Traže pomoć zbog neplaćenih računa

Služba pravne pomoći sastavila je u toku prošle godine 6.334 pisana dokumenta, od čega su najbrojniji prigovori građana, njih 1.031, na pokrenute tužbe zbog neplaćenih računa za grijanje, odvoz smeća i RTV taksu.

Republika Srpska 16.02.2016 | 14:06
Traže pomoć zbog neplaćenih računa

U Odjeljenju za opštu upravu kažu da su i u 2014. godini građani od ove službe takođe najviše tražili pomoć pri sastavljanju prigovora na izvršne postupke koje su protiv njih pokrenuli "Toplana", "Čistoća", te Radio-televizija Republike Srpske.

Dodali su da je ova služba u toku 2015. građanima pružila 9.283 usluge, a osim 6.334 pisana dokumenta, dato je i 2.949 usmenih savjeta iz svih oblasti prava.

"U istom periodu povećan je broj građana koji traže pravne savjete u vezi sa žalbama na sudske odluke i odluke upravnih organa", rekli su u Odjeljenju i dodali da su prošle godine sastavljene 933 žalbe.

Kada je u pitanju parnični postupak, najveći broj predmeta odnosio se na razvode brakova, postupke u vezi sa izdržavanjem maloljetne djece, naplate štete, isplate duga, te imovinsko-pravne sporove.

Kazali su da su radnici ove službe sastavili 2.611 dokumenata koji se odnose na uređenje međa, fizičku diobu i u vezi sa ostvarivanjem prava u ostavinskim postupcima.

"Za ove usluge naknada najčešće nije naplaćivana, jer je najveći broj korisnika bio oslobođen plaćanja naknade", istakli su u Odjeljenju.

Iz gradske "Toplane" poručuju da dug svih potrošača po osnovu neplaćenih računa za grijanje iznosi oko 30 miliona KM.

Kazali su da su u 2015. zbog neredovnog izmirivanja obaveza protiv stambenih potrošača podnijeli 4.070 tužbi, koje su teške oko 3,2 miliona KM.

"Tužbe su najnepopularniji način naplate dugovanja, ali ukoliko dužnici ne izmiruju obaveze po osnovu ugovora o reprogramu, primorani smo da potraživanja naplatimo sudskim putem", kažu u "Toplani".

Plaćanje

Naknada za pružene usluge je simbolična i nije se mijenjala od 1999. te iznosi od 10 do najviše 40 KM. Služba pravne pomoći nalazi se u naselju Borik, Bulevar Živojina Mišića 29, u zgradi "Titanik".

Usluge pravne pomoći bez naknade mogu dobiti članovi uže porodice poginulih i nestalih boraca, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, korisnici stalne socijalne pomoći, lica prijavljena Zavodu za zapošljavanje, te penzioneri.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

N.N.

16.02.2016 14:16

SUDOVI UDARILI PO SIROTINJI.PLIJENE ZBOG DUGA 50,100 KM. PA TI BI LJUDI SIGURNO PLATILI DA IMAJU PLATU OD KOJE MOGU ZIVJETI I PLATITI REZIJE. KOLIKO U RS IMA PORODICA U KOJOJ NIJE ZAPOSLEN NIJEDAN CLAN ILI IMAJU TAKO MALA PRIMANJA .IMA JAKO PUNO.GDJE JE SOCIJALNI PROGRAM ZA NEZAPOSLENE.STA OVA DRZAVA NUDI GRADJANIMA. A HOCETE U EU.

ODGOVORITE
Name

Nikola

16.02.2016 16:15

Svaka cast.. potpuna podrska komentaru. Napokon proevropski pogled, a ne pogled sa Manjace.