Dogovor o zamrznutoj proizvodnji nafte

Dva najveća svetska proizvođača nafte, Rusija i Saudijska Arabija, dogovorila su da zadrže proizvodnju nafte na nivou iz januara, javlja njujorška agencija "Blumberg" pozivajući se na izjavu katarskog ministra za energetiku Mohamada bin Saleha al-Sada.

Svijet 16.02.2016 | 13:28
Dogovor o zamrznutoj proizvodnji nafte

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), kao što su Venecuela i Nigerija, pozivale su na održavanje hitnog sastanka naftnog kartela kako bi se razgovaralo o cenama nafte koje su od sredine 2014. godine izgubile preko 70 odsto vrednosti, prenosi Raša tudej.

Posle sastanka sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom, saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi je izjavio da će zamrzavanje proizvodnje na nivou iz januara biti "adekvatno", ali da njegova država još uvek želi da zadovolji tražnju klijenata.

Saudijska Arabija je prethodno insistirala na tome da neće smanjiti proizvodnju, jedino pod uslovom da svi vodeći proizvođači van kartela pristanu na saradnju.

Evropska referenca, sirova nafta tipa "brent" za isporuke u aprilu trgovala se za 1,30 dolara, ili za 3,89 odsto višoj ceni, od 34,69 dolra za barel, izveštava agencija AFP.

Konkurentska, američka "laka" nafta WTI za isporuku u martu popela se za 1,30 dolara, odnosno za 4,42 procenta na 30,74 dolara u odnosu na cenu na zatvaranju trgovanja u petak.



Na Njujorškoj robnoj berzi nije bilo trgovanja u ponedeljak zbog državnog praznika u SAD.

"Budući da predstavnici zemalja velikih proizvođača nafte lete u Dohu na sastanak, to je raspirilo veliki optimizam, tako da su cene ostale snažne", izjavio je investicioni analitičar u kompaniji "Filip fjutučes" iz Singapura, Daniel Ang.

"Koliko god da mislimo da je to još jedan sastanak koji neće doneti ništa novo, tržišta ostaju oprezna prema bilo kakvom iznenadnom dogovoru do kog bi veliki proizvođači nafte mogli da dođu", kaže Ang.

Cene nafte su pod pritiskom od sredine 2014. godine kada su bile na najvišem nivou, zbog prezasićenosti ponude, mlake tražnje i usporavanja privrede. Trenutno su za oko 70 odsto niže u odnosu na nivo na kom su bile u junu 2014.

Dodatni pritisak na cene vrši obnova iranskog izvoza „crnog zlata“ u ovoj godini, posle odluke svetskih sila da ublaže medjunarodne sankcije koje su bile uvedene Teheranu zbog njegovog nuklearnog programa.


Agencija "Blumberg njuz" je izvestila da se očekuje da ministar za naftu Saudijske Arabije, Ali al-Naimi, razgovaratu "u četiri oka" sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom danas u Dohi.

"zgleda da je Rusija pozvana u unutrašnji krug članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), što je značajna promena u odnosu na godinu dana ranije", primetio je Ang, dodajući ipak da ostaje "rezervisan u pogledu sporazuma koji treba uda postignu oni dolaze na sastanak", navodi francuska agencija.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

16.02.2016 14:05

Цијена нафте је била вештачки подигнута и сада се покушава на све могуће начине да се спречи њезино повратак ма праву цијену која треба да буде!

ODGOVORITE