Договор о замрзнутој производњи нафте

Два највећа светска произвођача нафте, Русија и Саудијска Арабија, договорила су да задрже производњу нафте на нивоу из јануара, јавља њујоршка агенција "Блумберг" позивајући се на изјаву катарског министра за енергетику Мохамада бин Салеха ал-Сада.

Свијет 16.02.2016 | 13:28
Договор о замрзнутој производњи нафте

Чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), као што су Венецуела и Нигерија, позивале су на одржавање хитног састанка нафтног картела како би се разговарало о ценама нафте које су од средине 2014. године изгубиле преко 70 одсто вредности, преноси Раша тудеј.

После састанка са руским министром енергетике Александром Новаком, саудијски министар за нафту Али ал-Наими је изјавио да ће замрзавање производње на нивоу из јануара бити "адекватно", али да његова држава још увек жели да задовољи тражњу клијената.

Саудијска Арабија је претходно инсистирала на томе да неће смањити производњу, једино под условом да сви водећи произвођачи ван картела пристану на сарадњу.

Европска референца, сирова нафта типа "брент" за испоруке у априлу трговала се за 1,30 долара, или за 3,89 одсто вишој цени, од 34,69 долра за барел, извештава агенција АФП.

Конкурентска, америчка "лака" нафта WТИ за испоруку у марту попела се за 1,30 долара, односно за 4,42 процента на 30,74 долара у односу на цену на затварању трговања у петак.



На Њујоршкој робној берзи није било трговања у понедељак због државног празника у САД.

"Будући да представници земаља великих произвођача нафте лете у Доху на састанак, то је распирило велики оптимизам, тако да су цене остале снажне", изјавио је инвестициони аналитичар у компанији "Филип фјутучес" из Сингапура, Даниел Анг.

"Колико год да мислимо да је то још један састанак који неће донети ништа ново, тржишта остају опрезна према било каквом изненадном договору до ког би велики произвођачи нафте могли да дођу", каже Анг.

Цене нафте су под притиском од средине 2014. године када су биле на највишем нивоу, због презасићености понуде, млаке тражње и успоравања привреде. Тренутно су за око 70 одсто ниже у односу на ниво на ком су биле у јуну 2014.

Додатни притисак на цене врши обнова иранског извоза „црног злата“ у овој години, после одлуке светских сила да ублаже медјународне санкције које су биле уведене Техерану због његовог нуклеарног програма.


Агенција "Блумберг њуз" је известила да се очекује да министар за нафту Саудијске Арабије, Али ал-Наими, разговарату "у четири ока" са руским колегом Александром Новаком данас у Дохи.

"згледа да је Русија позвана у унутрашњи круг чланица Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), што је значајна промена у односу на годину дана раније", приметио је Анг, додајући ипак да остаје "резервисан у погледу споразума који треба уда постигну они долазе на састанак", наводи француска агенција.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

16.02.2016 14:05

Цијена нафте је била вештачки подигнута и сада се покушава на све могуће начине да се спречи њезино повратак ма праву цијену која треба да буде!

ОДГОВОРИТЕ