БиХ: Дуг је пут до донирања органа

Иако је БиХ и даље далеко од чланства у Евротранспланту, на нивоу ентитета се настоји унаприједити питање донорства, односно законски обезбиједити већи број успјешних трансплантација, као један од основних услова за укључивање у ову међународну трансплантацијску мрежу.

Босна и Херцеговина 17.02.2016 | 07:05
БиХ: Дуг је пут до донирања органа

Тако се ФБиХ налази пред новим законом о трансплантацији органа и ткива у сврху лијечења, а Република Српска ради на координационом центру, који ће третирати искључиво питање донорства.

У УКЦ Тузла, који је, чини се, у нашој земљи и најпознатији по броју успјешних трансплантација (са преко 95 пресађивања бубрега, шест кадаверичних донација, трансплантација јетре, рожница, коштане сржи...) подсјећају на важност Евротрансплант мреже, у систему развоја медицине и као наду за лијечење великог броја пацијената.

С друге стране, усвоје ли се предложене измјене надлежног законског рјешења у ФБиХ, грађани овог дијела БиХ имаће могућност да се за живота изјасне желе ли или не бити донори, а уколико одбију то да учине, њихово неизјашњавање сматраће се пристанком, док ће само породица моћи дати посљедњу ријеч.

У наредних пет година, дакле и по усвајању измјена овог документа, систем ће функционисати као и досад, јер ће се у том периоду приступити изради правилника који ће тек прецизирати и обрасце за изјашњавање о донорству.

Златан Першић, стручни сарадник у ресорном министарству, прецизира да се наведеном иницијативом Удружења дијализних и трансплантираних болесника ФБиХ указало на одређене недостатке закона, у смислу да битно ограничава могућности даривања органа и кориштења истих у сврху трансплантације.

"Стога је било потребно интервенисати на начин да се осигура тзв. претпостављени пристанак, чиме би се осигурало да је дозвољено узимати органе и ткива с умрле особе ради пресађивања у сврху лијечења под условом да се даровалац за живота није томе изричито противио", објашњава он.

Тренутно здравствени систем Републике Српске није у могућности да испуни све услове који су прописани за приступање Евротрансплант мрежи, имајући у виду да се у Српској раде трансплантације са живог донора, иако је у посљедње четири године у Универзитетском клиничком центру Републике Српске успјешно реализована 21 трансплантација бубрега, осигураници остварују права на лијечење и у ФБиХ, Србији, Италији, Аустрији, Њемачкој...

Овдје, међутим, не постоје институције које се баве завјештавањем органа, због чега ће у овом дијелу земље бити основан координациони центар, који ће третирати само ово питање.

"Тако ће бити створени услови за формирање базе података о примаоцима људских органа, те формирање јединственог регистра давалаца људских органа, који су за живота дали писани пристанак о даривању истих, и након тога биће могуће формирати и јединствену листу чекања за трансплантацију органа, а иста ће се изводити по реду хитности и према клиничким индикацијама", објашњавају у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Иако се БиХ и даље налази на самом дну љествице у свијету по броју урађених трансплантација, јер нема кључни закон, према подацима Донорске мреже БиХ, наша земља је дио европског реналног регистра, у који смо ушли захваљујући раду Удружења нефролога, које дјелује на нивоу цијеле БиХ.

Извор: НН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

гост

17.02.2016 07:40

Нисмо ми за то нисмо сазрели јер какво би било намјестање? Ми морамо да платимо и носамо тудје органе а нити смо способни да сами радимо. Код ове корупције мозда би било као на Косову убијање по нарудзби и кад се види Новац. Вјере нецу намјерно да спомињем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

17.02.2016 10:09

Није вјерски

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

22.02.2016 12:22

Трансплантација је цисто експериментицање на људима.И против бозјих закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

22.02.2016 12:33

Ови наси од Европе прихватају глупе законе, сто се не угледају и на европску плату да се и тако изједнацимо са Европом.Пизда им материна

ОДГОВОРИТЕ
Name

илија

22.02.2016 19:35

Цуј, неизјасњавање за зивота, знаци пристанак донирања органа? Многи људи неце ни знати да постоји тај закон,сто знаци да це их касапити кад умру.Узас. Треба дици народ против овог закона,односно нацина изјасњавања о донирању органа.Ко је вољан да да нек се пријави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

23.02.2016 17:18

Не треба у РС дозволити доносење закона о претпостевљеном донирању органа.Органи се само ваде док је цовјек зив,јер кад потпуно умре органи су безвриједни.Знаци оперисаце јос зиве људе и вадити им органе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

23.02.2016 17:23

Нек се уписију само они који зеле донирати органе након смрти.Какво је ово срање од закона.

ОДГОВОРИТЕ