Повећани водостаји ријека, Сава надолази

Водостаји ријека у Републици Српској усљед падавина посљедњих дана су у порасту, али су и даље испод кота редовне одбране од поплава.

Република Српска 17.02.2016 | 11:05
Повећани водостаји ријека, Сава надолази

"Водостај ријеке Саве у Градишци јутрос у 8.00 часова износио је 640 центиметара и још је 60 центиметара испод нивоа када се проглашава стање редовне одбране од поплава, изјавио је шеф Одсјека Цивилне заштите општине Грдаишка", Бошко Пуцар.

Пуцар је истакао да водостај ријеке Саве у посљедњих 48 часова расте просјечно два центиметра на сат и додао да су све црпне станице у функцији и раде по потреби.

"Све ретенције узводно, односно Лоњско и Мокро поље, на територији Хрватске су готово празне", истакао је Пуцар. Он је додао да су планинске ријеке Јабланица, Лубина и Врбашка, те канал Осорно-Борно-Љевчаница у коритима и не угрожавају пољопривредно земљиште и становништво.

Пуцар је рекао да јуче током кишних падавина није било плављења подрумских просторија у стамбеним објектима на подручју града.

Цивилне заштите прате стање на терену и предузима све неопходне превентивне мјере, нагласио је Пуцар. Киша која јењава на сјеверозападу Српске узроковала је пораст водостаја Сане и Уне.

Према подацима јутрос у 7.00 сати, водостај Уне у Босанској Костајници има тренд раста. Начелник те опшине је из предострожности донио одлуку о проглашењу стања приправности, саопштено је из Управе цивилне заштите. Уна у Босанској Костајници за сада није угрозила људе и објекте.

Ниво токова Уне и Саве у Козарској Дубици су у порасту и испод су коте редовне одбране од поплаве. Нема угрожених људи и објеката.

У Новом Граду Сана и Уна стагнирају. Уна је на граници коте редовне одбране од поплаве, али нема угрожених људи и објеката. И даље је у прекиду саобраћај на локалном путу Урије-Шућа. Јутрос је забиљежено опадање водостаја ријеке Сане у Приједору. Нема опасности од излијевања.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

17.02.2016 13:25

Хвала Богу па киса не пада као 2014,а сто се тице нас и дрзаве нидје везе!!!

ОДГОВОРИТЕ