Komemoracija generalu Tolimiru

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je general Zdravko Tolimir pripadao plejadi onih koji su stvorili Republiku Srpsku.

Republika Srpska 16.02.2016 | 15:16
Komemoracija generalu Tolimiru

“Po nekima, to je njegov osnovni grijeh, a po nama najviši dokaz patriotizma i onoga što jedan čovjek može da učini za svoj narod. Sila je na strani onih drugih, koji su uspjeli da neprevdu nametnu kao vrhunski princip pravde i osude mnoge za nedokazana djela, a pogotovo za djela zločina”, istakao je Dodik na komemoraciji povodom smrti generala Tolimira.

Predsjednik Srpske je istakao da je i danas jako teško biti na odbrani institucija i vrijednosti koje predstavlja Republika Srpska.

“I danas, ako ste u poziciji da malo otvorenije branite Srpsku, onda imate problem. Ta nepravda koja se sakrije u priči o međunarodnj pravdi završi sa ogromnim katastrofama, koje vidimo širom svijeta”, napomenuo je Dodik.

Dodik je naglasio da je generala Tolimira sreo dva puta, 1993. i 1994. godine, te da je Tolimir oba puta tražio da se učine napori da se što prije završi rat, odbrani srpski narod i očuva Republika Srpska.

“Ono što moramo uraditi da njegova smrt, kao i smrt mnogih drugih znanih i neznanih generala i običnih vojnika, ne bi bila besmislena, je da se mora Republika Srpska okupiti ponovo oko onih istih vrijednosti svog opstanka, rehabilitovati svoju snagu i institucije, povjerenje u njih”, naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je poručio da je najveća opasnost po Republiku Srpsku centralistička i unitarna BiH, napomenuvši da su Srbi uvijek najviše gubili kada se, kako je rekao, “nađu neki naši koji olako povjeruju u dobre namjere”.

“Imate Sud i Tužilaštvo BiH koji u narednom vremenu planiraju da uhapse 6.500 Srba, pripadnika Vojske Republike Srpske koji su bili na nižim komandnim mjestima”, naveo je Dodik, dodajući da se vanustavnim institucijama Republika Srpska mora usprotiviti.

General Milan Torbica istakao je da general Zdravko Tolimir nije umro, već da ga je ubila takozvana svjetska pravda i demokratija, ali, kako je naveo, general Tolimir će ih sve nadživjeti, jer će oni biti nebitni, mali i zaboravljeni, dok će Tolimir ući u legendu.

“On je bio legenda za vrijeme svog života. Zajedno sa svima nama, borcima i srpskim narodom branio je svoju otadžbinu od potomaka onih zbog kojih vijekovima prolivamo krv i natapamo našu otadžbinu, želeći samo mir i slobodu”, poručio je Torbica.

Torbica je naglasio da je general Tolimir veliki kamen temeljac Republike Srpske, te da njegovi saborci mogu biti samo ponosni na činjenicu da su ga poznavali.

On je podsjetio da je Tolimir rođen 1948. godine u selu Popovići kod Glamoča, da je u aktivnu vojnu službu primljen 1971. godine, kao i da je nosilac brojnih odlikovanja, među kojima i Karađorđeva zvijezda trećeg i drugog reda.

Komemoraciji su prisustvovali i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, članovi porodice generala Tolimira, kao i mnogobrojni saborci.

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Srbo Dubica

16.02.2016 14:56

Pokoj ti dusi moj generale Svi odoste a nama ostaju lopine i dezerteri da ogule i ovo malo sto osta.Saucesce tvojoj porodici.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

16.02.2016 22:33

Генерале, о теби ће данас говорити многи ратни ПРОФИТЕРИ и дезертери који у рату нису ни били. Зато почивај у миру! НАГРАДА ТЕ ОД ГОСПОДА ЧЕКА! ИМЕ ТВОЈЕ ЗАПИСАНО ЈЕ ЗЛАТНИМ СЛОВИМА У ИСТОРИЈИ СРБСКОГ НАРОДА!

Name

Kumic

16.02.2016 17:28

Stasmo dobili ovim pantelijom kakvim zaslugama pa narod izginuo na sve strane jeli to zasluga moj narode

ODGOVORITE
Name

vrs

16.02.2016 18:54

dobio si nesto sto se zove republika srpska poštuj makar poginule

Name

Mihajlo

16.02.2016 18:08

Pokoj dusi generalu, slava mu i hvala za sve sto uradi za svoj rod.

ODGOVORITE
Name

Mi sami

16.02.2016 20:44

Vjecna ti slava generale.Hvala ti za sve.Bilo je mucno gledati kako ti ratni profiteri i dezerteri drze govore.Mi znamo ko je bio tu s vama kad je bilo gusto.Pamticete kao dobrog covjeka tvoj diverzanta iz puka.

ODGOVORITE