BiH: Dug je put do doniranja organa

Iako je BiH i dalje daleko od članstva u Evrotransplantu, na nivou entiteta se nastoji unaprijediti pitanje donorstva, odnosno zakonski obezbijediti veći broj uspješnih transplantacija, kao jedan od osnovnih uslova za uključivanje u ovu međunarodnu transplantacijsku mrežu.

Bosna i Hercegovina 17.02.2016 | 07:05
BiH: Dug je put do doniranja organa

Tako se FBiH nalazi pred novim zakonom o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, a Republika Srpska radi na koordinacionom centru, koji će tretirati isključivo pitanje donorstva.

U UKC Tuzla, koji je, čini se, u našoj zemlji i najpoznatiji po broju uspješnih transplantacija (sa preko 95 presađivanja bubrega, šest kadaveričnih donacija, transplantacija jetre, rožnica, koštane srži...) podsjećaju na važnost Evrotransplant mreže, u sistemu razvoja medicine i kao nadu za liječenje velikog broja pacijenata.

S druge strane, usvoje li se predložene izmjene nadležnog zakonskog rješenja u FBiH, građani ovog dijela BiH imaće mogućnost da se za života izjasne žele li ili ne biti donori, a ukoliko odbiju to da učine, njihovo neizjašnjavanje smatraće se pristankom, dok će samo porodica moći dati posljednju riječ.

U narednih pet godina, dakle i po usvajanju izmjena ovog dokumenta, sistem će funkcionisati kao i dosad, jer će se u tom periodu pristupiti izradi pravilnika koji će tek precizirati i obrasce za izjašnjavanje o donorstvu.

Zlatan Peršić, stručni saradnik u resornom ministarstvu, precizira da se navedenom inicijativom Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH ukazalo na određene nedostatke zakona, u smislu da bitno ograničava mogućnosti darivanja organa i korištenja istih u svrhu transplantacije.

"Stoga je bilo potrebno intervenisati na način da se osigura tzv. pretpostavljeni pristanak, čime bi se osiguralo da je dozvoljeno uzimati organe i tkiva s umrle osobe radi presađivanja u svrhu liječenja pod uslovom da se darovalac za života nije tome izričito protivio", objašnjava on.

Trenutno zdravstveni sistem Republike Srpske nije u mogućnosti da ispuni sve uslove koji su propisani za pristupanje Evrotransplant mreži, imajući u vidu da se u Srpskoj rade transplantacije sa živog donora, iako je u posljednje četiri godine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske uspješno realizovana 21 transplantacija bubrega, osiguranici ostvaruju prava na liječenje i u FBiH, Srbiji, Italiji, Austriji, Njemačkoj...

Ovdje, međutim, ne postoje institucije koje se bave zavještavanjem organa, zbog čega će u ovom dijelu zemlje biti osnovan koordinacioni centar, koji će tretirati samo ovo pitanje.

"Tako će biti stvoreni uslovi za formiranje baze podataka o primaocima ljudskih organa, te formiranje jedinstvenog registra davalaca ljudskih organa, koji su za života dali pisani pristanak o darivanju istih, i nakon toga biće moguće formirati i jedinstvenu listu čekanja za transplantaciju organa, a ista će se izvoditi po redu hitnosti i prema kliničkim indikacijama", objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Iako se BiH i dalje nalazi na samom dnu ljestvice u svijetu po broju urađenih transplantacija, jer nema ključni zakon, prema podacima Donorske mreže BiH, naša zemlja je dio evropskog renalnog registra, u koji smo ušli zahvaljujući radu Udruženja nefrologa, koje djeluje na nivou cijele BiH.

Izvor: NN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

gost

17.02.2016 07:40

Nismo mi za to nismo sazreli jer kakvo bi bilo namjestanje? Mi moramo da platimo i nosamo tudje organe a niti smo sposobni da sami radimo. Kod ove korupcije mozda bi bilo kao na Kosovu ubijanje po narudzbi i kad se vidi Novac. Vjere necu namjerno da spominjem.

ODGOVORITE
Name

Munja

17.02.2016 10:09

Nije vjerski

ODGOVORITE
Name

sasa

22.02.2016 12:22

Transplantacija je cisto eksperimenticanje na ljudima.I protiv bozjih zakona.

ODGOVORITE
Name

kole

22.02.2016 12:33

Ovi nasi od Evrope prihvataju glupe zakone, sto se ne ugledaju i na evropsku platu da se i tako izjednacimo sa Evropom.Pizda im materina

ODGOVORITE
Name

ilija

22.02.2016 19:35

Cuj, neizjasnjavanje za zivota, znaci pristanak doniranja organa? Mnogi ljudi nece ni znati da postoji taj zakon,sto znaci da ce ih kasapiti kad umru.Uzas. Treba dici narod protiv ovog zakona,odnosno nacina izjasnjavanja o doniranju organa.Ko je voljan da da nek se prijavi.

ODGOVORITE
Name

luka

23.02.2016 17:18

Ne treba u RS dozvoliti donosenje zakona o pretpostevljenom doniranju organa.Organi se samo vade dok je covjek ziv,jer kad potpuno umre organi su bezvrijedni.Znaci operisace jos zive ljude i vaditi im organe...

ODGOVORITE
Name

bole

23.02.2016 17:23

Nek se upisiju samo oni koji zele donirati organe nakon smrti.Kakvo je ovo sranje od zakona.

ODGOVORITE