Влада плаћа судове којима је новац остао у „Банци Српске“

Влада Републике Српске обавезала се да ће из буџетске резерве обезбиједити новац судовима којима је у „Банци Српске“ блокирано 15 милиона КМ у случају да не буду имали довољно средстава за исплате са депозитних рачуна, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 16.02.2016 | 21:44
Влада плаћа судове којима је новац остао у „Банци Српске“

Влада Републике Српске је прије двије године практично натјерала судове да новац са депозитних рачуна пребаце у „Банку Српске“, да би сада, након што је банка дошла на ивицу пропасти, била приморана да финансијске проблеме у којима су се због тога нашли судови, рјешава тако што ће им, по потреби, пребацити новац из буџетске резерве.

Након увођења привремене управе крајем прошле године у „Банци Српске“ је остало блокирано око 15 милиона КМ које су судови у Српској имали на депозитним рачунима у тој банци.

Тај новац судови су пребацили у „Банку Српске“ на основу наредбе министра финансија Републике СрпскеЗорана Тегелтије од 30. децембра 2013. године којом су укинути депозитни рачуни свих судова у Републици Српској и пренесени на рачуне у „Банци Српске“.

У Информацији о депозитним рачунима, коју је за Владу Републике Српске припремило Министарство правде Републике Српске, наведено је да су се проблеми у раду судова појавили већ 17. новембра 2015. године јер Министарство финансија није прописало процедуре за плаћање по предметима за које је новац блокиран као ни начин измиривања обавеза по таквим предметима што је довело до великих проблема у раду судова.

У циљу превазилажења ових проблема Министарство правде је предложило Влади Републике Српске да новац уплаћен на рачуне код „Банке Српске“, послије њене блокаде, Министарство финансија пренесе на нове рачуне код НЛБ Развојне банке и да о томе обавијести судове да изврше евидентирање средстава.

„Министарство финансија ће извршавати налоге депозита судова до нивоа средстава која су уплаћена послије блокаде. У случајевима исплата са депозитних рачуна изнад износа новоуплаћених средстава послије блокаде, а до нивоа средстава која су блокирана, Влада Републике Српске ће дати налог Министарству финансија да новац обезбиједи из средстава буџетске резерве“, наведено је у информацији.

Министарство правде је предложило, а Влада на сједници у децембру 2015. године прихватила, и да се новац који је блокиран посебно књиговодствено евидентира код свих судова до окончања свих законских поступака у „Банци Српске“.

Извор: Цапитал

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бананамен

16.02.2016 23:30

Ми смо нешто између банана државе и мафијашке организације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

17.02.2016 06:48

Брљотине власти плаћа народ. Како другачије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

н.с

17.02.2016 10:06

Господо видите сад како је кад вам блокирају право на рад, на зивот, кад су вам руке везане. Кад немате марку да дјеци купите хљеб, кад вас криминалне банке доведу у такву ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

17.02.2016 12:54

Нек влада врати и обицним људима паре сто имају у Банци Српске, ни ми немамо, а и нама треба, не мозе то тако и ми хоцемо своје!!!

ОДГОВОРИТЕ