Комеморација генералу Толимиру

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да је генерал Здравко Толимир припадао плејади оних који су створили Републику Српску.

Република Српска 16.02.2016 | 15:16
Комеморација генералу Толимиру

“По некима, то је његов основни гријех, а по нама највиши доказ патриотизма и онога што један човјек може да учини за свој народ. Сила је на страни оних других, који су успјели да непревду наметну као врхунски принцип правде и осуде многе за недоказана дјела, а поготово за дјела злочина”, истакао је Додик на комеморацији поводом смрти генерала Толимира.

Предсједник Српске је истакао да је и данас јако тешко бити на одбрани институција и вриједности које представља Република Српска.

“И данас, ако сте у позицији да мало отвореније браните Српску, онда имате проблем. Та неправда која се сакрије у причи о међународњ правди заврши са огромним катастрофама, које видимо широм свијета”, напоменуо је Додик.

Додик је нагласио да је генерала Толимира срео два пута, 1993. и 1994. године, те да је Толимир оба пута тражио да се учине напори да се што прије заврши рат, одбрани српски народ и очува Република Српска.

“Оно што морамо урадити да његова смрт, као и смрт многих других знаних и незнаних генерала и обичних војника, не би била бесмислена, је да се мора Република Српска окупити поново око оних истих вриједности свог опстанка, рехабилитовати своју снагу и институције, повјерење у њих”, нагласио је предсједник Српске.

Додик је поручио да је највећа опасност по Републику Српску централистичка и унитарна БиХ, напоменувши да су Срби увијек највише губили када се, како је рекао, “нађу неки наши који олако повјерују у добре намјере”.

“Имате Суд и Тужилаштво БиХ који у наредном времену планирају да ухапсе 6.500 Срба, припадника Војске Републике Српске који су били на нижим командним мјестима”, навео је Додик, додајући да се вануставним институцијама Република Српска мора успротивити.

Генерал Милан Торбица истакао је да генерал Здравко Толимир није умро, већ да га је убила такозвана свјетска правда и демократија, али, како је навео, генерал Толимир ће их све наџивјети, јер ће они бити небитни, мали и заборављени, док ће Толимир ући у легенду.

“Он је био легенда за вријеме свог живота. Заједно са свима нама, борцима и српским народом бранио је своју отаџбину од потомака оних због којих вијековима проливамо крв и натапамо нашу отаџбину, желећи само мир и слободу”, поручио је Торбица.

Торбица је нагласио да је генерал Толимир велики камен темељац Републике Српске, те да његови саборци могу бити само поносни на чињеницу да су га познавали.

Он је подсјетио да је Толимир рођен 1948. године у селу Поповићи код Гламоча, да је у активну војну службу примљен 1971. године, као и да је носилац бројних одликовања, међу којима и Карађорђева звијезда трећег и другог реда.

Комеморацији су присуствовали и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, чланови породице генерала Толимира, као и многобројни саборци.

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Србо Дубица

16.02.2016 14:56

Покој ти дуси мој генерале Сви одосте а нама остају лопине и дезертери да огуле и ово мало сто оста.Сауцесце твојој породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

16.02.2016 22:33

Генерале, о теби ће данас говорити многи ратни ПРОФИТЕРИ и дезертери који у рату нису ни били. Зато почивај у миру! НАГРАДА ТЕ ОД ГОСПОДА ЧЕКА! ИМЕ ТВОЈЕ ЗАПИСАНО ЈЕ ЗЛАТНИМ СЛОВИМА У ИСТОРИЈИ СРБСКОГ НАРОДА!

Name

Кумиц

16.02.2016 17:28

Стасмо добили овим пантелијом каквим заслугама па народ изгинуо на све стране јели то заслуга мој народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс

16.02.2016 18:54

добио си несто сто се зове република српска поштуј макар погинуле

Name

Михајло

16.02.2016 18:08

Покој дуси генералу, слава му и хвала за све сто уради за свој род.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

16.02.2016 20:44

Вјецна ти слава генерале.Хвала ти за све.Било је муцно гледати како ти ратни профитери и дезертери дрзе говоре.Ми знамо ко је био ту с вама кад је било густо.Памтицете као доброг цовјека твој диверзанта из пука.

ОДГОВОРИТЕ