Vlada plaća sudove kojima je novac ostao u „Banci Srpske“

Vlada Republike Srpske obavezala se da će iz budžetske rezerve obezbijediti novac sudovima kojima je u „Banci Srpske“ blokirano 15 miliona KM u slučaju da ne budu imali dovoljno sredstava za isplate sa depozitnih računa, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 16.02.2016 | 21:44
Vlada plaća sudove kojima je novac ostao u „Banci Srpske“

Vlada Republike Srpske je prije dvije godine praktično natjerala sudove da novac sa depozitnih računa prebace u „Banku Srpske“, da bi sada, nakon što je banka došla na ivicu propasti, bila primorana da finansijske probleme u kojima su se zbog toga našli sudovi, rješava tako što će im, po potrebi, prebaciti novac iz budžetske rezerve.

Nakon uvođenja privremene uprave krajem prošle godine u „Banci Srpske“ je ostalo blokirano oko 15 miliona KM koje su sudovi u Srpskoj imali na depozitnim računima u toj banci.

Taj novac sudovi su prebacili u „Banku Srpske“ na osnovu naredbe ministra finansija Republike SrpskeZorana Tegeltije od 30. decembra 2013. godine kojom su ukinuti depozitni računi svih sudova u Republici Srpskoj i preneseni na račune u „Banci Srpske“.

U Informaciji o depozitnim računima, koju je za Vladu Republike Srpske pripremilo Ministarstvo pravde Republike Srpske, navedeno je da su se problemi u radu sudova pojavili već 17. novembra 2015. godine jer Ministarstvo finansija nije propisalo procedure za plaćanje po predmetima za koje je novac blokiran kao ni način izmirivanja obaveza po takvim predmetima što je dovelo do velikih problema u radu sudova.

U cilju prevazilaženja ovih problema Ministarstvo pravde je predložilo Vladi Republike Srpske da novac uplaćen na račune kod „Banke Srpske“, poslije njene blokade, Ministarstvo finansija prenese na nove račune kod NLB Razvojne banke i da o tome obavijesti sudove da izvrše evidentiranje sredstava.

„Ministarstvo finansija će izvršavati naloge depozita sudova do nivoa sredstava koja su uplaćena poslije blokade. U slučajevima isplata sa depozitnih računa iznad iznosa novouplaćenih sredstava poslije blokade, a do nivoa sredstava koja su blokirana, Vlada Republike Srpske će dati nalog Ministarstvu finansija da novac obezbijedi iz sredstava budžetske rezerve“, navedeno je u informaciji.

Ministarstvo pravde je predložilo, a Vlada na sjednici u decembru 2015. godine prihvatila, i da se novac koji je blokiran posebno knjigovodstveno evidentira kod svih sudova do okončanja svih zakonskih postupaka u „Banci Srpske“.

Izvor: Capital

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bananamen

17.02.2016 00:30

Mi smo nešto između banana države i mafijaške organizacije.

ODGOVORITE
Name

Piksi

17.02.2016 07:48

Brljotine vlasti plaća narod. Kako drugačije?

ODGOVORITE
Name

n.s

17.02.2016 11:06

Gospodo vidite sad kako je kad vam blokiraju pravo na rad, na zivot, kad su vam ruke vezane. Kad nemate marku da djeci kupite hljeb, kad vas kriminalne banke dovedu u takvu situaciju.

ODGOVORITE
Name

Roki

17.02.2016 13:54

Nek vlada vrati i obicnim ljudima pare sto imaju u Banci Srpske, ni mi nemamo, a i nama treba, ne moze to tako i mi hocemo svoje!!!

ODGOVORITE