Траже помоћ због неплаћених рачуна

Служба правне помоћи саставила је у току прошле године 6.334 писана документа, од чега су најбројнији приговори грађана, њих 1.031, на покренуте тужбе због неплаћених рачуна за гријање, одвоз смећа и РТВ таксу.

Република Српска 16.02.2016 | 14:06
Траже помоћ због неплаћених рачуна

У Одјељењу за општу управу кажу да су и у 2014. години грађани од ове службе такође највише тражили помоћ при састављању приговора на извршне поступке које су против њих покренули "Топлана", "Чистоћа", те Радио-телевизија Републике Српске.

Додали су да је ова служба у току 2015. грађанима пружила 9.283 услуге, а осим 6.334 писана документа, дато је и 2.949 усмених савјета из свих области права.

"У истом периоду повећан је број грађана који траже правне савјете у вези са жалбама на судске одлуке и одлуке управних органа", рекли су у Одјељењу и додали да су прошле године састављене 933 жалбе.

Када је у питању парнични поступак, највећи број предмета односио се на разводе бракова, поступке у вези са издржавањем малољетне дјеце, наплате штете, исплате дуга, те имовинско-правне спорове.

Казали су да су радници ове службе саставили 2.611 докумената који се односе на уређење међа, физичку диобу и у вези са остваривањем права у оставинским поступцима.

"За ове услуге накнада најчешће није наплаћивана, јер је највећи број корисника био ослобођен плаћања накнаде", истакли су у Одјељењу.

Из градске "Топлане" поручују да дуг свих потрошача по основу неплаћених рачуна за гријање износи око 30 милиона КМ.

Казали су да су у 2015. због нередовног измиривања обавеза против стамбених потрошача поднијели 4.070 тужби, које су тешке око 3,2 милиона КМ.

"Тужбе су најнепопуларнији начин наплате дуговања, али уколико дужници не измирују обавезе по основу уговора о репрограму, приморани смо да потраживања наплатимо судским путем", кажу у "Топлани".

Плаћање

Накнада за пружене услуге је симболична и није се мијењала од 1999. те износи од 10 до највише 40 КМ. Служба правне помоћи налази се у насељу Борик, Булевар Живојина Мишића 29, у згради "Титаник".

Услуге правне помоћи без накнаде могу добити чланови уже породице погинулих и несталих бораца, ратни војни инвалиди и цивилне жртве рата, корисници сталне социјалне помоћи, лица пријављена Заводу за запошљавање, те пензионери.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Н.Н.

16.02.2016 14:16

СУДОВИ УДАРИЛИ ПО СИРОТИЊИ.ПЛИЈЕНЕ ЗБОГ ДУГА 50,100 КМ. ПА ТИ БИ ЉУДИ СИГУРНО ПЛАТИЛИ ДА ИМАЈУ ПЛАТУ ОД КОЈЕ МОГУ ЗИВЈЕТИ И ПЛАТИТИ РЕЗИЈЕ. КОЛИКО У РС ИМА ПОРОДИЦА У КОЈОЈ НИЈЕ ЗАПОСЛЕН НИЈЕДАН ЦЛАН ИЛИ ИМАЈУ ТАКО МАЛА ПРИМАЊА .ИМА ЈАКО ПУНО.ГДЈЕ ЈЕ СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ.СТА ОВА ДРЗАВА НУДИ ГРАДЈАНИМА. А ХОЦЕТЕ У ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.02.2016 16:15

Свака цаст.. потпуна подрска коментару. Напокон проевропски поглед, а не поглед са Мањаце.