.

“Србадија” је добитник низа признања Српске православне цркве, између осталих ордена Светог Саве ИИ и ИИИ степена. Хор је освојио и низ међународних признања, бронзаних, сребрних и златних медаља у Мађарској, Аустрији, Италији, Немачкој, Словачкој... Хор је одликован орденом Његоша првог реда.

Професорка Тракиловић, добитник је низа признања у земљи и свету и члан Светског хорског олимпијског комитета Мусица мунди.

Срце пуно младости

"Ако иза вас стоје успеси који су одавно прешли многе границе, онда је природно да имате интегритет и, на крају крајева, и право да тражите бољи статуст културе у целости, не само у оном домену којим се бавите", каже професорка.

По култури ће најбоље наши будући нараштаји знати какви смо били, шта смо оставили своме роду, вери, завичају и родној груди.

Пуно ми је срце када видим како млади са којим радим имају жара да постижу високе домете.

Награде

На светској ранг-листи хорова коју је формирала Интеркултур Фоундатион - Мусица Мунди, хор “Србадија” заузима 19. место у категорији традиционалне музике и 91. место на укупној ранг-лист (ТОП 1000), и тиме представља најбоље рангирани хор из Републике Српске и региона.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

драган

17.02.2016 10:29

Ово су вијести које желим да читам и да се радујем. Има их још много, али нажачост преплављени смо оним најружнијим мафијашким и квазиполитичким.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

17.02.2016 11:54

Најљепсе име које мозе да понесе било које омладинско друство насе ОТАДЗБИНЕ. Цеститамо на СРБском имену и СРБском успјеху. КО ПИЈЕВА ЗЛО НЕ МИСЛИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умјереност

17.02.2016 18:40

Па зар мораш и овдје бити лонцу срПски поклопац. Имаш ли ти шта паметније радити, Михаило? Хорски пјевачи и пјевачице пјевају док пјевац кукуриче и ти ме подсјећаш на њега тј. на ћућура који хоће да га виде као пјевца. Не стављај свугдје то 'и' – можда би ти било лакше да пређеш на екавицу као много једноставнију, када си толики родољуб, али на дистанци, да не кажем на сигурно, па можеш тако лако испаљивати каћуше. И немој мислити да си изузетно паметан са свим тим изрекама. Ово што сада наводим нема никакве везе са дотичном госпођом. Шта ти мислиш, пошто они који пјевају зло не мисле, ко онда ту преостаје и ипак мисли зло?

Name

даре

17.02.2016 14:25

Свака цаст проф.др Д.Тракиловиц јер је уцинила много на презентације Семберије и Бијељине са Србадијом у свијету.Многи су цули за овај хор.Боља реклама није могла бити.Хвала јој на томе.Нека и даље тако ради на промоцији насег краја и Српске у свијету

ОДГОВОРИТЕ